Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима са привлечени като обвиняеми във връзка със смъртта на 18-те мигранти край Локорско

Снимка: Пресслужба на ПРБ

От седем задържани след откриването на камиона-ковчег край Лукорско вчера, шестима са получили обвинения за участие в организирана престъпна група за превоз на мигранти от турската граница до границата ни със Сърбия.

Това стана ясно от общ брифинг на прокуратурата, следствието, националната полиция и здравния министър д-р Асен Меджидиев.

Директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов обясни, че преминаването на всеки имигрант е ставало срещу 5000 до 7000 евро.

Шофьорите са получавали по 100 евро на превоз, а ръководителят на групата между 500  и 1000 евро на човек.

Установено е, че групата е правила по 2 превоза месечно в периода от януари 2022 година до сега.

Специалните тайници в камионите са били покрити с фолио, за да не се засече топлината на телата вътре.

Превозваните вчера 52-ма мигранти са на възраст между 13, 14 години и 30-35 години. Борислав Сарафов обясни:

"От заключението от аутопсиите е видно, че пострадалите са загинали в резултат на асфикция- задушаване, причинено от изчерпване на кислорода в затворено пространство, както от позицията им в камиона, при която са били свити и наблъскани като в консерва, а движенята на гръдния им кош и корема са били силно ограничени. Това е довело до една продължителна и масивна кислородна недостатъчност и в крайна сметка е довело до смъртта на 18 човешки същества".

И още:

"Двамата шофьори, които са обвиняеми към настоящия момент, са отишли с камиона-ковчег в местност, получена като точна локация по приложението "Телеграм". Местността е близко до турската граница в Бургаско. От там са ги качили, 52-ма от мъжки пол, на видима възраст между 13,14 до 30-35 години. Пътувайки по магистрала "Тракия", малко след "Траянови врата", се е чуло от каросерията на камиона силен тропот и силен шум. Двамата шофьори обаче са продължили движението на камиона. Пострадалите са умирали в продължение на десетки минути. Между 30 и 60 минути е умирал всеки от тях".

Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев добави, че от 34-мата приети в лечебни заведения 14 са в добро състояние и вече са приведени в Агенцията за бежанците, 19 остават в лечебни заведения:

"27 от тях бяха настанени. Другите бяха прегледани и обслужени в пет софийски болници, които събраха допълнително екипи, за да може реакцията да бъде максимално бърза. Към момента остават 19 души в лечебни заведения".

Повече от половината от обвинените са осъждани за кражби, шофиране след употерба на алкохол и каналджийство.

Организаторът на престъпната група с инициали В.К. вече е изтърпял присъда за канлджийство. За един от обвинените е издадена европейска заповед за арест, защото вече е напуснал страната.

Образувано е досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост на 18 души.

Гланият прокурор Иван Гешев, който дойде за началото на пресконференцията, заяви, че случилото се край Локорско, с което България влезе в световните новини, е резултат от войната между институциите и по думите му "съсипването на МВР от един предишен министър". В резултат на това има 50 процента по-малко разкриваемост на организирана престъпна дейност.


По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Елванген утре ще бъде честван Денят на Свети Методий

Утре в германския град Елванген за 54-та година ще бъде честван Денят на Свети Методий. От 1970 г. паметта на Свети Методий се почита заедно от българи и германци. Постепенно през годините интерес към празненствата за Свети Методий проявяват все повече страни, които са приели славянската писменост. Началото на празника е поставено от..

публикувано на 17.05.24 в 12:06

Спешна помощ по въздуха и на тунел "Железница"

Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация“ регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната. To се намира в непосредствена близост до тунел "Железница“ на АМ "Струма“. С изграждането на съоръжението се осигурява възможност за бърза евакуация на пострадали при пътни инциденти или други аварийни..

публикувано на 17.05.24 в 11:50

ГЕРБ - СДС искат извънредно заседание на Столичния общински съвет

Извънредно заседание на Столичния общински съвет на 23 май поиска групата на ГЕРБ - СДС. На него да бъдат изслушани кметът Васил Терзиев и неговият екип. Поводът за това е промяната на движението в центъра на София и вчерашното решение на Административния съд – София-град, което спря реорганизацията с аргумента, че тя не се основава на..

публикувано на 17.05.24 в 11:24
Петко Йорданов

Ще има ли в София паметник, посветен на загиналите в Ирак военни?

В София може да има паметник на българските военнослужещи, загинали в Ирак. 13 български военнослужещи загубиха живота си в рамките на военната мисия там, приключила преди години. Поставянето на паметника обаче се бави заради административни пречки, казва пред БНР Петко Йорданов от Фондация "За загиналите военнослужещи в мисията в Ирак". Йорданов..

публикувано на 17.05.24 в 11:13

Парламентът заседава извънредно във вторник

Във вторник - 21 май, от 13.00 часа ще се проведе извънредно парламентарно заседание, реши Председателският съвет, който беше свикан малко по-рано в Народното събрание, научи БНР. Предложението е да бъде изслушан министър-председателят Димитър Главчев по темата за увеличението на пенсиите от 1 юли. 

публикувано на 17.05.24 в 11:06

Доброволци ще чистят река Драговищица утре

" Почистването тази година ще е на река Драговищица . Поставили сме си амбициозната цел да обхванем участък от около 20 км по реката ". Това заяви пред БНР председателят на сдружение "Балканка" Иван Пандъков за тазгодишната им акция, която ще се състои утре . Сборният пункт е на моста на село Драговищица в 9 часа сутринта. Осигурени са чували и..

публикувано на 17.05.24 в 11:01

Стабилизирано е състоянието на жената, пострадала при катастрофата с кола на НСО

Лекарите във варненската болница "Св.Анна" са успели да стабилизират 58-годишната жена, която пострада тежко при вчерашната катастрофа край Аксаково. Пациентката е на командно дишане, но има оптимистична прогноза, каза д-р Валентин Власаков, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение.  Мъж е загинал, а двама души са..

публикувано на 17.05.24 в 11:01