Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марта Георгиева, ДБ: Разбиването на плочите върху паметника на Съветската армия е смел акт, разбива се лъжата

Марта Георгиева
Снимка: Ани Петрова

Разбиването на плочите върху Паметника на Съветската армия е един смел акт на български гражданин, представлява разбиване на лъжата. Това коментира пред БНР Марта Георгиева, общински съветник от групата на ДБ в Столичния общински съвет.

Този монумент на окупационната армия е тотем на насилието. Той е заплаха за българския народ и стърчи над всички институции. Няма пряка връзка с Втората световна война, а построен през 1954 година, за да ознаменува смазването на съпротивата срещу комунистическия режим. Посланието му е „Не смейте повече да въставате“.  

Гражданската инициатива за премахването на монумента е регистрирана официално още преди 13 години.

„Полагали сме ежедневни усилия, за да го демитолигизираме и да покажем на обществото, че е огромно унижение той да стърчи в центъра на столицата ни. Целият свят видя какво означава окупатори да нахлуят в чужда държава и да се наричат „освободители“.

През 1993 година е взето решение за премахване на монумента, напомни Марта Георгиева.

Тогава обаче цялата собственост е държавна, все още няма общинска. Мнозинството на ГЕРБ в Общинския съвет винаги се е оправдавало, че не може да бъдат предприети мерки точно по тази причина. Областните управители пък са отричали държавната собственост и са прехвърляли темата като горещ картоф“.

Марта Георгиева смята, че сега има „обръщане на палачинката от страна на ГЕРБ“ по този казус.

„Дълги години те имаха цялата власт на национално и местно ниво, но ревностно защитаваха монумента. Очаквам тази седмица в Общинския съвет да започнат действия в посока на демонтирането му“

През 2020 г. групата на ДБ внесе предложение за преместване на паметника и задължаване на държавата да го демонтира от общинския терен в центъра на София, посочи Георгиева

„Те използваха всякакви административни пречки, за да не се разгледа“

Тази седмица обаче започват разговорите между ДБ и ГЕРБ по въпроса.

Очаквам да бутнем този срам и цирей в сърцето на София. Нека да покажем, че сме свободна държава. Никога България не е била освобождавана от съветската армия. Нашето предложение може да бъде прието с едно гласуване, което отнема по-малко от минута. Държавата ще бъде задължена, като собственик, да изпълни решение на органа за местно самоуправление-СОС. Ако откаже, Общината може сама да го премести. Няма място за административни пречки“.

Цялото интервю на Ирина Недева с Марта Георгиева може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54