Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срещата на външните министри от Г-20 протече под знака на войната в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки усилията на домакина Индия срещата на външните министри от Г-20 протече под знака на войната на Русия срещу Украйна. Форумът в Ню Делхи завърши без консенсус за войната в Украйна.

Индия призова всички участници да постигнат разбирателство по въпроси, които дълбоко вълнуват по-бедните страни, дори ако по-широкото разделение между Изтока и Запада по отношение на Украйна не може да бъде преодоляно.

Първите дипломати на държавите от 19-те страни с най-големи икономики в света и Европейския съюз постигнаха съгласие по въпроси извън войната срещу Украйна.

Индия се стреми войната в Украйна да не се превръща в доминиращ въпрос по време на нейното председателство на Г-20 и призовава вниманието да се съсредоточи върху сигурността на прехраната и енергетиката – теми, които в особена степен засягат не толкова богатите държави.

Но още призивът на индийския премиер Нарендра Моди в началото на срещата на външните министри на Г20 предвещаваше, че общ заключителен документ няма да има.

"Срещата се провежда във време на дълбоко глобално разделение. Всеки от нас има своите позиции и гледни точки за това как може то да се преодолее. Не трябва да позволяваме на проблемите, които не можем да разрешим заедно, да пречат на решението на онези, по които имаме съгласие"

За първи път от нахлуването на Русия в Украйна лице в лице разговаряха външните министри на Съединените щати и Русия. Антъни Блинкън и Сергей Лавров разговаряха по-малко от 10 минути в кулоарите на форума в Ню Делхи. Блинкън е потвърдил ангажимента на САЩ да подкрепят Украйна колкото е необходимо, и призова Русия да отмени решението си за преустановяване на участие в договора "Нов СТАРТ" за ограничаване на ядрените оръжия.

Към Русия се обърна и германският външен министър Аналена Бербок: 

"Прекратете най-накрая тази война. Спрете бомбардировките. Изтеглете войските си. Всички други 19 участници са единодушни, че тази война води в целия свят до бедност, страдание и дори смърт".

Бербок заяви още след среща с китайския си колега Цин Ган, че "когато става дума за бруталната атака на Русия в Украйна, позицията на неутралитет е възнаграждение за агресора". Той от своя страна увери, че Китай ще поддържа комуникация и координация с Русия на всички нива. И че Пекин подкрепя всички усилия за насърчаване на мирните преговори и е готов да играе конструктивна роля в това отношение.

Германският канцлер Олаф Шолц призова Китай да не изпраща оръжия на Русия, за да ѝ помогне във войната в Украйна. Той поиска от Пекин да упражни натиск върху Москва да изтегли своите сили.

В Украйна най-малко трима души са убити и други шестима – ранени, при ракетен удар тази нощ по жилищна сграда в южния украински град Запорожие, съобщиха днес местните власти. Украинската полиция посочи, че руската ракета вероятно е била С-300 и е разрушила над 10 апартамента от блока.

Украинският президент Володимир Зеленски осъди в "Телеграм" това действие на "терористична държава, която иска да превърне всеки наш ден в ден на ужаса".

По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Елванген утре ще бъде честван Денят на Свети Методий

Утре в германския град Елванген за 54-та година ще бъде честван Денят на Свети Методий. От 1970 г. паметта на Свети Методий се почита заедно от българи и германци. Постепенно през годините интерес към празненствата за Свети Методий проявяват все повече страни, които са приели славянската писменост. Началото на празника е поставено от..

публикувано на 17.05.24 в 12:06

Спешна помощ по въздуха и на тунел "Железница"

Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация“ регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска помощ по въздух в страната. To се намира в непосредствена близост до тунел "Железница“ на АМ "Струма“. С изграждането на съоръжението се осигурява възможност за бърза евакуация на пострадали при пътни инциденти или други аварийни..

публикувано на 17.05.24 в 11:50

ГЕРБ - СДС искат извънредно заседание на Столичния общински съвет

Извънредно заседание на Столичния общински съвет на 23 май поиска групата на ГЕРБ - СДС. На него да бъдат изслушани кметът Васил Терзиев и неговият екип. Поводът за това е промяната на движението в центъра на София и вчерашното решение на Административния съд – София-град, което спря реорганизацията с аргумента, че тя не се основава на..

публикувано на 17.05.24 в 11:24
Петко Йорданов

Ще има ли в София паметник, посветен на загиналите в Ирак военни?

В София може да има паметник на българските военнослужещи, загинали в Ирак. 13 български военнослужещи загубиха живота си в рамките на военната мисия там, приключила преди години. Поставянето на паметника обаче се бави заради административни пречки, казва пред БНР Петко Йорданов от Фондация "За загиналите военнослужещи в мисията в Ирак". Йорданов..

публикувано на 17.05.24 в 11:13

Парламентът заседава извънредно във вторник

Във вторник - 21 май, от 13.00 часа ще се проведе извънредно парламентарно заседание, реши Председателският съвет, който беше свикан малко по-рано в Народното събрание, научи БНР. Предложението е да бъде изслушан министър-председателят Димитър Главчев по темата за увеличението на пенсиите от 1 юли. 

публикувано на 17.05.24 в 11:06

Доброволци ще чистят река Драговищица утре

" Почистването тази година ще е на река Драговищица . Поставили сме си амбициозната цел да обхванем участък от около 20 км по реката ". Това заяви пред БНР председателят на сдружение "Балканка" Иван Пандъков за тазгодишната им акция, която ще се състои утре . Сборният пункт е на моста на село Драговищица в 9 часа сутринта. Осигурени са чували и..

публикувано на 17.05.24 в 11:01

Стабилизирано е състоянието на жената, пострадала при катастрофата с кола на НСО

Лекарите във варненската болница "Св.Анна" са успели да стабилизират 58-годишната жена, която пострада тежко при вчерашната катастрофа край Аксаково. Пациентката е на командно дишане, но има оптимистична прогноза, каза д-р Валентин Власаков, началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение.  Мъж е загинал, а двама души са..

публикувано на 17.05.24 в 11:01