Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Месни Заговездни подготвяме душата за Великденския пост

Гроздан Стоевски: Нашето желание и способност да вършим добро е отражение на Божия образ в човека

Бог е поставил доброто във всяка човешка душа

Гост в рубриката "Духовен поглед" е богословът Гроздан Стоевски.
На 19 февруари цяла България чества паметта на Апостола на свободата, Йеродякон Игнатий, Васил Левски. Но дългът към Господа е неотменен. Подготвяме душите си за Великия пост. На Месни Заговезни поканих Гроздан Стоевски, магистър по богословие от Софийския Университет, който в момента е докторант в Богословския факултет на СУ. Добре дошъл! Наричаме тази неделя Месни Заговезни, защото от утре всеки, който спазва Великия  Великденски пост, ще се въздържа от месо. Другата неделя е Прошка или Сирни Заговезни. След Сирни Заговезни, хората които постят няма да консумират животински продукти до Великден. Но постът не е само въздържание, дисциплина и борба със страстите. Постът е подвиг за Бога и за ближния, грижа за другия. Добре е да знаем какво очаква Господ Иисус Христос от нас. Затова в православните храмове днес се четат думите на Божият Син от Евангелието на Матей, глава 25 от 31 до 46 стих. Тези думи са произнесени два дни преди Тайната вечеря, два дни преди Човешкият Син да бъде предаден на разпятие. Колко важно и значимо за нас послание носят те, посланието за Страшния Съд. Ще ги прочета и след това ще коментираме с г-н Стоевски.

„А кога дойде Син Човеческий в славата Си, и всички свети Ангели с Него, тогава ще седне на престола на славата Си, и ще се съберат пред Него всички народи; и ще отдели едни от други, както пастир отлъчва овци от кози; и ще постави овците от дясната Си страна, а козите - от лявата. Тогава Царят ще каже на ония, които са от дясната Му страна; дойдете вие, благословените на Отца Ми, наследете царството, приготвено вам от създание мира;  защото гладен бях, и Ми дадохте да ям; жаден бях, и Ме напоихте; странник бях, и Ме прибрахте;  гол бях, и Ме облякохте; болен бях, и Ме посетихте; в тъмница бях, и Ме споходихте.  Тогава праведниците ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, и нахранихме, или жаден, и напоихме?  Кога Те видяхме странник, и прибрахме, или гол, и облякохме?  Кога Те видяхме болен, или в тъмница, и Те споходихме? А Царят ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото сте сторили това на едного от тия Мои най-малки братя, Мене сте го сторили. Тогава ще каже и на ония, които са от лява страна: идете от Мене, проклети, в огън вечний, приготвен за дявола и неговите ангели; защото гладен бях, и не Ми дадохте да ям; жаден бях, и не Ме напоихте;  странник бях, и не Ме прибрахте; гол бях, и не Ме облякохте; болен и в тъмница, и не Ме споходихте.  Тогава и те ще Му отговорят и кажат: Господи, кога Те видяхме гладен, или жаден, или странник, или гол, или болен, или в тъмница, и не Ти послужихме?  Тогава ще им отговори и каже: истина ви казвам: доколкото не сте сторили това на едного от тия най-малките, и Мене не сте го сторили. И тия ще отидат във вечна мъка, а праведниците - в живот вечен.“


Румяна Иванова:  Г-н Стоевски, много хора помагат и вършат добри дела без да изповядват християнска вяра. Добрите дела не са белег на вярата в Иисус Христос. Вероятно Бог е поставил доброто във всяка човешка душа? 

Гроздан Стоевски: Права сте, според Свещеното писание, когато Бог създава човека, Той го създава по свой образ и подобие. Нашето желание и способност да вършим добро е белег, отражение, отпечатък на Божия образ в човека. Свети апостол Павел писал на християните в Рим, че Божият закон е написан на сърцата ни, а съвестта ни свидетелства за това. Когато участваме в добротворство, Божият образ в нас става видим.

Румяна Иванова:  Има християни, които помагат, но се въздържат да споделят добрата вест за Иисус Христос, възкръсналият Божий Син и Месия. Те считат, че делата им са достатъчна проповед. Така ли е? 

