Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След опустошителното земетресение в Турция - скръб и равносметки

4
Лютфю Саваш
Снимка: Личен архив

"До 16-и февруари жертвите в района са 14 хиляди, ранените са 23 000, а 200 хиляди души са без дом. Всички жители са пострадали, ако не физически, психическите им травмите скоро няма да отшумят". 

Това сподели кметът на Хатайска голяма община - Лютфю Саваш в специално интервю за БНР и преди да заговори за плановете за възстановяване на града, той върна спомените си пак към злокобната ранна сутрин на 6 февруари.   

Общината е с население от 1 686 043 души. Сред опустошителните трусове от 6-и февруари вече е трудно да се прогнозира броят на жителите там. 

Лютфю Саваш каза, че въпреки продължаващите трусове вече е започнала усилена работа за възстановяване на града и връщане на хората по родните им места. 

Кметът на Голяма община Хатай каза, че в момента подготвят съвсем нов градоустройствен план, при който главен критерий ще е спазване на земетръсните норми. Лютфю Саваш сподели също, че ще се търси вина на предприемачи и институции за рухналите сгради, за които имам съмнения за некачествено изпълнение.

Ханефи Махичичек е кмет на един от най-засегнатите общини на провинции Кахраманмараш - Оникишубат.   

В областта сега работят екипи по установяване на нови жилищни парцели, под които не минават разломни плочи.  

"В нашата община 349 големи жилищни блока се превърнаха в руини. Имаше и по-малки къщи, които също рухнаха. В момента единствено се стремим да приютим на топло хората, които останаха на улицата. Обособяваме палаткови лагери и други места за временно настаняване. Започнахме разчистване на сринатите сгради и в най-кратък срок ще започнем да изграждаме наново градската среда, но преди това с помощта на геолози ще установим местата с по-малък риск на разломна дейност", обясни Махичичек и добави:

"В тези трудни времена подкрепата беше на най-високо ниво. Отвсякъде получаваме и думи на състрадание и тирове с помощи. Всички обединиха усилия, за да ни помогнат.  

Обща черта с българите е желанието за взаимопомощ. Вашите спасителни екипи първи се притекоха на помощ, самоотвержено се включиха в издирването на хора под руините. Спомогнаха за спасяването на много хора. 

Много благодарим на братска България за състраданието и помощта! Господ да опази всички от такива беди!". 

Интервю на Севда Дюкянджи с Лютфю Саваш и Ханефи Махичичек в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Личен архив на Лютфю Саваш

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Марк Рюте

Рокадите по върховете в Европа и НАТО белязаха изминалата седмица

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта принципите, към които ще продължи да се придържа. Освен нейната бяха одобрени кандидатурите и на министър-председателя на Естония Кая Калас за върховен представител по външната политика и..

публикувано на 29.06.24 в 17:51

АПИ е изплатила 50 млн. лв. държавна помощ на 2 991 транспортни фирми

Агенция "Пътна инфраструктура" е изплатила 50 млн. лв. държавна помощ на превозвачите. Средствата са предоставени на 2 991 транспортни фирми в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл при кандидатствали над 3300 превозвача.  Това става според решение на Министерския съвет от февруари т. г. и след положително становище от..

публикувано на 29.06.24 в 17:39
Янка Такева

Синдикат на българските учители: В Бюджет 2025 трябват допълнително 1,45 млрд. лв. за средното образование

Според разчетите на Синдиката на българските учители към КНСБ, в бюджета за следващата година трябва да се осигурят допълнителни 1 милиард 450 милиона лева за системата на средното образование.  Средствата са необходими за увеличаване на заплатите и за издръжка на образователните институции. КТ "Подкрепа" ще иска увеличение на учителските..

публикувано на 29.06.24 в 17:21

Голям пожар край гръцката столица

Голям пожар гори до гръцката столица Атина в планината Парнита.  Започнала е евакуация на местни жители и туристи.  Очаквайте подробности.

публикувано на 29.06.24 в 17:12
Делян Пеевски в НС на 27 юни 2024 г.

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото

Новото начало за ДПС е факт и който не го разбира, остава в миналото. Това е заявил съпредседателят на партията Делян Пеевски на среща с излъчените от нея кметове. През последните дни областни структури на движението свалиха доверието от дългогодишни партийни кадри, които влязоха и в новия парламент.  Това направи областния съвет в Пловдив с..

публикувано на 29.06.24 в 17:09

БСП: Нинова не може да бъде избирана за трети път на ръководен пост

Общопартийната контролна комисия на БСП оповести, че Корнелия Нинова не може да бъде избирана за трети път на ръководен пост.  В съобщение от централата на "Позитано 20" се казва още, че подалата оставка председателка на БСП има изпълнени два последователни пълни мандата. Органът, който ще отговаря за допускане на кандидатите за председател на..

публикувано на 29.06.24 в 16:54

Eвросанкции срещу беларуската икономика

ЕС забранява вноса, покупките или трансферите от Беларус на злато, диаманти, хелий, въглища и суров петрол. Страните членки на ЕС приеха днес санкции, насочени срещу беларуската икономика заради съучастието на режима на Александър Лукашенко в руската агресия срещу Украйна. Мерките са огледални на наложените досега срещу Русия и се отнасят до..

публикувано на 29.06.24 в 16:38