Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Милко Палангурски: 3-ти март да остане официален, но не и национален празник

Снимка: БНР

"Спорът за това - кога да бъде националният ни празник, ще бъде дълъг и няма да заглъхне, докато не се приеме общо решение, което да задоволи по-голяма част от обществото. Докато продължава този ден да бъде национален празник, той ще разединява. Ще има увеличаване на импулсите на спора и рано или късно ще трябва да се вземе решение".

Това каза пред БНР историкът проф. Милко Палангурски.

И допълни, че този празник създава различни групи в българското общество

"Правих сравнение със 150 държави и ние сме единствените, които празнуваме договор между две други държави. За добавка - и Централноафриканската република е като нас. Трябва да се вземе решението за промяна. И след това да има по-широкообхватен дебат с кой празник да бъде заменен 3-ти март. Има възможност това да е 24-ти май, може да е 6-и септември или 22-ри септември".

В предаването "Хоризонт за вас" проф. Палангурски подчерта, че никоя от нашите съседни страни не празнува руско-турските войни, създали по-голяма част от тези държави:

"Никой не приема за национален празник един договор между две държави, които водят война някъде далече в историческото пространство за нас, без ние да участваме, без някой да ни е питал какво ще бъде в този договор, каква му е целта. 3-ти март трябва да остане в нашата историческа памет като официален, не национален празник, най-малкото защото нашите деди са водели шест военни конфликта за националното обединение. Трябва да се въведе порядък в нашата национална празнична система".

По думите му освен уважение пред онези, които са оставили костите си по полетата на Балканите, ние никому нищо не дължим.

"Ако трябва да търсим количествени измерения дали дължим нещо, ние сме платили, както казваше Стамболов, и последната копейка, защото България изплати своите задължения към участието на Русия във войната. Тази война не е била за черните очи и белите коси на българите, а за преразпределение на световното политическо, геостратегическо положение на Югоизточна Европа".

Интервюто на Снежана Иванова с проф. Милко Палангурски в предаването "Хоризонт за вас" можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По-високи цени на кафето и безалкохолните напитки в Гърция

Повишиха цените на кафето и безалкохолните напитки в Гърция от днес.  Клиентите го пият накрак, за да платят по-евтино. "Горчиво кафе пият от днес клиентите на гръцките заведения", казаха собствениците им. Премахнат бе намаленият данък от 13% върху кафе и безалкохолни напитки. При 24% ДДС сме принудени да увеличим цената, коментират..

публикувано на 01.07.24 в 11:20
Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на българското здравеопазване

Отказ на аптеки да работят с НЗОК ще се отрази върху доста до лекарства в малките населени места

Ако аптеки откажат да изпълняват рецепти по Здравна каса (НЗОК), част от пациентите ще изберат да си заплащат изцяло лекарствата за сърце и кръвно, които не са скъпи. Това ще обезсмисли решението на Касата за 100-процентова реимбурсация на над 50 такива медикамента, заяви пред БНР Боряна Ботева, председател на Сдружението за развитие на..

публикувано на 01.07.24 в 11:16

Съдът отхвърли жалба срещу заповед на МОСВ за забрана на развъждане на норки

Състав на Административния съд в София-град отхвърли със свое решение от 27 юни жалбата на фермата за норки, собственост на Иван Ангелов с прякор Пилето, срещу издадената от екоминистреството Заповед за забрана на вноса и развъждането на вида “Американска норка” в България. Отворено писмо до премиера Николай Денков за забрана на фермите..

публикувано на 01.07.24 в 11:07

Гръцки медии: Ружа Игнатова се издирва в Атина

Медиите в Гърция публикуват обширни материали по повод обявената от САЩ награда от 5 милиона долара за откриването на българката Ружа Игнатова, издирвана за участие в една от най-мащабните схеми за измами в света. "Ружа Игнатова се издирва в Атина" – под това заглавие няколко централни гръцки издания публикуват днес пълна информация за..

публикувано на 01.07.24 в 10:50

ГДБОП откриха база за производство за фалшиви пари в провадийско село

Служители на ГДБОП откриха база за производство за неистински парични знаци в провадийско село. В хода на предприетите действия по неотложност са открити заготовки, материали, техника, като двама са задържани по случая, съобщават от пресцентъра на МВР. Специализираната операция е проведена от служители на ГДБОП на 30 юни на територията на с...

публикувано на 01.07.24 в 10:49

Искат 1 млн. куб. м вода за общините Рила, Кочериново и Бобошево

1 млн. куб. метра вода искат кметовете на трите съседни общини Рила, Кочериново и Бобошево, където от 10 ч. днес е обявено частично бедствено положение със заповед на областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски. 180 л в секунда са необходими за нормалното водоподаване за трите общини. На първо време е необходим спешен ремонт на..

публикувано на 01.07.24 в 10:33
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил: Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия Синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това да събира тези, които са разделени", заяви днес новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. Патриархът отбеляза, че е..

публикувано на 01.07.24 в 10:21