Гроздан Стоевски: Да търсим баланс. Истината никога не е в крайностите, а в добрия баланс. Свети Франциск от Асизи казал: "Проповядвай Евангелието на всяко място и ако е необходимо използвай думи." Тази мисъл е цитирана и от майка Тереза. Свети апостол Петър също ни насърчава да бъдем готови винаги да отговорим на всеки, който ни попита за нашата надежда. Така да живеем, да вършим добро, че хората да ни питат за нашата вяра. Но само добрите дела не са достатъчни за християнското ни свидетелство. Трябва да можем и с думи да я споделим. 

Румяна Иванова: Бог няма други ръце освен нашите, няма други устни освен нашите.  В Светото писание четем, че вяра без дела е мъртва. В забързаното ежедневие е лесно да решим, че участието в неделното богослужение е достатъчна жертва и принос към Бога, да приемем, че с това сме изпълнили християския си дълг. Но всъщност Бог очаква средствата, които ще спестим по време на поста да бъдат милостиня. А милостинята не е само финансова, това е време на общение, разговори, духовна и морална подкрепа. Г-н Стоевски, как това може да се осъществи на практика? 

Гроздан Стоевски: Думата милостиня в известен смисъл е архаична и има нюанс на снизхождение, а думата милосърдие предполага дела на любов и загриженост. Нашите дела на милосърдие трябва да бъдат задвижвани, не от снизхождение, а от любов и загриженост. Днес, когато честваме 150 години от гибелта на Левски, да си спомним един от заветите му:"Дела трябват, а не думи." Посещението и участието в богослужението не е достатъчно за нашето християнско свидетелство. То трябва да бъде утвърдено от добрите ни дела. Затова и Свети апостол Яков е писал: "Покажи ми вярата си без твоите дела и аз ще ти покажа вярата си от моите дела." 

Румяна Иванова: Няма централизирана организация на християните в България в помощ за Украйна или за жертвите от земетесенията. Но хората реагират по съвест, всеки както е решил, защото църквата сме ние, всеки от нас. Вероятно не трябва винаги да чакаме инициативата за милостиня да дойде отвън. Достатъчно е да се вслушаме в гласа на съвестта си, Бог ни говори чрез нея, нали?  


Гроздан Стоевски: Сам Господ Иисус Христос е казал когато даваме милостиня, лявата ръка да не знае какво дава лявата. Трябва да има скромност, да не си правим реклама, но от друга страна църквата ни е обучила да бъдем продължители на Христовата мисия. В началото на земното си служение, Спасителят цитирал пророк Исаия: "Дух Господен е върху Мене; затова Ме помаза да благовестя на бедните, прати Ме да лекувам ония, които имат сърца съкрушени, да проповядвам на пленените освобождение, на слепите прогледване, да пусна на свобода измъчените". (Евангелие от Лука, глава 4, стих 18) В Евангелието от Йоан са записани думите на Иисус Христос:"Както Отец изпрати мен, така аз изпращам вас". Ние сме изпратени да продължим делото на Христос, включително и социалната Му мисия. Затова хората реагират с милосърдни дела. Работата на църквата е да ни насочи по вертикала, във взаимоотношението ни с Бога. Когато нашият вертикал е правилен, тогава се изправя и хоризонтала. Желанието да помагаме идва като естествена проява на Божията любов, която сме приели. Човек не може да дарява любов, ако първо не е приел любов от Бога. Виждаме колко голям е дифицита на любов, взаимно уважение, уважение на достойнството на другия човек. Зловещите битови случаи в обществото ни са червени лампички, която ни показва, че имаме дефицит на вяра, на Божията любов към другия човек. Мисията на цървата е да насочва хората към Бога и любовта Му. Тогава нашата благотворителност няма да е стихийна, само когато има стихийно бедствие. Тя ще бъде постоянна. Около нас винаги има хора в нужда, болни, затворници.  Нашата духовна отговорност пред Бога, като църковни хора е да бъдем продължители на мисията на Христос.

Румяна Иванова: Както Христос е изцелявал и нахранил многохилядно множество, така и ние според възможностите си да съдействаме на хората в нужда, да им помагаме. Това може да стане само, ако пием от живата вода на Божията любов, когато общуваме с Бога и с други християни. Тогава душите ни ще се напълнят с тази жива вода на любовта и ще станат извор на жива вода за другите, за тези които се нуждаят от една добра дума. Дори ако нямаме средства, да сме милостиви с усмивка и любезен поздрав. Една малка любезност може да съживи душата на човек в нужда. Някои казват „църквата нищо не прави“. Ако си забелязал нуждата от помощ някъде, значи ти си отговорен да реагираш, ти си църквата.


