Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Макрон иска Русия да загуби войната, но не и да бъде "смазана"

Макрон и Путин в Москва, 7 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че иска Русия да загуби войната в Украйна, но не и да бъде смазана, предаде АФП.

"Искам поражението на Русия в Украйна и искам Украйна да може да защитава своята позиция, но съм убеден, че накрая това (конфликтът) няма да приключи по военен път", заяви френският държавен глава в интервю за три френски медии - "Журнал дю Диманш", "Фигаро и "Франс ентер". Откъси от интервюто бяха публикувани още вчера вечерта, отбелязва БТА.

"Не мисля, както някои мислят, че Русия трябва да бъде разгромена напълно, че Русия трябва да бъде атакувана на нейна територия. Тези наблюдатели искат преди всичко да смажат Русия. Това не е била никога позицията на Франция и никога няма да бъде", заяви Макрон.

Под някои той визира онези, които, по-специално в Източна Европа, искат да се стигне докрай и които миналия май критикуваха неговите думи, че Русия не трябва да бъде унижавана, посочва АФП.

Макрон е дал интервюто в самолета на път за Мюнхенската конференция по сигурността. В интервюто той потвърждава отново, че иска да насърчи намирането на изход на украинския конфликт, който да бъде договорен чрез преговори.

"Това, което ние трябва да направим днес, е Украйна да извърши военна офанзива, която да наруши руския фронт, за да се предизвика връщането към преговорите", подчерта Макрон в интервюто за трите френски медии.

Според него "нито една от двете страни не може да спечели напълно. Нито Украйна, нито Русия, защото ефектът на мобилизацията не е толкова голям, колкото бе предвидено и самата тя си има ограничения на капацитета".

Макрон заяви също пред трите медии, че "всички други варианти без Владимир Путин в сегашната система" (на международните отношения) му "изглеждат по-лоши" от руския президент, като това бе разтълкувано, че той визира твърдолинейни руски представители, като председателя на руския Съвет за сигурност Николай Патрушев или ръководителя на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин.

"Наистина ли си мислим искрено, че едно демократично решение ще възникне от руското гражданско общество след години на втвърдяване (на позицията на Москва) и в разгара на един конфликт? Бих искал наистина това, но не вярвам в това наистина", предупреди Макрон.

В навечерието на руската инвазия в Украйна Макрон отиде в Кремъл при Путин в опит да го разубеди да не напада съседната страна. След началото на войната френският президент продължи да поддържа контакт със своя руски колега, заради което си навлече критики, особено от страна на Киев, че не осъжда достатъчно строго руската агресия в Украйна. В последно време обаче Макрон втвърди позицията си към Русия, а Франция достави оръжия на Украйна.

В речта си на Мюнхенската конференция по сигурността Макрон заяви, че Русия трябва да претърпи неуспех в Украйна, но според някои наблюдатели, той не е споменал думата "разгром".

В речта си освен това Макрон призова за засилване на подкрепата за Киев, за да може да се върви към пораждащи доверие преговори.

Реакцията на Москва на интервюто на Макрон не закъсня. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова припомни, че Москва все още си спомня за съдбата на Наполеон Бонапарт и призовава френския президент Еманюел Макрон да не забравя за него, когато говори за смяна на режима в Русия, предаде Ройтерс.

По повод на изказването на Макрон говорителката на руското външно министерство отбеляза по-специално във връзка с думата "никога", използвана от Макрон, че Франция не започва с Макрон и тленните останки на Наполеон, почитан на държавно ниво, се намират в центъра на Париж. Тя добави, че Франция, а също и Русия, трябва да разберат това (че Франция не започва с Макрон).

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ако една пета от депутатите поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано

Ако една пета от народните представители поискат извънредно заседание на НС, то може да бъде свикано, но с конкретни теми и точки. Това каза в Кюстендил пред репортери председателят на Народното събрание Рая Назарян. Тя беше в града за провеждащия се Празник на плодородието. Назяран отправи риторичния въпрос дали парламентът има нужда от..

публикувано на 28.09.24 в 19:18

В Гърция очакват температури до 9 градуса идната седмица

След близо седмица на летни температури в повечето части на Гърция, от неделя следобед до понеделник се очаква рязка промяна на времето и температури до 9 градуса по Целзий, съобщава в. „Катимерини“. Националната метеорологична служба съобщи, че се очакват обилни валежи и бури в източна Македония, Тракия и по островите в северната и източната..

публикувано на 28.09.24 в 18:57
Съпредседателят на партията

"Алтернатива за Германия" ще номинира Алис Вайдел за канцлер през 2025 година

"Алтернатива за Германия" издигна свой кандидат за канцлер за парламентарните избори догодина. Това ще е съпредседателката на партията Алис Вайдел. Лидерката на германската крайнодясна партия „Алтернатива за Германия“ Алис Вайдел ще води предизборната кампания за Бундестага като кандидат за канцлер. Двамата председатели на AfD Тино Хрупала..

публикувано на 28.09.24 в 18:42

31-годишна дупничанка остава в ареста за закани срещу бившия си съпрут и за незаконен пистолет

Районен съд – Дупница взе мярка за неотклонение "задържане под стража" за 31- годишна жена, обвинена за отправени закани към бившия ѝ съпруг, както и за незаконно държане на огнестрелно оръжие - пистолет. Жената е безработна, а съпругът ѝ е търговец с коли.  Двамата имат две деца. Не са ясни причините поради които се е стигнало до заканите на..

публикувано на 28.09.24 в 18:39
Това е снимка на Николаос Янис, председател на Гръцката камара на  съдебните изпълнители, Георги Дичев - на българската и Илиас Ципрас, заместник - председател на ГКСИ и член на ръководството на Европейската камара на съдебните изпълнители.

От Европа единствено в България се използват само принудителните мерки на съдебното изпълнение

България е единствената държава в Европа, в която спрямо длъжниците се използват единствено принудителните мерки на съдебното изпълнение.  Това обяви председателят на Камарата на частните съдебни изпълнители Георги Дичев на конференция с участие на представители на гръцката Камара на съдебните изпълнители.  На форума бяха обсъдени най- новите..

публикувано на 28.09.24 в 17:30
Мъж гледа картини, изобразяващи (отляво надясно) покойния лидер на

"Хизбула" с ново ракетно нападение срещу Израел

"Хизбула" е предприела ново ракетно нападение срещу Израел, след като потвърди, че нейният лидер Хасан Насрала е бил убит при израелски удар снощи по щабквартирата в Бейрут на шиитската групировка, подкрепяна от Иран.  Френското министерство по европейските и външни работи заяви в изявление, че е в контакт с ливански власти и своите партньори в..

публикувано на 28.09.24 в 17:04

Камарата на ЧСИ: Има тенденция за отказ от професията

Анализ на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители показва, че през последните пет години системата на частното съдебно изпълнение изпитва огромни затруднения. Те се отразяват негативно както на съдебните изпълнители и техните служители, така и на правосъдната система, бизнес средата и приходите в хазната, предупреждават от Камарата...

публикувано на 28.09.24 в 16:29