Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След 11 дни в Турция медиците от ВМА се прибраха у дома

Самолет "Спартан" излетя с хуманитарна помощ за Сирия, върна и медици, помагали в Турция

Хуманитарната помощ от България пътува за Сирия през Ливан

| обновено на 16.02.23 в 23:21
Снимка: БГНЕС

Военният самолет "Спартан", който достави в Бейрут хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Сирия, на връщане кацна в Адана, за да прибере екипа от лекари от Военномедицинската академия, които от 6 февруари са в засегнатия от земетресението район в Турция. Самолетът се завърна тези вечер в София.

Снимка: ВМА

Тази сутрин България изпрати със "Спартан"-а хуманитарна помощ на Сирия. Самолетът кацна в Ливан, откъдето помощта ще бъде придвижена със сухоземен транспорт до Сирия.

"Задействахме Механизма за гражданска защита чрез Европейската комисия и вчера получихме потвърждение от сирийската страна, което беше условие за изпращане на помощта", съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев. Той уточни, че още на 8 февруари е разговарял с еврокомисаря за управление при кризи Янез Ленарчич:  "С него уточнихме, че страната ни иска да подпомогне освен Турция, което вече беше факт, и Сирия. Трудностите идваха от това, че нямахме комуникация нито със сирийското правителство, нито с тази част от държавата, която не се контролира от правителство".

"След изясняване на възможностите за осигуряване на помощ бе задействан Механизмът, а през вчерашния ден - получено потвърждение от сирийската страна". 

"Действията на място се контролират от БЧК и от международните организации на Червения кръст, които са поели ангажимент помощта да се придвижи до Бейрут и да стигне до нуждаещите се", поясни Демерджиев. 

Самолетът беше натоварен основно с палатки, одеяла и спални комплекти.  

По-късно днес самолетът прелетя от Бейрут до Адана, Турция, за да прибере екипите от Военномедицинска академия – София, които от 6 февруари са в засегнатия от земетресението район в Турция. В продължение на десет дни майор д-р Цветан Станимиров, капитан д-р Синан Емин, старшина Мария Борисова и младши сержант Илия Деков от състава на Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи заедно с местните спасители търсеха оцелели под руините и оказваха помощ на пострадалите.

За 11-дневната си мисия разказаха майор д-р Цветан Станимиров и старшина Мария Борисова.

"Помощта, която ние оказахме, беше на живи хора, извън разрушенията, пострадали от различно естество. От самите разрушени сгради не успяхме да извадим живи хора. Първоначално ние бяхме в град Адана, тава беше, така да го кажа, подготовка за това, което ни очаква. Там имаше единични разрушени сгради само в един голям район на града. В последствие стигнахме в град Хатай, където реално видяхме един апокалипсис. Реално целият град е унищожен", каза Цветан Станимиров. 

"Мъка, трагедия, мъка и надежда в очите на хората,...невероятно е чувството, чакат да видят какво се случва с близките. От всички части на Турция се бяха стекли близки, които седят до руините на сградата, молят спасителите и се надяват да излезе жив техният близък", сподели Мария Борисова. 


По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Върховният съд на САЩ се произнесе за имунитета на Тръмп

Върховният съд на Съединените щати постанови, че бившият президент Доналд Тръмп има имунитет срещу съдебно преследване само в рамките на изпълнение на служебните си задължения, извършени по време на мандата му. Според върховните съдии обаче имунитетът не се отнася до действия, извършени от Тръмп в неформална роля. Така магистратите, които се..

публикувано на 01.07.24 в 19:20
Андрей Гюров

Андрей Гюров с жалба срещу решението на КПК, според което не може да е подуправител на БНБ

Андрей Гюров е подал жалба срещу решението на Комисията за противодействие на корупцията, според което той не може да е подуправител на БНБ. От Централната банка съобщиха, че са уведомени за жалбата на Гюров, който е в неплатен отпуск до решаването на казуса. "Българската народна банка ще предприеме съответните законосъобразни действия след..

публикувано на 01.07.24 в 19:16

С началото на новия месец - нови цени за ток, парно и газ

От днес природният газ, парното и топлата вода поевтиняват, а токът за бита  за по-голямата част от потребителите  поскъпва. Решенията на енергийния регулатор за цените на електро- и топлоенергията ще са валидни една година, а на синьото гориво са за настоящия месец. От днес плащаме по-скъп ток КЕВР утвърди цена на газа за юли - с 2,43%..

публикувано на 01.07.24 в 19:04
Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов от "Величие" обяви, че е обект на заплахи

Депутати от парламентарната група на "Величие" са заплашвали един от основателите на партията - Ивелин Михайлов, съобщи той пред БНР: "Има включително и заплахи срещу мен, че ще бъда  унищожен...Това, което ще стане първоначално е да ми бъде разрушен имиджът и после да бъда унищожен икономически или физически". На въпрос дали заплахите са..

публикувано на 01.07.24 в 18:44
Президентът на Франция Еманюел Макрон

Макрон призова към широко обединение срещу националистите

"Не друг, а крайната десница е напът да поеме властта".  Това е заявил френският президент Еманюел Макрон на заседание с отиващото си правителство след загубата на предсрочните избори.  Крайнодясната партия "Национален сбор" може да спечели между 260 и 310 депутатски места и е близо до пълното парламентарно мнозинство, сочи прогноза на..

публикувано на 01.07.24 в 18:35

Пожар на сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик

Четири противопожарни автомобила гасят пожар, обхванал част от сметището между великотърновските села Шереметя и Малки чифлик. 15-те огнеборци са локализирали пожара, който е тръгнал от запалил се камион на сметосъбирането, като огънят е бил обхванал част от изхвърлените отпадъци. Противопожарни автомобили ще дежурят на мястото, съобщиха от..

публикувано на 01.07.24 в 17:56

Реакции в Европа след първия тур на френските избори

Разнопосочни реакции в Европа след първия тур на парламентарните избори във Франция.  Неясен изход от втория тур на изборите във Франция след възход на крайната десница Министърът на външните работи на Германия Аналена Бербок смята, че изборният успех на "Национален сбор" е причина за тревога : "Никой не може да е безразличен, когато в..

публикувано на 01.07.24 в 17:43