Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Иванов: Знаем как да отстояваме идентичността си в по-голям от нас отбор

"БСП се превръща в лошо копие на "Възраждане"

Снимка: БГНЕС

"С "Продължаваме промяната" се опитваме да отговорим на въпроса - какво ще се промени на следващите избори, за да не бъдат те още едно издание на същите избори. Важно е гражданите да видят, че в едната част на политическото пространство има формации, които могат да намират допирни точки въпреки различията. В този период има нарастваща фрагментация и отнякъде трябва да тръгне обратната тенденция. Искаме да въведем това нещо като нов политически факт". 

Това каза пред БНР Христо Иванов, съпредседател на "Демократична България". 

И допълни, че няма притеснение от участието на ДБ в една или в друга коалиция, защото става въпрос за генерации в демократична общност:  

"Знаем как да отстояваме идентичността си в отбор, който е по-голям от нас, как да налагаме дневен ред... Нямаме притеснения, че нашите избиратели няма да разберат усилията ни да решим проблема на България. Не сме се загубили за 30 години, няма да се загубим и за 30 напред". 

В предаването "Неделя 150" Иванов допълни, че ГЕРБ често се описват като евро-атлантическа формация, но когато стане дума за истинско движение в евро-атлантическа посока, реалността е друга

"По този начин стои въпросът с правосъдната реформа. ГЕРБ твърдят, че искат да я направят, но правят всичко възможно да я провалят. Винаги се намират оправдания от тяхна страна да не се случи това нещо. Заявките са едно, когато се стигне до действия – става друго". 

По думите му всеки бъдещ разговор между ДБ и други политически сили ще бъде на базата на конкретни действия и способност на съответните партии да ги доведат до резултат. 

"Разговорът ще бъде за конкретни цели. Интересуват ни конкретните пътища към бъдещето. Ще разговаряме за тях". 

Христо Иванов изрази безпокойство, че БСП все по-плътно се приближава към "Възраждане" като позиции и определи това като проблем за българската политическа структура. 

"БСП се превръща в лошо копие на "Възраждане". 

По темата за РСМ той заяви, че липсва цялостна политика от страна на институциите, която да оказва дозирани степени на натиск върху властите в РСМ за определени действия и да се ангажира с позитивни послания на територията на РСМ. 

"Инструментариумът го има, но не се използва. България продължава да държи пръста си върху спусъка на въпроса - дали Македония ще преговаря, или не. Докато не бъде променена конституцията на РСМ, реални преговори няма да има... Имаме повече възможности за влияние, просто Министерството на външните работи трябва да започне да ги прилага на по-широка база - конструктивно, добронамерено, но твърдо спрямо властите в РСМ, за да може обществото да разбере, че не може да искаш да си член на европейското семейство и с европейския народ, който е най-близо до теб, да си в постоянна вражда".  

Интервюто на Явор Стаматов с Христо Иванов в предаването "Неделя 150" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Делегати от ПАСЕ се запознаха с организацията на предстоящите избори

388 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите са постъпили до момента в МВР.  Образувани са общо 97 досъдебни производства, съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов. Той и представители на още три министерства - на транспорта и съобщенията, на електронното управление и на  външните работи,..

публикувано на 08.06.24 в 20:37
Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, Плевен

Министърът на културата разпореди проверка във връзка с инцидента в театъра в Плевен

Министърът на културата Найден Тодоров разпореди проверка във връзка с инцидента в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" - Плевен, при който тежко пострада 17- годишно момиче.  Проверката трябва да установи дали са спазени всички необходими мерки за безопасност в театъра. По-рано директорът на театъра Димитър Кабаков разпореди вътрешно разследване...

публикувано на 08.06.24 в 20:11
Снимката е илюстративна, архив

Специализирана полицейска операция в Шуменско

В ход е операция за противодействие на престъпността, против нарушаване на политическите права на гражданите, за опазване на обществения ред и осъществяване на превантивна дейност в Шуменско, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР, предаде БТА.  Екипи на дирекцията и Зонално жандармерийско управление във Варна, при Главна..

публикувано на 08.06.24 в 19:56

Полицията в Пазарджик пое охраната на всичките 367 секции в областта

Полицията в Пазарджик пое охраната на всичките 367 секции в областта, в които утре ще се проведат изборите за национален и европейски парламент.  Към момента няма получени сигнали за неизправни машини за гласуване, каза председателят на РИК Антони Върбев.  В районната комисия са получени сигнали да незаконна агитация в деня за размисъл.  Част от тях са..

публикувано на 08.06.24 в 19:39

Представителите на близо 100 СИК в област Благоевград не са се явили за изборните материали

Представителите на близо 100 секционни комисии в област Благоевград не са се явили за получаване на изборните материали. Спешни смени за попълване на състава на секциите са поискани от осем общини. Само в последните няколко часа на електронната поща на Районната избирателна комисия са получени писма с искане за спешни смени в състава на..

публикувано на 08.06.24 в 19:26

Членовете на СИК в Сливен не се притесняват от механизма на вота в неделя

Членовете на СИК в Сливен не виждат нищо притеснително в механизма на вота за Народно събрание и Европейски парламент. Според тях цветните бюлетини и машинния вот няма да забавят или затруднят гласоподавателите и броенето. В Сливенска област в 248 секции ще се гласува смесено – машинно и с хартиена бюлетина. Част от членовете на тези..

публикувано на 08.06.24 в 19:10
 Васил Вълчев

Всички 166 избирателни секции в Турция вече са запечатани

Всички 166 избирателни секции в Турция вече са запечатани успешно и са готови за утре, съобщи за БНР генералният консул на страната ни в Истанбул Васил Вълчев. Подготовката на изборите в Турция протича спокойно, благодарение на опита натрупан при предходните пет вота за Народно събрание от 2021 година насам, обясни Васил Вълчев: "Не очаквам да..

публикувано на 08.06.24 в 18:43