Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Украйна се водят тежки боеве за Угледар и Бахмут

Дим от обстрел в Донецка област на Украйна, 27 януари 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските сили продължават сраженията с руските войски, които се опитват да пробият фронтовите линии на изток и североизток, преди Киев да получи обещаните танкове от западните си съюзници. Президентът Володимир Зеленски описа ситуацията на фронта като "изключително тежка".

През изминалите 24 часа най-малко 10 души са загинали при обстрел на руската артилерия по селища в Херсонска, Донецка и Харковска област на Украйна, съобщават местните власти. Под обстрел е град Никопол на Днепър.

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че се водят тежки боеве за Угледар, на югозапад от регионалната столица на Донецк, и Бахмут, на североизток, който до голяма степен е унищожен от многократните руски атаки.

"Ситуацията на фронта, и особено в Донецка област – близо до Бахмут и Угледар – остава изключително тежка. Окупаторите не само атакуват нашите позиции – те нарочно и методично унищожават градовете и селата около тях. Артилерия, авиация, ракети. Руската армия няма недостиг на средства за унищожение. И може да бъде спряна само със сила."

17 милиарда долара ще са необходими на властите в Украйна, за да възстановят пораженията по енергийната система и инфраструктурата след 4 месеца руски бомбардировки и да разминират освободените територии, заяви премиерът на страната Денис Шмигал.

Междувременно украинският посланик във Франция Вадим Омелченко съобщи, че общо 321 тежки танка са били обещани на Украйна от няколко държави. По думите му, "условията за доставка са различни във всеки отделен случай".

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще продължи да "говори с Русия" въпреки критиките, които си навлече по въпроса. Той е един от малкото западни лидери, които продължават да поддържат контакт с руския президент Владимир Путин след нападението срещу Украйна на 24 февруари миналата година.

Едновременно с това той призова Китай да осъди "империалистичната война" в Украйна.

Подложена на санкции Москва се стреми да засили своите връзки с Пекин, който от своя страна не осъди изрично войната. 

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 100 държави и организации на Срещата за мир в Украйна

Общо 90 държави и организации ще се включат в Срещата за мир в Украйна, която ще се проведе в Швейцария в края на седмицата. Форумът има за цел да проправи път към мира в Украйна, съобщи швейцарското правителство. Русия не е поканена на мирната конференция за Украйна, но в изявление на правителството се казва, че срещата ще има за цел..

публикувано на 10.06.24 в 12:07

Змия в секцията за гласуване в кюстендилското с. Смоличано в изборния ден

Змия е изпълзяла в сградата на кметството в с. Смоличано, където се помещавала секцията за гласуване – сигналът за пълзящото по стената влечуго е подаден от председателката на намиращата се в сградата СИК, казаха от полицията. Змията е уловена от пристигналия дежурен екип на РСПБЗН Кюстендил и е пусната на безопасно място в природата...

публикувано на 10.06.24 в 11:56

Над 70% са протоколите с грешки във Велико Търново

Последните секционни комисии влизат в Районната избирателна комисия във Велико Търново за обработка на изборните резултати. Протоколите с грешки са поне 70%. При 48% обработени протоколи първа политическа сила в областта за Народно събрание и Европейски парламент е ГЕРБ-СДС с еднакъв резултат от 24,93 % от гласовете. Близо 4 на сто от избирателите..

публикувано на 10.06.24 в 11:53

Военно учение на зенитен полигон "Шабла"

Военно учение със стрелби на зенитен полигон "Шабла" започва днес. Стрелбите са част от учение на НАТО, което вече започна и се провежда до 13 юни във въздушните пространства на България и Румъния.   В българското учение участват формированията за противовъздушна отбрана от Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Самолети МиГ-29 и Су-25..

публикувано на 10.06.24 в 11:48

Над 54 хил. десетокласници на изпит за НВО по български език и литература

Над 54 000 десетокласници са на национално външно оценяване (НВО) по български език и литература. Изпитът се провежда в повече от 1000 училища в страната и ще продължи до 12:30 часа. Той съдържа 21 задачи - с две по-малко от миналата година.  Минути преди началото на изпита десетокласничка от столичното 35  Средно езиково училище "Добри..

публикувано на 10.06.24 в 11:46

Приключи обработката на протоколите на 24-ти РИК в София

В зала "Асикс Арена" приключи обработката на изборните протоколи на 24-ти РИК. Предадени са документите на 500 секционни избирателни комисии.  Според председателя на комисията Валери Цолов забавянето на работата, се дължи на факта, че изборите са били 2 в 1, но и на рекордния брой сгрешени протоколи. Рано сутринта член на секционна комисия получи..

публикувано на 10.06.24 в 11:46

Президентът връчи държавни отличия за принос към икономическото развитие на България

Президентът Румен Радев връчи държавни отличия за принос към икономическото развитие на България. С орден "Стара планина" първа степен бяха удостоени проф. Цоло Вутов, Красимир Дачев и проф. Николай Вълканов. В словото си държавният глава посочи: "Връщайки се назад в годините на прехода, днес си даваме сметка, че въпреки многобройните..

публикувано на 10.06.24 в 11:20