Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нехамер държи на ветото срещу влизане на България в Шенген

Федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер идва на работно посещение у нас

Федералният канцлер и министърът на вътрешните работи на Австрия изразяват съжаление, че България е оставена сама да охранява своята около 240-километрова граница с Турция, която е и външна граница на ЕС

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Утре - 23 януари, федералният канцлер на Австрия Карл Нехамер ще бъде на работно посещение у нас, за да се запознае с предприетите от страната ни мерки за охраната на границите на ЕС.

Визитата, която е по покана на българската страна, беше инициирана от държавния глава Румен Радев по време на посещението му в Австрия в началото на годината.

В делегацията, водена от Карл Нехамер, ще бъде и федералният министър на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер, посочват от прессекретариата на президента.

Българският държавен глава ще посрещне австрийския канцлер на летище "Пловдив", след което двамата ще се запознаят на място с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция, като ще посетят Регионалната дирекция "Гранична полиция" в Елхово, където е разположен Регионалният координационен център, част от Интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница.

Румен Радев и Карл Нехамер ще проведат работна среща и ще дадат брифинг за медиите. В българската делегация за посещението на българо-турската граница са включени служебният вицепремиер по обществения ред и сигурността и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и началникът на отбраната адм. Емил Ефтимов.

В рамките на посещението на австрийския канцлер е предвидена среща с министър-председателя Гълъб Донев в Министерския съвет. Във фокуса на разговора на премиера Донев с австрийския канцлер, както и на разширената среща на двете делегации, ще бъде двустранното сътрудничество и други теми от взаимен интерес. 

В свои изказвания по-рано този месец канцлерът на Австрия Карл Нехамер посочи, че България е вложила много усилия за засилване на охраната на външните европейски граници за противодействие на засиления миграционен натиск, а страната ни следва да получи и по-голяма финансова подкрепа от ЕС за граничната ограда, както и за увеличаване на присъствието на Фронтекс.

Днес австрийските медии цитират изявленията, направени в прессъобщение в навечерието на визитата, в които австрийският канцлер поставя изискване за "пълна подкрепа на България и Румъния и най-после конкретни акции от страна на Европейската комисия за укрепване на защитата на външните граници. България трябва да бъде в състояние да изгради такава здрава гранична защита като тази на Гърция. За целта от страна на Европейския съюз трябва да бъдат предоставени необходимите средства", заявява той.

По-нататък Нехамер заявява: "Трябва още по-здраво да натиснем спирачката на бежанците, не само в Австрия, а и в цяла Европа".

В съобщението, цитирано от БТА, министърът на вътрешните работи Герхард Карнер е категоричен: "България се нуждае от бърза и подходяща подкрепа за защита на външната граница с Турция. Като пример може да служи гръцката гранична ограда". Големият брой заловени мигранти в Австрия показва, че "Шенгенската система е счупена. Докато тази система и опазването на външните граници не функционират, не може да има разширяване", отбелязва той.

Същевременно Карл Нехамер подчертава, че ветото за Шенген остава в сила.

"Докато Шенгенското пространство не функционира и например Германия извършва контрол по границите с други държави от Шенген, каквато е Австрия, както правят това и много други европейски страни, не можем да разширяваме това пространство. Затова Шенгенското вето на Австрия остава в сила, докато ситуацията принципно се промени", посочва Нехамер.

Федералният канцлер и министърът на вътрешните работи на Австрия изразяват съжаление, че България е оставена сама да охранява своята около 240-километрова граница с Турция, която е и външна граница на Европейския съюз. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширяват "синята зона" в Кюстендил

Обхватът на "синя зона" в централната част на Кюстендил се разширява с на още 10 улици по решение на Общинския съвет. Мотивите са недостиг на паркоместата, особено за преминаващи и посетители от други райони. В разширяване на зоната за платено кратковременно паркиране се добавят още 113 паркоместа в центъра на града - така те стават близо..

публикувано на 01.06.24 в 21:15

Децата на Кюстендил празнуваха 1 юни с Крисия Тодорова

С много музика, спортни игри, танци, арт работилници и ателиета, театралната постановка, конкурси, а и с неповторимите изпълнения и срещата с Крисия Тодорова, децата на Кюстендил празнуваха 1 юни. Програмата - парти продължи целия ден в парка пред Общинския театър. Организатори са Общината и Обединеният детски комплекс. Включи се и..

публикувано на 01.06.24 в 20:21

Българска фондация купи 2/3 от родната къща на Димитър Талев

Две трети от родната къща на писателя Димитър Талев в Прилеп беше закупена от частна българска фондация. Това е станало срещу близо 84 хиляди евро, събрани от дарители. Останалата една трета е собственост на човек, който няма желание да я продава.  Това съобщиха БГНЕС и Нова телевизия. Рухна домът на Димитър Талев в Прилеп На 26 май..

публикувано на 01.06.24 в 20:00

Градушка удари части от Великотърновско, затворени са много пътища

Буря с градушка премина тази вечер над части от област Велико Търново. Временно са затворени много пътища, заради нападали дървета и клони.  Екипи на Пожарната и Областното пътно управление разчистват нападалите дървета и клони, които са блокирали много пътни отсечки във Великотърновска област. Частично затворени са главният път Русе- Велико..

публикувано на 01.06.24 в 19:54

Започва фестивалът "Варненско лято"

Голямата българска актриса Цветана  Манева, председател на настоятелството на фондация "Виа фест" и проф. Николай Йорданов - директор на фондацията, ще открият 32-рото издание на Международния театрален фестивал "Варненско лято" в Драматичния театър "Стоян Бъчваров" във Варна.  Театралният фестивал "Варненско лято" започва на 1 юни В програмата на..

публикувано на 01.06.24 в 19:30

Районът на ул. "Дойран" във Варна е отцепен заради туби със задушлива течност

От областната дирекция на МВР във Варна съобщиха, че районът на улица "Дойран" е отцепен заради намерени две туби със задушлива течност, очаква се от общината да решат къде ще се депонират те, няма опасност за околната среда. Извършено е изследване на течността, тя съдържа 30 процента хлор, но какво е останалото съдържание, предстои да бъде..

публикувано на 01.06.24 в 19:27
Димитър Главчев

Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри по изграждането на детската болница

Служебният премиер Димитър Главчев свиква утре работна среща с ресорни министри относно изграждането на Националната детска болница, съобщиха от правителствената пресслужба. Главчев възложи на служебния министър на здравеопазването Галя Кондева и служебния министър на регионалното развитие Виолета Коритарова да изготвят график с максималмо съкратени..

публикувано на 01.06.24 в 18:54