Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Силистра е образувано досъдебно производство за убийството на куче и 8 малки кученца

манастир Света Богородица
Снимка: Незабравка Кирова

Случай на причиняване на смърт на куче и 8 малки кученца потресе силистренци. Изяснява се съпричастността на духовно лице. По този повод бе насрочено и заседание на Епархийския съвет към Доростолска митрополия за изясняване на случилото се, като е взето решение, според което на йеромонах Терапонтий се налага запрещение от Св. божествена литургия до изясняване на случая.

Образувано е досъдебно производство. Първото за годината, но вече има и второ - от днес – застрелян е бил питбул в силистренското село Голеш, заради нападение над друго домашно куче.

За миналата година досъдебните производства за престъпления срещу гръбначни са били три.

Всичко започва на 22 януари, когато очевидци стават свидетели на това как мъж влачи с електрически скутер вързано с въже тяло на куче по главния път в близост до село Айдимир. Следва публикация в социалните мрежи.

Полицията изяснява самоличността на мъжа – 59-годишен силистренец и го задържа за 24 часа, а труповете на животните, намерени в дере на местността „Кълнежа“, в близост до манастира „Покров на Света Богородица“, транспортира за аутопсия.

Убитите кучета са живеели в манастира

Работи се и по изясняване съпричастността на друг 44-годишен мъж по случая. Потвърдено е, че е духовно лице – монах. 

Разпитван е вече от полицията, но е повикан и на заседание на Епархийския съвет.

Митрополит Яков

Пред БНР Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Яков осъди случилото се.

Живеещият в православната обител срещу храна, подслон и скромно заплащане Венко Иванов разказа, че кучето е било манастирско и че причина за трагичната му съдба са няколко изядени кокошки от стопанството. Сам той е дал животното и малките, като е мислел, че ще ги занесат да живеят на друго място.

Венко Иванов

Образувано е досъдебно производство по чл. 325 б, ал.1 от НК, съобщи прокурор Теодор Желев от Окръжна прокуратура – Силистра.

Прокурор Желев допълни, че при доказване наличието на подбудител или поръчител, лицето ще понесе същата отговорност пред закона като извършителя.

Не са прецедент случаите на посегателства върху четириногите, казаха още от Прокуратурата, но повечето са сигнали за наранявания и по-рядко за умъртвяване, поясниха зоозащитници от града.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Спасителна акция след инцидент в Будапеща.

Поне две жертви на инцидент в Дунав край Будапеща

Двама души са загинали и петима са в неизвестност след инцидент на река Дунав, северно от Будапеща, при който се предполага, че са се сблъскали малка моторна лодка и туристически кораб. Открити са телата на един мъж и една жена. Провежда се операция за издирване на изчезналите.

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Роберт Фицо

Състоянието на Фицо - сериозно, но стабилно

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше прострелян по-рано тази седмица, остава сериозно, но стабилно, а прогнозата е положителна, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк, цитиран от Ройтерс. Той ще остане за лечение в Банска Бистрица, засега не се планира прехвърлянето му в друг град. Най-страшното отмина, каза още Калиняк...

публикувано на 19.05.24 в 13:43
Журналистът и писател Симеон Гаспаров

Симеон Гаспаров: В моите книги аз съм търсил не американската, а българската мечта

Няма да гласувам, защото не съм живял последните 6 месеца в България, не искам с моя глас да объркам съдбата на хората и на децата на България. Това заяви в интервю пред БНР журналистът и писателят Симеон Гаспаров, който от десетки години живее в Чикаго, САЩ. При голям интерес и с успех премина снощи премиерата на новата му книга „Ефектът..

публикувано на 19.05.24 в 13:28

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при почистването на р. Драговищица край Кюстендил

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при акцията по почистването на река Драговищица, организирана от сдружението "Балканка" и Общината в Кюстендил. Реката е замърсена и откъм Сърбия. Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов, който се включи лично в почистването, заза за БНР, че ще изпрати второ писмо до екоминистерството за мониторинг за чистотата..

публикувано на 19.05.24 в 13:07
Константин Фиданчев и Стефани Митева

Национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада" в Монтана

Монтана е домакин на двудневен Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Към 600 деца от цяла България пеят и танцуват на сцената на Младежкия дом. Проявата стартира вчера с раздел "Народно пеене". Днес конкурсната програма продължава с изпълненията на децата от разделите “Хореография”, “Инструменталисти” и  “Фолклорни..

публикувано на 19.05.24 в 13:07
Маргаритис Схинас

Схинас: Нужно е европеизиране на Балканите, не балканизиране на Европа

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас коментира пред гръцките медии последствията за Скопие, ако не спазва Преспанския договор. Схинас заяви пред медии от Солун поведението на новото политическо ръководство в Скопие. Схинас каза, че е належащо "европеизиране на Балканите, а не балканизиране на Европа". Той..

публикувано на 19.05.24 в 12:51
Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи

Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи с участие в нощта на музеите

През изминалата нощ се проведе Двайсетото издание на Европейската Нощ на музеите . Повече от 50 музея и галерии останаха отворени до малките часове на нощта. Един от тях беше Музеят във Висшето училище по телекомуникации и пощи .  Телефони с шайба, телеграфни апарати с морзов ключ , 8-битови персонални компютри, български лампови..

публикувано на 19.05.24 в 12:33