Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пендаровски: Да забраним влизане в РСМ на евродепутат и на други български политици

Стево Пендаровски
Снимка: БГНЕС

Последното развитие на събитията в отношенията с България е била темата "със специален фокус" на днешното заседание на Съвета за сигурност, свикан от президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски. 

В срещата са участвали директорът на Агенцията за разузнаване Еролд Муслиу, директорът на Агенцията за национална сигурност Жарко Милошевски и началникът на генералния щаб на армията генерал-лейтенант Васко Гюрчиновски. 

По думите на Пендаровски анализите на отговорните институции сочат, че в България има структури, които са активирани особено след приемането на преговорната рамка през юли и "са мобилизирани и логистично, и финансово, за да подкрепят пристигането на голяма група хора от България на 4 февруари (когато се отбелязват 151 години от рождението на Гоце Делчев) в Скопие". 

"Според всички оценки, това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и институциите няма да бъдат само неми свидетели на случващото се", заяви Пендаровски, цитиран от БТА. 

Според него има два начина за реакция на такива "организирани антидържавни кампании, провеждани от политически партии и личности" - първият е с културна дипломатична реторика, която е била използвана и досега, и ще бъде използвана и нататък, а другата реакция е чрез мерки, "които всяка сериозна и организирана държава предприема в такива ситуации”. 

Пендаровски каза, че ще бъдат предприети всички необходими мерки за сигурност от границата до саркофага на Гоце Делчев в църквата "Св. Димитър" в Скопие.

"Според наличните анализи и информация на компетентните органи, става въпрос за организирана дейност от структури в съседна България, която се е активизирала особено след приемането на Европейската преговорна рамка през юли миналата година. Същите тези структури вече са мобилизирани логистично и финансово, за да подпомогнат организираното пристигане на няколко души в Скопие на 4 февруари, когато отбелязваме рождения ден на Гоце Делчев. Според всички оценки това ще бъде събитие с висок риск за сигурността и компетентните органи не трябва да бъдат само мълчаливи наблюдатели на това, което ще се случи", бяха думите на президента на югозападната ни съседка.

Съветът за сигурност към президента не е орган, който взима решения, затова Пендаровски е предложил на правителството на Северна Македония, съгласно закона за чужденците, "да бъде забранено влизане в страната на един евродепутат от България и на няколко други лица от България, заради предишни и продължаващи техни действия против" Северна Македония. Законовите условия за налагане на такава мярка са "заплаха за обществения ред, заплаха за националната сигурност или заплаха за международните отношения на Република Северна Македония".


Президентът на Северна Македония не посочи имената на българските граждани, които е предложил да не бъдат допускани в страната, но уточни, че част от "структурите от България, които са активирани" са свързани с руската разузнавателна служба. 

По време на посещението си в София преди ден, министърът на вътрешните работи на Северна Македония Буяр Османи каза, че ще трябва сериозно да бъде разгледано всяко идване на български политици в Република Северна Македония "с цел обида и отричане на македонския народ и това в бъдеще ще бъде последното идване в Република Северна Македония".


По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Общината в Бобошево

Частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево заради недостиг на вода

Частично бедствено положение се обявява в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10 ч. на 1 юли 2024 г. според заповед на областния управител на Кюстендил инж.Александър Пандурски. Това се налага поради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на с. Смочево, община Рила; на с. Мурсалево, община Кочериново и на с. Слатино,..

публикувано на 30.06.24 в 17:01
Патриарх Даниил

Първите думи на новия български патриарх: Да пазим православната вяра

Първите думи на новоизбрания български патриарх Даниил към вярващите на излизане по-рано от Синодалната палата, след като беше обявен изборът: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Всемилостиви Господи, дарувай Твоята щедрост на моето паство, за да го преведа към Твоите небесни селения, та всички ние с едни уста и с едно сърце да..

публикувано на 30.06.24 в 16:21
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята на Българската православна църква в словото си преди интронизацията на новия патриарх. Богословът..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  – най-големият в страната за последните десетилетия. Няколко години семейството му живее в Чехословакия,..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх "Избрахме един достоен български патриарх и искам да му пожелая на добър час. Познавам го от общи..

публикувано на 30.06.24 в 15:14

Опашки пред избирателните секции във Франция

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може да промени политическата картина във Франция, ако крайната десница победи.  Активността се е..

публикувано на 30.06.24 в 14:58
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим. Първоначално е бил внесен депозит от 300 хиляди евро.  Доверено лице, представящо премиера Джорджа..

публикувано на 30.06.24 в 14:21