Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Така се осигурява криптирана връзка от ново поколение

Три министерства ще обменят данни в сигурна мрежа за квантови комуникации

Столична община ще използва квантовата комуникация за електронна идентификация през телефон

представяне на Националния план за изграждане на квантово-комуникационна инфраструктура
Снимка: Добромир Видев

Три министерства-на транспорта, на отбраната и МВР, ще обменят данни в мрежа за квантови комуникации. Това стана възможно след представянето на Националния план за изграждане на квантово-комуникационна инфраструктура от Центъра за компетентност КВАЗАР.

Двете кутии, условно наречени Боб и Алис, ще бъдат в основата на пръстена за сигурна комуникация, който на първо време ще бъде за района на София. Разположени в мрежата на един от телекомите, който институциите използват, те ще осигуряват криптирана връзка от ново поколение. Интересът е толкова голям, че дори и военните ще използват Боб и Алис за секретната си комуникация, както обясни бригаден генерал Васил Събински, директор на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ в МО. Но за по- граждански цели Столичната община също ползва квантовата комуникация.

представяне на Националния план за изграждане на квантово-комуникационна инфраструктура

„Една система за електронна идентификация. В нея ще тече целият поток от лични данни на всички европейски граждани. Към момента България има един доставчик на електронно-удостоверителни услуги, който покрива изискванията. Столична община работи с него. През тази година ние ще имаме в телефоните си електронна идентификация, която лежи върху валидирана от Европа технология. Тя ще може да бъде закачена към паневропейската мрежа. Това обаче крие и рискове за злонамерени действия. Резултатите от квантовата криптография ще дадат спокойствие на гражданите, че техните данни са защитени“, обясни  зам.-кметът Генчо Керезов. 

Звучи футуристично, но е реалност, казва докторантът Антон Младенов. Той, заедно със Светослав Христов, е сред първите хора, които се докосват до устройствата, осъществяващи тази квантова комуникация. Понеже най-простото обяснение на процеса звучи сложно, учените позволяват да обясним просто нещата. Дори и с риск да не сме много точни. При квантовата комуникация се използват свойствата на фотоните, които предава данните на разстояние. Понеже едно от свойствата им е да се променят и при най-малката намеса (разбирайте подслушване), за изпращача и приемащия веднага става ясно, че има проблем. Друго от свойствата им полволява изпращачът и само получателят да имат възможност да си комуникират. Защото са единствените, които са „наясно какво правят“ . Като цяло този тип комуникация става важен, заради развитието на квантовите компютри, които с лекота биха разбили и най-модерните методи за криптиране на данни. Но Антон Младенов и Светослав Христов от центъра КВАЗАР казват, че приложенията на технологията са на практика безкрайни.  

Антон Младенов

„Не е фантастика. Тези технологии се развиват от доста време. Достигнали сме до момент, в който да бъдат използвани за практически цели. ЕС се опитва да го използва масово. Основните потребители са хора, които имат тайни, бизнеси, които имат чувствителни данни

"Цели се защитата на държавната инфраструктура и връзката между държавите. От друга страна се демонстрират възможностите за защита на всякакъв вид свързаност между центрове, в които се съхранява и между които се обменя критична информация.

В момента технологията е изключително скъпа. Трудно може да бъде внедрена масово. Когато станат видими ползите от употребата й, ще има по-голям интерес от различни представители на бизнеса. Това ще направи технологията по-достъпна.

Използваме готово оборудване, защото в момента няма капацитет да ги произведем в България. Стремежът в тази фаза на проекта е да бъдем в съгласие с това, което ЕС и ЕК изискват", посочи Светослав Христов.


Доста сериозна конкуренция за услуги, базирани на квантови комуникации прогнозира и Красимир Пингелов. Той е изпълнителен директор на една от фирмите –партньори, която ще изгражда част от решенията по квантовата мрежа. Пингелов пояснява, че в момента ЕС и желанието да има квантова мрежа действа като катализатор на процеса.

