Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Появиха ли се в аптеките липсващите лекарства?

Снимка: БГНЕС

В разгара на сезона на вирусните заболявания от седмици активно се коментира проблемът с наличностите от определени лекарства в аптечната мрежа. Липсваха препарати за понижаване на температурата и овладяване на болката при деца, някои антибиотици, препарати за инхалации.

"Много от нещата се появиха, макар и в ограничени и недостатъчни количества. За първи път от 8 месеца получихме производни на хепарините. Все още липсват инжекционни форми за лечение на диабет. Суспензиите за бебета се появиха, отново в лимитирани количества", коментира пред БНР председателят на Регионалната фармацевтична колегия в Добрич Мирослава Люцканова. 

Мирослава Люцканова

Според нея в момента в аптеките могат да се намерят необходимите антибиотици и други лекарства, свързани с лечение на грип и остри респираторни заболявания.

От 3 години съществува електронна система за проследяване на наличностите на лекарства, които са в лимитирани количества – СЕСПА, припомня тя.

"Защо тя не работи, не мога да кажа. Хората смятат, че ние ги крием тези лекарства. Просто тези количества не влизат в аптеката. Изпращаме всеки ден запитване към складовете на едро. Отговорът е  - не, няма го, очакваме доставка. Кога – никой не може да каже."

Вече седмица Пловдивска област е в грипна епидемия.

Пациентите могат да бъдат спокойни. Елиминирани са някои от най-фрапантните липси на пазара от края на декември, уверява Димитрия Стайкова, председател на Регионалната фармацевтична колегия в Пловдив.

Имало е временна липса и на комбинираните тестове за ковид и грип, уточнява тя.

"Все още се забелязва недостиг на детските антибиотични сиропчета."

Аркади Шарков  Снимка: БГНЕС

Изпълнителната агенция по лекарствата е извършила задълбочени проверки, посочи в предаването "Преди всички" Аркади Шарков, здравен икономист от ЕКИП и съветник на Министерството на здравеопазването.

"Към момента имаме уверение, че в следващите месеци се очакват регулярни доставки на лекарствени продукти. Има едно малко изключение – има производствени проблеми с конкретен продукт, касаещ лечението на диабет тип 2."

Има завишени нива на предписване на пулмикорт, потвърди Шарков. По думите му със затихването на епидемията се очаква и намаляване на употребата на подобен тип продукти.  

"Продуктът е свръхпотребяван. Не бе предвиден в предварителните заявки."

Относно видимостта на наличностите на лекарства за фармацевтите, които ги поръчват от търговците на едро, Аркади Шарков изтъкна, че е търговска тайна какво е наличието на конкретен продукт в техните складове.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

46 000 ученици се явяват на матурите по теория на професията и профилиращ предмет

Днес ще се състои втория задължителен зрелостен изпит, на които се очаква да се явят над 46 000 ученици. 25 000 от тях ще положат изпит по профилиращ предмет, изучаван в 11-ти и 12-ти клас, а останалите -  по теория на професията за придобиване на професионална квалификация. Изпитните варианти за двете матури ще бъдат изтеглени в..

публикувано на 20.05.24 в 07:26
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Иранският президент е загинал в хеликоптерната катастрофа

Иранският президент Ебрахим Раиси е загинал при хеликоптерната катастрофа заедно с външния си министър, съобщиха местни медии, цитирани от Ройтерс. Вицепрезидентът на Ислямската република Мансури е потвърдил информацията в социалната мрежа Х. Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер Ирански медии..

публикувано на 20.05.24 в 07:23
Благомир Коцев

Благомир Коцев: Важно е да информираме хората за пътните ремонти

Несвършващите ремонти във Варна преди летния туристически сезон провокираха недоволството на гражданите . Всеки четвъртък фирмите са в общината, за да дават отчет как вървят пътните ремонти в целия град, обясни пред БНР кметът Благомир Коцев. Той посочи, че има съвкупност от проблеми за гражданите, които живеят в района на "Христо..

публикувано на 20.05.24 в 06:49

ООН иска младите хора да се ангажират с опазването на пчелите

Всички зависим от оцеляването на пчелите, подчертават от ООН във връзка със Световния ден на пчелите, който отбелязваме днес. Тази година темата е "Бъдете ангажирани с младежта". 20 май е рожденият ден на словенеца Антон Янша, който през 18 век полага основите на съвременното пчеларство и затова преди седем години денят е избран от ООН, за да повиши..

публикувано на 20.05.24 в 05:23

Среща на върха за "Зеления дневен ред" ще се проведе в Кипър

Първата среща на върха за "Зеления дневен ред" в Кипър /Green Agenda Cyprus Summit/ се провежда днес в Никозия. Според правителството страната напредва към постигане на националните и европейски цели за климатична неутралност до 2050 г. Целта на конференцията е да подкрепи усилията за зеления преход в Кипър, за да стане страната "пример за..

публикувано на 20.05.24 в 04:49

Продължава издирването на президента на Иран след катастрофата му с хеликоптер

Продължава спасителната операция в планините близо до границата между Иран и Азербайджан, след като в района катастрофира хеликоптер с президента на Ислямската република Ебрахим Раиси. Според иранските държавни медии летателният апарат е осъществил, цитирам, "твърдо кацане". На борда е пътувал и външният министър Хосеин Амир-Абдолахиан. Районът, който..

публикувано на 20.05.24 в 04:40
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испания отзовава посланика си в Аржентина заради изказване на Хавиер Милей

Испания обяви, че отзовава посланика си в Буенос Айрес, след като президентът на Аржентина Хавиер Милей нарече съпругата на испанския премиер Педро Санчес корумпирана. Европейският съюз също се намеси в спора, като върховният представител на евроблока по външната политика и сигурността Жозеп Борел осъди изказването на Милей, предаде Франс прес. Милей..

публикувано на 20.05.24 в 04:32