Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чарлз III иска принц Хари да присъства на коронацията му

Британският крал Чарлз III иска синът му Хари да присъства на неговата коронация и е помолил архиепископа на Кентърбъри да посредничи, съобщава "Мейл он сънди".

Кралят е помолил Джъстин Уелби да договори сделка с Хари и Меган да присъстват на историческата церемония в Уестминстърското абатство през май, но има съпротива от страна на по-големия му син Уилям, пише „Мейл он сънди“, позовавайки се на източник от двореца Ламбет, който е официална резиденция на главата на англиканската църква. Много се спекулира за това дали херцогът и херцогинята на Съсекс ще бъдат на коронацията, откакто те се оттеглиха от кралските си повинности и особено след излизането на книгата на Хари „Резервен“.

Изданието отбелязва, че се твърди, че кралят смята, че отсъствието на двойката ще бъде по-лошо от присъствието ѝ, така че е готов да направи отстъпки, за да ги убеди да дойдат. Твърди се обаче също, че Уилям е загрижен, че брат му ще използва събитието в търсене на евтина сензация, което ще засенчи самата коронация.

Според някои източници на Хари може да бъде гарантирана предна позиция за сядане в абатството или да му бъде дадено неофициално уверение, че ще може да запази титлите си като стимул да присъства. „Мейл он сънди“ обаче уточнява цялата тази информация е неофициална, защото от Бъкингамския дворец и двореца Ламбет са отказали да коментира слуховете, а източник, близък до принц Уилям, е казал, че не е чувал нищо за такива преговори около коронацията на Чарлз III.

Представители на принц Хари също са отказали да коментират.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Русия ще следи внимателно засилването на десните в Европарламента

Русия ще следи внимателно укрепването на позициите на десните сили в Европейския парламент. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в първи коментар на резултатите от европейските избори.  Песков отбеляза пред журналисти, че мнозинството в Европейския парламент ще бъде проевропейско и проукраинско, но добави: "Виждаме също така..

публикувано на 10.06.24 в 18:30

В област В. Търново преференциите пренаредиха листата на ГЕРБ-СДС

В област Велико Търново преференциите пренаредиха листата на ГЕРБ-СДС и за шести път в Народното събрание влиза издателят от Горна Оряховица Димитър Николов . За първи път Велико Търново изпраща депутат в Европейския парламент.  14% от гласувалите за ГЕРБ-СДС на националните избори във Великотърновско вчера са дали гласа си за третия в листата и..

публикувано на 10.06.24 в 18:21

ЕК е започнала разследване срещу собственика на Yettel

Европейската комисия съобщи, че е започнала задълбочено разследване срещу Emirates Telecommunications Group Company PJSC, базирана в ОАЕ. Компанията е държавна и притежава българския телекомуникационен оператор Yettel. Разследването е в рамките на Регламента за чуждестранните субсидии. Причина е придобиването от страна на компанията на едноличен..

публикувано на 10.06.24 в 18:15
Николай Марков (в ляво) и Ивелин Михайлов

Спас Спасов: Не мога да се отърва от усещането, че "Величие" е по-скоро бизнес проект

Не мога да се отърва от усещането, че "Величие" е по-скоро бизнес проект.  Това заяви пред БНР  Спас Спасов, кореспондент на вестник "Дневник" във Варна. Журналистът смята, че по този начин Ивелин Михайлов, едно от двете лица на партията, "има за цел да укрепи подозрителния си икономически статус по отношение това, което прави в Историческия..

публикувано на 10.06.24 в 18:10
Антъни Блинкън

Блинкън започна близкоизточна обиколка от Египет

В Близкия изток Съединените щати предприеха поредна дипломатическа офанзива в опит да осъществят представения от президента Джо Байдън като "израелски" план за прекратяване на войната в Ивицата Газа. Държавният секретар Антъни Блинкън започна посещение в региона от Кайро. И от там отправи призив към арабските държави да окажат натиск върху..

публикувано на 10.06.24 в 18:08
Италианският министър-председател Джорджа Мелони говори на пресконференция за изборите за Европейски парламент в централата на

Джорджа Мелони: Гордея се с резултата от евровота

Джорджа Мелони - премиерът на Италия, се превръща в ключова фигура в ЕС, постигайки по-добър изборен резултат от 2022 година - тя спечели евровота с партията си "Италиански братя" с почти 29% от гласовете срещу 26% от парламентарния вот преди две години. На специалния брифинг в хотел "Parco dei principi" в Рим Джорджа Мелони бе посрещната с овации,..

публикувано на 10.06.24 в 17:59
Гергана Паси

Гергана Паси: Европа не преживя предричания ѝ ефект "Тръмп"

Европа не преживя предричания ѝ ефект "Доналд Тръмп". Това каза пред БНР Гергана Паси, бивш министър по европейските въпроси, като добави, че все пак са се оправдали прогнозите за възход на крайнодесните и за спад на традиционните партии - либералите и зелените , "което дефинира промените, които ще видим в големите европейски теми"...

публикувано на 10.06.24 в 17:56