Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

“Триптих“ – да се научим отново да обичаме



На 24-и февруари от 19 ч. на сцената на НМТ "Стефан Македонски" балет “Арабеск” ще представи отново на своята публика най-новия си спектакъл – “Триптих“, с който започна много успешно сезон 2022/2023 г.

“Триптих“ включва три самостоятелни творби на трима млади хореографи, които устремно навлизат в полето на съвременния танц. Първата е “Infinity” на Ангелина Гаврилова по музика на Филип Глас и Макс Рихтер, в изпълнение на четирима танцьори от мъжкия състав на балет "Арабеск". Следва “Mare Crisium” на Аршак Галумян по музика на Карл Дженкинс и Арманд Амар, в изпълнение на женския състав на трупата. Вечерта завършва с “Part Of…” на Филип Миланов по музикален микс на Taste like cake и Макс Рихтер, в изпълнение на десетима танцьори. Авторката на сценографията и костюмите Адрияна Найденова предлага творческо решение, което да придаде единен, но в същото време индивидуален облик на три различни идеи на трима различни хореографи.

В рецензия за предаването за опера, балет, оперета и мюзикъл “Каста дива” изкуствоведът доц. Петър Пламенов отбелязва:

“Ангелина Гаврилова се оказва хореограф с особено въображение, с умение за създаване на сложни образи и най-вече с разнообразен хореографски език. В “Infinity” тя използва телата на четирима мъже, които й помагат да разкаже една история за това как човек достига до вътрешното прозрение, до борбата със себе си, като преминава през борбата със света. От друга страна, като че ли основната дълбочина идва от идеята за интимността, близостта и нежността, които трябва да бъдат преоткрити. Като че ли днешният човек е прекалено студен, прекалено вгледан в себе си, егоистичен и безкрайно самотен. Той трябва да преодолее тази самота, да се научи отново да обича, да общува и да изпитва нежност и състрадание и това е големият опит, който му предстои. Именно това е, може би, нишката, която свързва и трите произведения в “Триптих“.

“Mare Crisium” на Аршак Галумян е една много красива, много особена работа. В този спектакъл той, който в хореографската си мисъл като цяло много се вълнува от спираловидната линия, използва женската гъвкавост, пластичност и елегантност, за да покаже тази линия на изяществото, която по някакъв начин е и линия на вечността. Едновременно с това творбата ни връща към народнопесенната традиция, защото в нея се долавят открито елементи от арменския танцов фолклор.

В края на вечерта е голямото хореографско платно на Филип Миланов “Part Of…”. В творбите си той не се задоволява само с абстрактно-чувственото внушение, търси някаква ясна идея, която да предаде чрез своя танц и винаги успява. Най-изумителни са внушенията в диалозите, в масовата сцена, когато представя взаимоотношенията между танцьорите. Неврозата на днешния човек е показана на сцената буквално като тремоло, като трептене. Единственият начин да се освободиш от нея, да я преодолееш е близостта с другите. Филип Миланов достига до така актуалната ни необходимост да знаем кои сме и най вече – какво правим на света”.

Целият отзив чуйте в звуковия файл.


По публикацията работи: Росица Кавалджиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В крепостта "Царевец" във В. Търново беше открит 9-ият летен оперен сезон "Сцена на вековете"

С балетния спектакъл „Кармен“ по музика от едноименната опера на Жорж Бизе снощи в крепостта „Царевец“ във Велико Търново беше открит Деветият летен оперен сезон „Сцена на вековете“. До 11 септември в основната и съпътстващата програма на културния форум ще бъдат представени 14 оперни и балетни спектакъла. Българското национално радио е медиен..

публикувано на 07.07.24 в 12:53

Започва "Arbanassi summer music"

Две от емблематичните средновековни църкви в архитектурния резерват Арбанаси до Велико Търново от днес до 12 юли ще домакинстват за 14-и път международния фестивал на камерната музика "Arbanassi summer music". Културният форум по традиция извежда камерната музика от концертната зала и я представя в атмосферата на арбанашките средновековни..

публикувано на 07.07.24 в 09:03
Ивайло Костов

Неукротимата нежност в стиховете на Ивайло Костов

От първи прочит стихосбирката на талантливия Ивайло Костов от София "Време е да те целуна" завладява и остава в душата завинаги. От неговата интимна лирика блика нежност, нежност и пак нежност. Любимата е обзела целия свят - дъгата, цветовете, цветята....всичко. С някаква магична словесност Ивайло Костов излива любовта, която е част от..

публикувано на 07.07.24 в 05:30
Фестивала за куклено изкуство Шарено петле

В Плевен започва VII издание на Фестивала за куклено изкуство "Шарено петле"

В Плевен започва Седмото издание на Фестивала за куклено изкуство за всички възрасти "Шарено петле". В продължение на пет поредни дни ще бъдат показани представления за за цялото семейство.  В "Шарено петле" ще има и международно участие. На сцените на ДКТ "Иван Радоев" и в парка на Регионалния исторически музей ще излязат творци от цялата..

публикувано на 04.07.24 в 11:15

Премиера на оперетата "Страната на усмивките" във В. Търново

В Европа, Азия и света на сънищата отвежда публиката новото оперетно заглавие от репертоара на Великотърновския театър. Тази вечер на голямата сцена в музикално-драматичния театър "Константин Кисимов" е премиерата на оперетата "Страната на усмивките" от Франц Лехар.   Спектакълът е съвместна продукция на Великотърновския театър и Софийската..

публикувано на 04.07.24 в 08:30
Диригентът Пааво Ярви

Маестро Пааво Ярви: Класическата музика е в положението да трябва да се извинява, че съществува

През месец юни организаторите на престижния конкурс за пианисти „Геза Анда“ привлякоха в Цюрих някои от най-значимите фигури от света на класическата музика. Сред тях беше и големият естонски диригент Пааво Ярви, който ръководи изпълненията на тримата избраници на реномираното жури във финалния тур, заедно с оркестър "Тонхале" – Цюрих, на който..

публикувано на 03.07.24 в 17:09

Арт фестивал "Солинария" - с внимание към младите музиканти

Започна четвъртото издание на Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол. На откритата сцена с невероятна гледка към морето от 5 до 13 юли отново изява ще имат млади артисти от България и гости от цяла Европа – от проекта EuroChoir.  Започнаха и майсторските класове – по цигулка на именитата наша цигуларка Ангелина Абаджиева, която пристигна от..

публикувано на 03.07.24 в 16:35