Очаквам, че квантовите комуникации ще станат стандарт след 10 до 15 години. В момента те са по-скоро на експериментално ниво. Всички технологии са били на експериментално ниво, включително смартфоните. Всичко, за което се използват съвременните изчислителни технологии, ще бъде използвано, когато тези квантови технологии бъдат внедрени. Това ни позволява да бъдем в крак с новостите, не само в България, но и в света. Пазарът е отворен за други фирми, които биха искали да се занимават с това нещо. Търсенето на такъв тип технологии със сигурност ще се увеличи. Това ще доведе и до по-голямо предлагане"

А по-дългосрочните планове са освен в София, подобна квантова комуникация да има и с Гърция. Заради което ще се прави и интерконектор. Но за обмен на данни.  


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лидерът на

Руски дисиденти критикуват Фарадж за коментарите му за Путин

Руски дисиденти, живеещи в Обединеното кралство, включително съпругата на покойния Александър Литвиненко, реагираха на "дълбоко обидните" думи на възхищение към Владимир Путин, изречени от Найджъл Фарадж, лидер на „Реформирай Обединеното кралство". Бивш британски военен аташе в Москва заяви за Найджъл Фаражж и неговата партия, която сега е..

публикувано на 01.07.24 в 08:21
Учения в американската военна база в Германия

Повишено ниво на тревога във военни бази на САЩ в Европа

Армията на САЩ е повишила нивото на тревога до втората най-висока степен в няколко от базите си в Европа, съобщават американски медии като цитират неназовани официални представители. Ниво "Чарли" се прилага, когато има инцидент или е получена разузнавателна информация, че е възможна някаква форма на терористични действия или нападение срещу..

публикувано на 01.07.24 в 08:09
Патриарх Даниил

Първа света литургия ще отслужи новият патриарх Даниил

Новоизбраният български патриарх Даниил ще оглави от 9 ч. първата си света литургия като предстоятел на Българската православна църква в храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще произнесе Патриаршеско слово към клира и миряните. В службата ще участват представители на поместните православни църкви, архиереи и свещенството. Видинският..

публикувано на 01.07.24 в 07:56

КЕВР определя цената на природния газ за юли

С нови цени от днес са токът за бита, парното, топлата вода и природният газ. Електроенергията поскъпва средно за страната с малко под два процента, а парното и топлата вода поевтиняват с около 8,5 на сто. С малко над процент се очаква да поевтинее и синьото гориво за този месец. Решението на Комисията за енергийно и водно регулиране е окончателно..

публикувано на 01.07.24 в 07:47
Патриарх Даниил

Проф. Д. Попмаринов за новия патриарх: Ще са нужни усилия, за да пази равновесие между Константинопол и Москва

"Дълбоко съм убеден, че БПЦ я чака едно по-добро бъдеще. Тази смяна на поколенията има много важно значение. Това е момент на преход към нещо ново".  Така богословът проф. Димитър Попмаринов коментира избора на новия български патриарх.  Видинският митрополит Даниил оглави БПЦ. Той получи на Патриаршеския църковен събор 69 гласа, а врачанския..

публикувано на 01.07.24 в 07:43
Жордан Бардела

Крайната десница е победител на първия тур от вота във Франция

Крайната десница - партията "Национален сбор", е победител на първия тур на предсрочните парламентарни избори във Франция. Това показват данните от проучванията на изхода на избирателните секции. Президентът Еманюел Макрон, чиято центристка коалиция е едва трета, призова за демократично и републиканско обединение за втория тур. "Национален..

публикувано на 01.07.24 в 07:40
Бойко Борисов и Румен Радев

Президентът връчва първия проучвателен мандат за кабинет на номинирания за премиер от ГЕРБ-СДС

В изпълнение на конституционната процедура - първи проучвателен мандат за съставяне на правителство връчва тази сутрин държавният глава Румен Радев.  На "Дондуков" 2 номинираният за премиер от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, ще получи в 09:00 часа папката от държавния глава. Кандидатът за министър председател  има седем..

публикувано на 01.07.24 в 07:36