Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон и Санчес подписват договор за приятелство в Барселона

Работник чисти графити срещу срещата на върха Франция-Испания, направени от каталунски сепаратисти, пред Националната художествена галерия на Каталуния в Барселона
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон се среща днес с испанския премиер Педро Санчес в Барселона, като Париж се стреми да получи подкрепа от Мадрид за твърдата си позиция срещу протекционистичните мерки на САЩ, предаде АФП.

Срещата на върха се провежда, докато във Франция се очаква напрегнат ден на национална стачка заради плановете за повишаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

След разговори в Националния художествен музей на Каталуния двамата лидери ще подпишат договор за приятелство и сътрудничество, засилващ двустранните връзки по въпроси като миграцията, отбраната и енергетиката.

С договора Париж се стреми да създаде по-силни връзки със съседни страни, различни от Германия, особено такива в Южна Европа, в момент, когато алиансът Париж-Берлин, който е в основата на единството на ЕС, показва признаци на напрежение.

Но основната цел на Макрон е да търси съвместна позиция с Мадрид по отговора на Европа на Закона за намаляване на инфлацията на Вашингтон, мащабен инвестиционен план за ускоряване на прехода на САЩ към зелена енергия.

Европа се опасява, че планът, който ще налее милиарди долари в щадящи климата технологии, ще изкриви трансатлантическата търговия и ще даде несправедливо предимство на американските компании.

Макрон, който заклейми субсидиите като "суперагресивни" при визитата си във Вашингтон през ноември, иска от Брюксел подобни мерки, за да не се позволи преместване на европейски компании, искащи да се възползват от американските субсидии.

Досега обаче членките на ЕС са разделени относно това как да отговорят на американския подход, като твърдата позиция на Макрон не е много популярна в Испания.

Разделения в Европа

Говорейки пред Си Ен Би Си по-рано тази седмица, Санчес призна, че Европа има "работа по писане на домашното си", по-специално за преосмисляне на политиката си за субсидии, "за да изпрати послание до индустрията в световен мащаб, че Европа - и разбира се, Испания - е добро място" за инвестиране .

Френският лидер се надява да убеди Олаф Шолц да подкрепи позицията му, въпреки че германският канцлер засега изглежда по-склонен към диалог, отколкото към спор с Вашингтон.

Шолц е очакван в Париж в неделя за отбелязването на 60 години от подписването на френско-германския договор за следвоенно приятелство.

Срещата на върха Макрон-Санчес идва три месеца след като Париж, Мадрид и Лисабон се споразумяха да изградят масивен подводен тръбопровод за водород, свързващ Барселона и Марсилия, който ще бъде ключов за енергийната независимост на ЕС.

Барселона бе избрана за домакин на срещата, защото "ще бъде в основата на този стратегически проект", каза говорителката на испанското правителство Исабел Родригес.

Освен това Мадрид иска да покаже, че ситуацията в североизточния регион Каталуния се е нормализирала от 2017 г., когато сепаратистите там организираха неуспешен опит за независимост, което предизвиква най-голямата политическа криза в Испания от десетилетия.

Но групи, подкрепящи независимостта на Каталуния, планират да излязат по улиците, за да протестират срещу срещата на върха в Барселона.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евелин Банев е влязъл в България през пролетта на 2022 г.

Евелин Банев - Брендо, който в понеделник се предаде на властите у нас, е влязъл в България през пролетта на 2022 г. Това съобщи от парламентарната трибуна служебният вътрешен министър Калин Стоянов.  Евелин Банев - Брендо се изправя пред съда Очаквайте подробности! 

публикувано на 28.06.24 в 13:05

Започва Празникът на черешата в Кюстендил

В Кюстендил с приготвянето на 1500 сладоледа с течен азот и черешов сироп, които ще бъдат раздадени на пл. "Велбъжд", тази вечер започва Празникът на черешата. Програмата ще продължи три дни. Организатори са Общината и Институтът по земеделие край града, който готви изложба с авангардни сортове череши. Ще участват и над 30 читалища, кметства,..

публикувано на 28.06.24 в 13:00

Мним лекар измами жена с 3 500 лева в Хасково

Жена от Хасково е измамена с 3 500 лева. Телефонната измама е станала снощи, съобщават от полицията. Около 20 ч. на стационарния й телефон е позвънил мъж, представил се за лекар. По схемата за пострадал роднина, за който са нужни пари за лечение, възрастната жена е изхвърлила от петия етаж на жилището си парите, прибрани от мнимия лекар.

публикувано на 28.06.24 в 12:59

Антон Оруш: При мен е Ноевият ковчег на българската техника

"Над 500 технически български устройства притежавам, които събирам от 2009 година досега, разказа в "Нощен Хоризонт" Антон Оруш, автор на книгата "Произведено в България. 101 български технически изделия" .  Книгата включва някои от интересните български технологии, които са изобретени и са се произвеждали в Българи я. Произведението обхваща..

публикувано на 28.06.24 в 12:03

БСП настоява оборудването на АЕЦ "Белене" да не бъде продавано на Украйна

БСП настоява оборудването на АЕЦ "Белене" да не бъде продавано на Украйна. Ще бъде внесен проект на решение в Народното събрание, с което ще искат преговорите между България и Украйна да бъдат замразени, докато се установи дали част от оборудването може да се използва за нуждите на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви заместник-председателя на..

публикувано на 28.06.24 в 11:39

Тежка катастрофа край Монтана взе две жертви

Тежка катастрофа край Монтана отне живота на двама души. Други трима са пострадали. Пътният инцидент е станал вчера към 17:30 часа на пътя за Чипровци, в района на разклона за "Балова шума". Лек автомобил, управляван от 50-годишен жител на село Георги Дамяново, движещ се в посока от Монтана за Превала, навлиза в насрещната лента и се блъска..

публикувано на 28.06.24 в 11:29
Нико Тупарев

Съдът решава дали да остави в ареста телевизионния продуцент Нико Тупарев

Състав на Софийския градски съд ще решава да остави ли за постоянно в ареста телевизионния продуцент Нико Тупарев. Продуцентът Нико Тупарев е арестуван Той е обвинен, че през 2020 година - на три пъти, е наредил от фирмената сметка, на дружеството, в което е бил съдружник, да бъдат преведени в личната му сметка общо 1 400 000 лв. 

публикувано на 28.06.24 в 11:08