Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български алпинист се завръща 34 години по-късно на Анапурна в памет на загинал приятел

64-годишният Господин Динев от Сливен планира да изкачи 3 осемхилядника този сезон

9
Анапурна, 1989 г.
Снимка: Господин Динев

След броени дни към Непал заминава българският алпинист Господин Динев. 64-годишният мъж от Сливен ще се опита да изкачи 3 осемхилядника в Хималаите - Анапурна, Макалу и Дхаулагири.


През 80-те години на миналия век той е част от Националния отбор по алпинизъм. През 1986 г. изкачва страховитата Южна стена на връх Комунизъм в Памир (сочено за едно от трите най-големи постижения на българския алпинизъм), заедно с Николай Петков, Иван Масларов, Петко Тотев и Петър Петров. Сами в огромната планина, българите преминават 2500-метровата Южна стена по маршрута “Мисловски”, който в продължение на близо 30 години преди това няма повторение.

По Южната стена на връх Комунизъм

Иван Масларов - Байно, по Южната стена на връх Комунизъм (днес - Исмаил Самани, 7495 м). Снимка: Николай Петков

Следващата цел е К2, но след 2-годишна подготовка на Националния отбор се оказва, че финансите за този връх не достигат и българите се насочват към Анапурна. През 1989 г. Динев участва в експедицията, осъществила първото българско изкачване на този осемхилядник. Заради влошено време, от 18-членния екип до върха стигат само Петър Панайотов, Огнян Стойков и Людмил Янакиев. 

Част от екипа на експедицията за Анапурна

Людмил Янакиев, Петър Петров, Огнян Стойков и Милен Метков. Снимка: Личен архив на Господин Динев

Експедицията е успешна, но струва живота на двама от участниците в нея. На слизане от върха тримата, изкачили Анапурна, срещат Милен Метков (дългогодишна свръзка на Господин Динев) - той настоява също да изкачи върха. Огнян Стойков остава с него. По-късно по радиостанцията в Базовия лагер чуват тътен от падаща лавина, а връзката с двамата прекъсва.

Съставът на експедицията на Анапурна

Съставът на експедицията "Анапурна '89". Снимка: Личен архив на Господин Динев

“Още тогава разбрах, че трябва поне за тях да го направя (да изкача Анапурна - бел.ред.)”, казва 34 години по-късно Господин Динев.


През 1992 г. той и Радко Рачев стават първите българи, стъпили на Гашербрум II. Динев изкачва още един връх над 8000 м - Роки Съмит, предвършие на Броуд Пик, през 2001 г.

С Тодор Тодоров към Анапурна

Тодор Тодоров, Господин Динев и Емануил Деянов са в петата група, която е трябвало да щурмува връх Анапурна. Снимка: Личен архив на Господин Динев

Носител е на званието Снежен Барс, което се присъжда за успешни изкачвания на петте най-високи върха в страните от някогашния Съветски съюз - 4 седемхилядника и 1 шестхилядник.

Сега се отправя отново към високите върхове.

Господин Динев

Господин Динев, 3 март 2023 г., гост на програма "Хоризонт" на БНР. Снимка: Иван Русланов

“Колкото и уважителни причини да намира човек, за да отложи една мечта, мисля, че трябва да намери възможност сега да я реализира”, казва Динев.


Според него комерсиалните експедиции са дали възможност на повече хора да се докоснат до голямата планина, но това е твърде рисковано.

“Доколкото разбирам, те искат да си купят една незаслужена слава за това, че са били някъде, отколкото да изживеят емоциите на истинското изкачване”.

Към връх  Мусала

Заслон "Еверест" под връх Мусала, Рила. Снимка: Личен архив на Господин Динев

Над Базов лагер българинът има намерение да се движи сам и без да носи допълнителен кислород.

“Когато си сам в планината, е съвсем различно - можеш да погледнеш в бездната и да вървиш нагоре, защото си уверен в себе си... За мен България е нещо свято и е гордост българин да развее знамето ни на който и да е връх по света”, казва Господин Динев.

С приятели на връх Левски на 19 февруари, в чест на Дякона

Интервюто с него можете да чуете в звуковия файл.


---
Новините следете в рубриката "Екстремните спортове".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Победителите в

Екстремните спортове 9 - 15 юни 2024

Най-добрият български състезател в ски-алпинизма Никола Калистрин победи в състезанието по вертикален километър "Парангалица", част от Световните серии в тази дисциплина на скайрънинга. Стартът беше при долна лифтова станция на Ски парк Картала, а финалът - на връх Исмаилица. Калистрин измина трасето, дълго 4,7 км с 960 м D+, за 43 минути и 39..

публикувано на 16.06.24 в 13:04

16 юни 2024 Законите на Мърфи

Рубриката от 16 юни 2024 година.

публикувано на 16.06.24 в 08:15

Неуредиците в столичния район "Възраждане" са от десетилетия

Безхаберието на кметовете в столичния район „Възраждане“ от падането на Тодор Живков досега може да се види в незавършените площадски, стълби и терени около блоковете. Кал, локви, незаконно паркирана каравана. Средата е недостъпна за майките с колички и хората с увреждания, които се придвижват с инвалидни колички. Има незаконно..

публикувано на 16.06.24 в 06:45
Михаил Лалов,Хари Хараламбиев  и Христо Йотов

Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише

Адвокат Хари Хараламбиев е известно име в адвокатурата, защитник на нашите медицински сестри в Либия, добър адвокат и добър писател. "Неопитомени думи" представлява сбор от факти, обстоятелства, интересни разсъждения и мисли за събития и за наши бележити личности. Адв. Хараламбиев има неповторим стил и изказ във всичко, което пише. Тази..

публикувано на 16.06.24 в 06:21

Кирил Кирилов - Киро Брейка: Помогнах им преди да станат "Величие", от сега нататък не им трябвам

Не сме се събрали с "Величие", аз ги каних доста отдавна, преди да станат партия, но от сега нататък не им трябвам. Това каза пред БНР Кирил Кирилов - Киро Брейка, автор на видеосъдържание в YouTube. Откъде дойде пробивът на "Величие"? Диана Сивинова: Социалните мрежи успяват да създадат идолите на новото време "След като видях как..

публикувано на 14.06.24 в 19:15

09.06.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 9 юни 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 14.06.24 в 11:31

Д-р Вергиния Тодорова: ТЕЛК само по документи няма да реши проблема със забавеното издаване

Няколко дни преди да заработи системата за случайно разпределение на заявленията за издаване на ТЕЛК, лекарите от тези комисии нямат указания как ще общуват с пациенти от други населени места и кой ще уведомява хората при необходимост от допълнителни изследвания. Не е наясно и къде ще се заверяват решенията, издадени от ТЕЛК извън местоживеенето..

публикувано на 12.06.24 в 19:01