Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейската прокуратура е поискала документацията за ремонта на столичната улица "Граф Игнатиев"

Снимка: БГНЕС

Европейската прокуратура е поискала документацията от проверките на ремонта на столичната ул. "Граф Игнатиев", съобщи министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков. Днес той инспектира строителството на Северната скоростна тангента, където беше установено, че една трета от настилката липсва.

Министърът съобщи, че Европейската прокуратура е поискала документацията от проверките на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" в столицата. Днес министърът инспектира строителството на Северната скоростна тангента, където беше установено, че една трета от настилката липсва.

Европейските прокурори са се интересували от резултатите от проверката и те са им предоставени миналия понеделник, съобщи министър Шишков.

Проверката на Северната скоростна тангента, също строена с европейски пари по програма "Регионално развитие" 2007- 2013 година показва липса на 6 сантиметра от горния слой, който трябва да е 20 см по проект, показа пробата арх. Шишков:

"Първо, учудващо е, че е само 20 по проект. Знаете, че другите магистрали са 28 и 30, но освен, че е само 20 по проект, в момента е 14 сантиметра, тоест липсва една трета, основният пласт липсва основно. Можем да кажем с една дума, че липсва част от пътя. За съжаление, навсякъде, където проверяваме, липсва част от пътя. В момента освен, че ще направим анализ, най-вероятно този път ще трябва да бъде предвиден за основен ремонт".

Европейските прокурори са се интересували от резултатите от проверката и те са им предоставени миналия понеделник, съобщи министър Шишков:
"Проверката на ул."Граф Игнатиев" е правена включително и по искане на Европейската прокуратура, тъй като знаете, че за "Граф Игнатиев" са ползвани европейски пари. Европейската прокуратура може би преди около два месеца се беше сезирала. Миналия понеделник идваха в Министерство на регионалното развитие. На тях също сме им предоставили цялата информация".

След пробите, взети от платното, ще бъде взета и от мостово съоръжение в отсечката, за да се изследва здравината на стоманената му конструкция. Съоръжението все още е в гаранция, за разлика от пътния участък, обясни министър Иван Шишков:

"Това, което обаче е в гаранция и което също се проверява малко по-нагоре, това е едно от мостовите съоръжения, за което гаранцията е по-голяма. Там, където има гаранция, ако наистина има нередности, поне да намерим възможности и начин сега и веднага, още повече, че имайте предвид, че ако има наистина проблеми в мостовите съоръжения, тогава можем да говорим за опасност по пътя. Направихме проверка на пътя Самоков- Ихтиман. Положението е изключително плачевно. Не отговаря абсолютно на никаква норма".

Съвместните проверки на регионалното министерство и МВР продължават още месец, като освен магистралите, ще се инспектират и първокласни и по-нисък клас пътища.

Борис Бонев
"Очевидно, когато отговорността за разследването на злоупотреби в България излезе извън страната, тогава започваме да виждаме резултати", коментира пред БНР лидерът на "Спаси София" Борис Бонев.

Той подчерта, че организацията му е подавал в прокуратурата поне два сигнала за ремонта на улица "Граф Игнатиев", но те са "потънали" и нищо не се е случило:

"Говоря за сигнали за нарушения, които са изключително лесно доказуеми".

"Допустимата според европейското законодателство практика за черен списък на фирми, които системно строят некачествено и не изпълняват задълженията си по договори, най-сетне да се случи и в българското законодателство. Нашият юридически екип е подготвил предложение за изменение по ЗОП, така че подобен списък да има и тук. Но за целта трябва да има и проактивност от страна на политическите партии в парламента. Без черен списък и страх у фирмите, че позволят ли се да строят некачествено, няма повече да получат обществени поръчки, ще продължат да си правят, каквото поискат", добави той.

По думите му и възложителят - независимо дали е държавата, или общината - да разбере, че трябва да има качествени и добре обмислени проекти, не на инженеринг, а отделни. Другото задължително, което посочи Бонев, е контролът върху строителните дейност.

Интервюто на Диана Янкулова с Борис Бонев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Георги Даскалов и Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54