Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Нейков: Работодателите ще се сетят, че вдигайки средната работна заплата, надуват и минималната

"Ще имаме около 800-900 лева минимална работна заплата, а това не ви до съществена промяна и намаляване на работещите бедни"

Снимка: БГНЕС

С механизма за определяне на минималната работна заплата създаваме котва, която да сдържа нарастването й. Това обясни пред БНР бившият социален министър Иван Нейков.

„Има много социални плащания, които са обвързани с минималната работна заплата. Приемането на такъв механизъм би трябвало да бъде съгласувано с отвързването на много плащания. Иначе е като снежна топка. Пипнеш ли минималната работна заплата, може да се получи ефект в много други сфери“.

Асоциацията на индустриалния капитал в България заедно с други работодателски организации ще оспори пред ЕК и международните организации на труда приетата в сряда нова формула за минималната работна заплата. Решението тя да бъде 50% от средната брутна заплата в страната от 2024 е грешка и противоречи на Европейската директива за адекватни минимални възнаграждения, сочат от асоциацията. Парламентът е иззел функциите на Тристранния съвет, както и на Министерския съвет, казват още от там.

Приетата формула за изчисление на минималната работна заплата е стъпка в правилната посока, но фиксирането й като 50% от средната брутна за страната противоречи на Директива на ЕС. Тази позиция пък изразиха представители на синдикатите.

В момента минималната работна заплата е 780 лева. Следната брутна заплата за страната е 1743 лева.

Бившият социален министър Иван Нейков смята ,че работодателите са прави.

„Решението, прието от НС за начина, по който да бъде определяна минималната работна заплата, противоречи на Конвенция 131 на Международната организация на труда. България я е ратифицирала преди повече от 4 години“.

Имаме международен договор и решение на парламента, което  му противоречи, обобщи той.

„Конституцията ни казва, че когато националното законодателство е в противоречие с международен договор, тогава се прилага международния договор“.

Нейков вижда два възможни варианта.

„Единият е да се съобразим с Конвенцията, която сме ратифицирали и да направим механизма такъв, какъвто го иска тя. Другият е да я денонсираме, което ще бъде истински прецедент“.

Конвенцията предвижда, че минималната работна заплата ще бъде определяна въз основа на икономически и социални критерии, обясни още бившият социален министър.

„Това са издръжката на живот, инфлация, производителност на труда, безработица и други. Във всяка страна работодатели и синдикати трябва да се разберат каква тежест ще имат отделните критерии. На базата на всички тях се изчислява минималната работна заплата. Така е много по-справедливо“.

Това, което се предлага с този механизъм, ще изиграе ролята на сдържащ фактор за нарастване на средната работна заплата, опасява се той.

Работодателите ще се сетят в един момент, че вдигайки средната работна заплата, всъщност надуват и минималната“.

Ще имаме около 800-900 лева минимална работна заплата, а това не води до съществена промяна и няма да намали работещите бедни в България, посочи още Нейков.

„Изследвания на различни икономически структури, в това число и Института за социални изследвания към КНСБ, сочат, че минималната работна заплата вкарва хората точно в групата на работещите бедни“.

Цените на едро на храни са нараснали с над 20%, напомни той.

„При това положение минималната работна заплата няма как да осигури добро качество на живот“.

Цялото интервю на Снежана Иванова с Иван Нейков може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Атанас Запрянов, служебен министър на отбраната

Министър Запрянов: Самолетите F-16 Block 70 могат да бъдат ремонтирани и само в България

Американските бойни самолети F-16 Block 70, чиято доставка се очаква от следващата година, могат да бъдат ремонтирани и само в България. Това обяви служебният министър на отбраната Атанас Запрянов на семинар  за сигурността в София. "Превъоръжаването на Военновъздушните сили със самолет F-16 Block 70 ще допринесе за въвеждане на нови..

публикувано на 13.05.24 в 16:22
Прокурорът по делото Виолета Желева.

СГС отказа да пусне от ареста бившия дипломат Красимира Трифонова, обвинена в убийство

Софийският градски съд отказа да пусне от ареста бившия дипломат Красимира Трифонова, обвинена заедно с дъщеря си Габриела в убийството на своя зет Пейо Пеев. Решението на съда не е окончателно.  Тормоз, фиктивен брак, битки за бащинство - довели до смърт Още за мотивите на съда: С аргумент, че е невинна и иска да е извън ареста, за да..

публикувано на 13.05.24 в 16:11
Доцент Росен Калпачки

Доц. Росен Калпачки: На 10 минути един българин получава инсулт

Жените получават инсулт по-често от мъжете и в по-ранна възраст. За тази световна тенденция, валидна и за България, съобщи д-р Георги Георгиев, заместник-председател на "Асоциацията за инсулт и афазия". На дискусия в навечерието на Световния ден за информираност за инсулта водещи лекари припомниха, че страната ни е на челно място в Европа по..

публикувано на 13.05.24 в 16:08
Гордана Силяновска-Давкова полага клетва като президент на Северна Македония.

Силяновска: Ще спазвам конституционното име, но имам право да ползвам и "Македония"

В позиция от кабинета на президента на Република Северна Македония Гордана Силяновска се казва, че президентът на страната "има право да използва името Македония като акт на лично право на самоопределение и самоидентификация, зачитайки основните човешки права и свободи и в съответствие с европейските ценности и принципи". Президент и премиер: Не..

публикувано на 13.05.24 в 15:54
Ивайло Здравков, областен управител на Велико Търново

Почистват пътищата в община Свищов след снощните проливни дъждове

Републикански и общински пътища в община Свищов активно се почистват, за да бъдат отворени за движение, след като проливните дъждове от тази нощ ги направиха реки от кал. Има наводнени земеделски масиви. Няма бедстващи хора, заяви за БНР областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков. Най-пострадал е пътят между селата Павел и Совата,..

публикувано на 13.05.24 в 15:27

ЕК: Без мита и квоти за украинския внос в ЕС още година

Eвропейската комисия удължи с още една година замразяването на митата и квотите за украинския внос в ЕС, след като Съветът на ЕС и Европейският парламент вече гласуваха предложението. Срокът им изтича на 5 юни, като т.нар. автономни търговски мерки са въведени през 2022 година като ключов елемент на подкрепата на ЕС за икономиката на страната чрез..

публикувано на 13.05.24 в 15:27

Възстановено е осветлението в двете тръби на тунел "Дупница" на Е-79

Възстановено е осветлението и в двете тръби на тунел "Дупница" на гл. път Е-79, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) днес по обяд. Поради проблем в електропреносната мрежа в двете тръби на тунела нямаше осветление от 9 май, а скоростта за преминаване беше ограничена на 40 километра в час в двете посоки. Пътни експерти казаха, че е..

публикувано на 13.05.24 в 15:23