Много Ви благодаря за този разговор! Спасителят се идентифицира с най-бедните, с отхвърлените и затворниците.  Тези, които не са показали милост към бедните, болните и затворниците, са пренебрегнали човешкия си дълг и така хвърлили презрение към техия Творец, самия Господ.  Към немилостивите Той не е милостив. С този текст за Страшният съд, Бог ни представя единствените две възможности за бъдещето ни във вечността – блаженство или проклятие, вечен живот или вечно страдание. Докато сме живи има шанс да направим добрия избор и да поемем пътя на спасението, да бъдем овци, а не кози.  

Да се помолим: „Отче наш. Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия; защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки. Амин.“


Нека днес почетем паметта на Апостола на свободата, Йеродякон Игнатий, Васил Левски!

Желая ви благодатна седмица!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Дим над Нумеа от пожарите, запалени от демонстранти, 14 май 2024 г.

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на метежите в Нова Каледония

Франция обвини Азербайджан в подклаждане на пламъците на метежите във френската тихоокеанска територия Нова Каледония. Бунтове в Нова Каледония заради план за конституционна реформа Според надзорния орган на френското правителство за онлайн дезинформацията - "Виджиниум", азербайджански акаунти в социални медии разпространяват антифренска..

публикувано на 18.05.24 в 21:31

Руски съд запорира активи на "Дойче банк"

Руски съд разпореди да бъдат запорирани сметки, имущество и акции на "Дойче банк" в Русия в рамките на съдебно дело срещу германската банка, предаде Ройтерс, позовавайки се на съдебни документи. Банката, заедно с германската компания "Линде", е била един от кредиторите-гаранти по договор за изграждане на завод за преработка на природен газ в..

публикувано на 18.05.24 в 21:02

Доброволци почистиха около 20 километра по коритото на р. Драговищица

Десетки хора, организирани от сдружения "Балканка" и Община-Кюстендил, се включиха в почистването на около 20 километра по коритото на река Драговищица.  Реката извира в Сърбия и е в защитената зона "Натура-2000", а при почистването не може да се използва техника, казаха еколози.  Река Драговищица е в режим "Хвани и пусни" и подържа популацията..

публикувано на 18.05.24 в 20:57
Марчел Чолаку

Нощта на музеите в Румъния се превръща в нощ на протестите

Нощта на музеите се превръща в нощ на протестите в Румъния. Премиерът Марчел Чолаку предложи да бъде доброволец в един от музеите, чиито служители отказват да работят. Синдикалистите обявиха, че някои от основните музеи в Румъния няма да отворят в знак на протест срещу неравенството в заплащането в културната сфера. Премиерът Марчел Чолаку за..

публикувано на 18.05.24 в 20:26
Регионален музей Кюстендил

Всички музейни експозиции в Кюстендил са отворени за безплатно посещение до 21 ч.

Интересна нощ на музеите обещават организаторите за кюстендилци и гостите на града. Тя се прави за тринадесети път в града и ще продължи до полунощ. За любознателните през целия ден вървеше играта - викторина "Отключи историята на своя град“. Участниците трябваше да посетят различните музейни експозиции и да участват в отправеното им..

публикувано на 18.05.24 в 20:22

74 весели картини разсмяха габровци и гости на карнавала на хумора

74 весели картини разсмяха габровци и гостите на града по време на традиционния карнавал на хумора. Повече от 3 хиляди души се включиха в забавните епизоди на шествието, а поне десет пъти повече се веселиха отстрани. Карнавалното шествие в Габрово потегли, след като легендарният основател на селището Рачо Ковача удари с чука по наковалнята.  След него..

публикувано на 18.05.24 в 20:07

Кипър регистрира в ЕС местна розова вода като защитен продукт

Кипър ще регистрира в Европейския съюз местна розова вода като продукт със "защитено географско указание", съобщи министърът на земеделието и развитието на селските райони Мария Панайоту. Днес и утре в кипърската "розова долина" се провежда 16-ото издание на Фестивала на розата. Досието на "Розова вода от Агрос" – селото в планината Тродос,..

публикувано на 18.05.24 в 19:50