Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чехия избира президент между бивш генерал и милиардер

Плакати на Андрей Бабиш (вляво) и Петър Павел в Прага
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Чехия днес за втори ден се провежда вторият тур на изборите за президент. На балотажа са бившият генерал и дипломат Петър Павел срещу бившия премиер и милиардер Андрей Бабиш.

Според последните проучвания на общественото мнение Петър Павел има преднина от около 8 процента.

В Чехия ролята на държавния глава е главно церемониална, но президентът назначава правителството и главнокомандващия въоръжените сили.

Изборите са двудневни и ще завършат в ранния следобед, като само няколко часа по-късно официално ще бъде съобщено името но новия президент на Чехия.


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва приемът на заявления за Натура 2000

От днес започва приемът на заявления за подпомагане по две от интервенциите, включени в Стратегическия план за развитие на земеделието  - "Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000“ и "Плащания за райони, изправени пред природни или други специфични ограничения“. По интервенцията "Плащания за земеделски земи в зони от Натура 2000“..

публикувано на 15.05.24 в 07:47

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на Рафах

Израелските танкове са достигнали до жилищни райони на град Рафах в южния край на Ивицата Газа, където са намерили подслон повече от половин милион души, принудително напуснали други части на анклава. Близо 450 000 палестинци са били прокудени от Рафах в последната седмица Израелският военен говорител Даниел Хагари съобщи, че израелските..

публикувано на 15.05.24 в 07:43

СБЖ с концерт: 180 години печат и 130 г. журналистическо движение

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) организира тържествен концерт по случай 180-годишнината от зараждането на българския периодичен печат и 130-годишнината от създаването на организирано журналистическо движение в България. Концертът ще бъде от 18 часа в Държавния сатиричен театър "Алеко Константинов“. Събитието ще е под патронажа на президента..

публикувано на 15.05.24 в 07:43

Протест пред парламента в Грузия заради законопроекта за чуждестранните агенти

Хиляди хора отново излязоха снощи на протест пред парламента на Грузия, след като беше приет спорният законопроект за "чуждестранните агенти". Части за борба с безредиците на грузинската полиция бяха разположени в центъра на Тбилиси, за да разпръснат протестите срещу закона за чуждестранно влияние, който парламентът на страната прие днес...

публикувано на 15.05.24 в 07:40
Сателитите на Спейс-Х в нощно небе

"Отбранителна индустрия и космос" на конференция в София

Национален информационен ден по въпросите на Европейския фонд за отбрана 2024 ще се проведе в София Тех Парк. Информационният ден се организира от Министерството на икономиката. Сред участниците са представител на Главна Дирекция "Отбранителна индустрия и космос", както и на Европейската комисия. На  Информационния ден ще бъдат представени..

публикувано на 15.05.24 в 07:34

С безплатни прегледи стартира национална кампания за борба с хипертонията

Българската лига по хипертония провежда националната си кампания за измерване на кръвното налягане, посветена на предстоящия в петък Световен ден за борба с хипертонията. Днес пред Военномедицинската академия в София кардиолози ще преглеждат безплатно желаещи, а във Факултета по дентална медицина ще се провеждат безплатни прегледи за пародонтит...

публикувано на 15.05.24 в 07:28
Димитър Главчев

Министрите разглеждат доклада за бюджета за първото тримесечие

По време на заседание на Министерски съвет (МС) днес служебното правителство ще одобри днес доклад за изпълнението на държавния бюджет през първото тримесечие на годината. Министрите се събират на заседание и ще осигурят допълнителни разходи по бюджета на Министерството на културата. С решения ще се отчуждават имоти за нуждите на..

публикувано на 15.05.24 в 07:24