Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Лондон Садик Хан предупреди за високо замърсяване на въздуха

Британската столица има проблеми със замърсяването на въздуха от събота заради продължаващите студени и мъгливи условия
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Кметът на Лондон Садик Хан издаде предупреждение за високо замърсяване на въздуха в британската столица днес и отправи призив към лондончани да бъдат внимателни и да дадат своя принос за справяне с проблема.

Британската столица изпитва големи проблеми със замърсяването на въздуха от събота насам заради продължаващите студени и мъгливи условия и нетипичен застой на въздушните маси, което води до слабо разпръсване на вредните емисии от превозните средства.

Предупрежденията ще бъдат видни днес навсякъде в транспортната мрежа. Училищата и местните органи на властта бяха уведомени за ситуацията.

Садик Хан каза, че прави всичко по силите му, за да се справи с токсичния въздух.

"Следвайки последната прогноза на Имперския колеж в Лондон издавам висока тревога за замърсяване на въздуха. Призовавам лондончани да се грижат един за друг като изберат да ходят пеша, да карат колело или да ползват обществен транспорт, където е възможно, да избягват ненужни пътувания с автомобили, да спират работата на двигателя на празен ход и да не горят градински отпадъци, защото всичко това допринася за високите нива на замърсяване на въздуха“, се казва в декларация на кмета, разпространена от Би Би Си.

Хан е голям привърженик на идеята за създаване на зона с ултраниски вредни емисии в Лондон. На специално проведени консултации на 25 ноември бе решено, че от август тази зона ще обхваща всички лондонски квартали

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николас Мадуро

Венецуела и САЩ продължават преговорите за демократични реформи

Президентът на Венецуела Николас Мадуро е приел предложението за подновяване на директните преговори за демократични реформи, които водят със САЩ в продължение на повече от 2 години. В рамките на тези разговори в края на 2023 г. Вашингтон и Каракас сключиха сделка за размяна на затворници с посредничеството на Катар. САЩ..

публикувано на 02.07.24 в 07:58

Нидерландия ще достави скоро 24 изтребителя Ф-16 на Украйна

Нидерландия съобщи, че скоро ще достави на Украйна първите от обещаните 24 изтребителя Ф-16. Днес в Киев се очаква посещение на премиера на Унгария Виктор Орбан, след като страната му пое председателството на Съвета на Европейския съюз. Очаква се премиерът на Унгария Виктор Орбан да се срещне в Киев с президента на Украйна Володимир..

публикувано на 02.07.24 в 07:41

Румен Радев е на работно посещение в Гърция

Президентът Румен Радев е на работно посещение в  Гърция, където ще участва в 28-та годишна кръгла маса на "The Economist". Тази година международният форум в гръцката столица Атина е под наслов "Спирала през конфликтите, в търсене на възможности. Геополитика. Околна среда. Технологии". Част от дискусиите ще са посветени на последиците от..

публикувано на 02.07.24 в 07:37

Протест срещу безводието в павликенското с. Караисен

Жителите на павликенското село Караисен излизат тази сутрин в 7.30 ч. на протест срещу безводието. Павликенските села отдавна имат сериозни проблеми с водоснабдяването. Те черпят от местни водоизточници, чийто дебит не е достатъчен, и има безкраен воден режим за населението. В Караисен бяха направени изцяло нови водопроводи, но няма вода...

публикувано на 02.07.24 в 07:29

Пожар избухна в болницата в Благоевград, има пострадали

Пожар е избухнал рано тази сутрин в Mногопрофилната болница за активно лечение в Благоевград.  Изгоряла е напълно една стая, като най-вероятна причината е забравена цигара от пациент. В стаята е имало четирима души, които са свалени в отделението по хирургия на втория етаж.  Пострадали са общо девет души, като еди н от пациентите е в по-тежко..

публикувано на 02.07.24 в 07:26

Оранжев код за дъжд в Северозападна България

Оранжев код за дъжд и гръмотевична дейност е издаден за днес от Националния институт по метеорология и хидрология за областите Видин, Монтана, Враца и София, както и за Русе. В София-град кодът за дъжд е жълт. За 12 области в Централна и Източна България в сила е жълт код за високи температури (виж графиката по-долу). Днес в..

публикувано на 02.07.24 в 07:22
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън за решението на съда за Тръмп: Това е опасен прецедент

Американският президент Джо Байдън определи като "опасен прецедент" решението на Върховния съд, което дава на бившия държавен глава Доналд Тръмп частичен имунитет от наказателно преследване. Байдън каза, че решението подкопава "върховенството на закона" и е "ужасно лоша услуга" за американците. Изказването на президента Байдън беше реакция на..

публикувано на 02.07.24 в 04:38