Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Петко Салчев: Влизам в "Заедно", за да се боря за независимостта на институции като НЗОК

Проф. Петко Салчев
Снимка: БГНЕС

"Видях, че т.нар. независими институции много често се влияят от политическите решения на една или друга група или партия. Ще се боря те наистина да станат независими".

Това каза пред БНР бившият председател на НЗОК проф. Петко Салчев, който се включва за предстоящите парламентарни избори във формацията на Ива Митева и Любомир Каримански "Заедно". Той подчерта, че е поканен като експерт:

"Дългосрочно ще се занимавам с политика - дали като действащ политик, или като експерт - ще продължавам да се занимавам със здравна политика. Не съм член на политическа партия".

Диалогът е най-доброто решение, смята той и отрече да е обиден от решението на парламента да бъде отстранен от ръководния пост в Здравната каса.

"Коалиция "Заедно" има здравна програма и това ме накара да се присъединя към тях, за да мога да им помогна. Здравната система се нуждае от преосмисляне, а не от революционна реформа", заяви проф. Салчев.

Той беше категоричен, че парите от НЗОК не изтичат, те са в здравната система, но не се разходват рационално.

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Петко Салчев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пред сградата на Държавната дума (долната камара на руския парламент), Москва, 14 май 2024 г.

Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Мишустин

След осемчасово заседание Държавната дума в Русия утвърди състава на новото правителство на премиера Михаил Мишустин. Вицепремиерите в кабинета бяха утвърдени вчера. Премиерът на Русия Михаил Мишустин запазва поста си Според приетите през 2020 г. поправки в конституцията, министрите на външните работи, на вътрешните работи, на отбраната, на..

публикувано на 14.05.24 в 20:01
Президентите на Китай и на Русия Си Дзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин

Преди посещението на Путин в Китай

Войната в Украйна и сътрудничеството в областта на енергетиката и икономиката ще са в дневния ред на срещата между президентите на Русия и Китай тази седмица, съобщават руските информационни агенции. Пекин съобщи за предстоящо посещение на Путин Владимир Путин заминава за Китай за втори път в рамките на последните шест месеца. Срещата му със Си..

публикувано на 14.05.24 в 19:02
Гасене пожар след нощен  ракетен удар върху частни сгради в Харков, 10 май 2024 г.

Харков е бил подложен на няколко въздушни удара

Украинският град Харков е бил подложен на няколко въздушни удара днес, съобщават местните власти, цитирани от Ройтерс. Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков При един от тях е бил улучен 12-етажен жилищен блок. Ранени са най-малко 17 души, сред тях и деца.  Руските войски нахлуха в областта на 10 май. По данни на украинското..

публикувано на 14.05.24 в 19:01

ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран

Съветът на ЕС разшири санкционната рамка срещу Иран заради подкрепата му за руската агресия в Украйна и за въоръжени групи в Близкия изток и Червено море. Режимът в Техеран е наказан и заради подкрепата за йеменските хуси, които от ноември м. г. държат в плен двама български моряци на борда на кораба „Галакси лийдър“ в Червено море, уточниха източници от..

публикувано на 14.05.24 в 18:40
Евакуация край Вовчанск, Харковска област, 12 май 2024 г.

Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков

Руските и украинските войски водят улични боеве за граничния град Вовчанск, североизточно от Харков, твърди агенция ТАСС. Ръководителят на украинското военно разузнаване очаква в скоро време нападение и към областния център Суми. Украинският президент Володимир Зеленски помоли пристигналия в Киев държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън..

публикувано на 14.05.24 в 18:01
Проф. Михаил Станчев

Проф. Михаил Станчев: Май и юни ще са критични за Харков, зависи от американската помощ

Следващите 2 – 3 седмици ще са критични за Харков. Според мен ще е повече време и май и юни ще бъдат критични. Може да има стабилизация, но зависи от помощта, която се очаква от САЩ и НАТО. Американците почти не помагат. Украйна загуби много време в чакане на помощ и това позволи на руснаците да се мобилизират и да направят контраофанзива, а..

публикувано на 14.05.24 в 18:00
Андрей Белоусов

Новият министър на отбраната на РФ Белоусов беше изслушан в горната камара на руския парламент

Определеният от руския президент Владимир Путин за нов министър на отбраната Андрей Белоусов заяви, че вижда първостепенната си задача на поста в осигуряването на всичко необходимо за войските, които участват в така наречената от него "специална военна операция" в Украйна. "В условията на провеждане на специалната военна операция ключовата..

публикувано на 14.05.24 в 17:48