Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телата на 18 мъртви мигранти открити в изоставен камион край София (обновена)

| обновено на 17.02.23 в 18:21
Снимка: Николай Христов/БНР

Телата на 18 мъртви мигранти са открити в камион до София, научи БНР. Дете на видима възраст около 6 - 7 години е сред загиналите 18 мигранти, съобщиха от здравното министерство. Други 34 са отведени за прегледи и разпити от следователи.

До момента са задържани четирима души , сред които и собственика на камиона, в който са били превозвани мигрантите.

Зловещата находка е разкрита до село Локорско към 14,.30 ч. днес, като вече трети час на мястото тече оглед.

Жертвите са били афганистанци, млади мъже, а тирът, който ги е превозвал, е бил с търговищки номера.

По всяка вероятност те са починали от задушаване, а водачите са избягали, виждайки мъртвите им тела. Полицейски части претъсрват района.

БНР разбра, че в камиона са пътували над 50 души.

От вътрешното министерство посочват, че са предприети полицейски действия във връзка със сигнал, постъпил днес, около 14.15 часа, за изоставен товарен автомобил в землището на село Локорско и група хора около него. Няма данни за пътен инцидент, съобщава пресслужбата на МВР.

Предприети са оперативно-издирвателни действия за установяване на водачите, които по данни на чужденците са избягали. Активната полицейска работа по случая продължава.

Стана ясно, че разследването се поема от Националната следствена служба.

Към мястото пътува и Борислав Сарафов, който е директор на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор.

Тук са и представители на ръководството на СДВР.

По случая тече разследване и се изяснява дали това е поредният опит за трафик на нелегални мигранти.

14 от мигрантите са открити в тежко състояние, обезводнени и премръзнали и са откарани в болници, съобщиха от Спешна помощ София.

След трагедията в землището на село Локорско, 34-ма са настанени в столични болници, сред тях има пет деца. В СО на УМБАЛ "Св. Анна"-София АД са приети двама мигранти. Единият е на видима възраст 15 години, а другият около 20 години. И двамата са премръзнали и дехидратирани.

В спешното отделение на Военномедицинска академия са докарани приети осем души – петима в реанимация и трима в токсикологията, като четирима от тях се намират в тежко състояние и се е наложила интубация и командно дишане. В "Пирогов" са приети трима души в тежко състояние.

Пострадали има също в ИСУЛ, в Токуда и в МВР болница.

По-рано там беше здравният министър д-р Асен Меджидиев, който обясни, че настанените в "Пирогов" са в тежко състояние, те са дехидратирани, премръзнали, но няма опасност за живота им. По думите му в камиона е имало недостиг на кислород, което също се е отразило на състоянието им. Хората не са се хранили с дни, имат и наранявания по телата.

Здравният министър наблегна на това, че комуникацията с тези хора се е осъществила трудно.

"Ние дори не можем да осъществим контакт в момента с тях. Единият от тях беше с изключително сериозна психомоторна възбуда, четири души трябваше да го овладеят, за да се успокои, но не сме успели да проведем разговор с тях. То не може да се осъществи контакт с тях, има хора, които владеят езиците и могат да контактуват с тях, но те самите не контактуват. Повечето изследвания вече са направени, включително на един пациент и скенер е направен".

По думите на здравния министър има още 23 души, които не са тежко пострадали, но трябва да бъдат прегледани в лечебно заведение.

Той поясни, че в готовност да приемат пострадалите са болниците "Лозенец" и ИСУЛ, при необходимост и други лечебни заведения.

Четирима от нелегалните емигранти, които са докарани от екипите на СМП в ИСУЛ са в стабилно състояние. Това съобщиха от болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".
Мъжете преминават през подробни прегледи и изследвания, от които ще стане ясно дали имат нужда от допълнително лечение, посочват от ИСУЛ.

Очаквайте подробности!   

По публикацията работи: Златко Желев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За седма поредна година: "Трабант фест" в Трявна

За седма поредна година Трявна е домакин на фестивал, който събира почитателите на колите с марка "Трабант". За тазгодишното издание на "Трабант фест"-а се очаква около 60 соцвозила да бъдат изложени в центъра на града. Събитието привлича десетки почитатели на легендарните немски автомобили, които разглеждат с любопитство и се снимат с..

публикувано на 01.06.24 в 11:11

Главчев даде старт на разчистването на терена за Националната детска болница

Служебният премиер Димитър Главчев даде ход на дейностите по разчистване на терена за построяването на Националната детска болница. Заедно с министрите на здравеопазването и на регионалното развитие, той присъства символично на началото на процеса. Очаква се разчистването на терена да отнеме шест - седем месеца, а изграждането на самата..

публикувано на 01.06.24 в 10:54

В Добричко започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност

От днес в Добричко започват регионалните фолклорни прегледи на художествената самодейност - под надслов "Добруджа, обич моя!". Фолклорните прегледи се провеждат непосредствено преди традиционния събор "Песни и танци от слънчева Добруджа" край село Дебрене. Традиционните за Община Добричка Регионални фолклорни прегледи на художествената..

публикувано на 01.06.24 в 10:38

В Ловеч започва 13-ото издание на фестивала "Хоро под Стратеш"

В Ловеч за 13-та поредна година ще се проведе националния фолклорен фестивал "Хоро под Стратеш" с участието на над 250 танцьори от цялата страна. Фестивалът започна в 11:00 ч. с дефиле на участващите групи през централната пешеходна зона на Ловеч, поясни Нели Читинова, председател на НЧ "Зорница 2010 – Нено Щрегарски", което е организатор...

публикувано на 01.06.24 в 10:27

Британският посланик в Мексико насочи оръжие към мъж, уволнен е

Британският посланик в Мексико е бил принуден да напусне поста си, след като е насочил автоматично оръжие към местен член на персонала на посолството, съобщава Би Би Си. "Файненшъл таймс" първи съобщи за инцидента, като разпространи видео в социалните медии, на което се вижда как Джон Бенджамин се прицелва в друг мъж. Репортажът бе озаглавен:..

публикувано на 01.06.24 в 10:17

Млади програмисти от Кърджали с множество награди

Млади  програмисти от Кърджали обраха призовите места в национални конкурси . Те са на различна възраст и от различни училища. Дотолкова са напред в компютърното програмиране, че вече сами създават свои проекти и дори интернет сайтове.  Децата  придобиват знания в първата IT школа в Кърджали . Тя е създадена отскоро и за нея няма приемен..

публикувано на 01.06.24 в 10:10
Централен пазар Варна

В края на май: Падат цените на повечето плодове и зеленчуци

Повишението на цените на някои основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната спря тази седмица, отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) в седмичния си бюлетин. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи с..

публикувано на 01.06.24 в 10:07