Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепремиерът коментира още, че няма юридическо основание МВР да подпише споразумение с Прокуратурата за съвместна работа по изборните нарушения

Демерджиев: Темата за обвиненията срещу Велико Желев трябва да остане на терена на Прокуратурата

Иван Демерджиев
Снимка: БГНЕС

Темата за обвиненията срещу арестувания бизнесмен Велико Желев трябва да остане на терена на Прокуратурата, това коментира вицепремиерът и МВР министър Иван Демерджиев:

"Аз помогнах вчера на Прокуратурата, като подсказах, че има друго производство, което касае над 48 милиона авансово разплатени за един от лотовете на АМ "Хемус". Ако Прокуратурата направи необходимото, обедини всички материали, които ГДБОП е изработил и предал в прокуратурата, мисля, че те са способни, имат капацитета да формулират надлежните обвинения, които да издържат и да доведат до продължаване на мерките".

Вицепремиерът коментира още, че няма юридическо основание МВР да подпише споразумение с Прокуратурата за съвместна работа по противодействие на престъпления срещу политическите права на гражданите и допълни, че в последните 7 месеца двете институции  работят във взаимодействие и с общи акции: 

"Работим заедно с прокуратурата по тези проблеми. Казахме на предходните избори, че можем да работим заедно и ще работим заедно. И не виждам какво налага да нарушим закона, за да направим и да възкресим една практика, която не почива на законово основание. Това няма да попречи да бъдем ефективни при противодействието на купения и корпоративен вот, уверявам ви".

Същевременно стана ясно, че строителният предприемач Велико Желев излиза от ареста срещу парична гаранция от 20 000 лева.  Решението е на наблюдаващия прокурор от Софийската градска прокуратура, според когото не се налага Желев да бъде задържан за постоянно под стража. 
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Плевен подеха кампания срещу електрическите тротинетки в пешеходни зони

В Плевен подеха кампания срещу придвижването с електрически тротинетки в централната пешеходна зона и на забранените други места, определени с Наредба на Общинския съвет.  По време на съвместна акция с полицията са проверени 230 лица, предимно тийнейджъри на възраст до 17 години.  Превенцията приключи и сега за всяко нарушение ще се налагат..

публикувано на 24.06.24 в 15:13
Християн Мицкоски

Мицкоски заяви, че докато е премиер, българите няма да бъдат вписани в конституцията на РСМ

Избраният късно снощи за премиер на Република Северна Македония Християн Мицкоски прие длъжността от служебния министър-председател на страната Талат Джафери. Мицкоски заяви, че промените в Конституцията, с които българите трябва да бъдат вписани в нея, няма да бъдат приети, докато той е на поста. Парламентът на РСМ гласува новото правителство на..

публикувано на 24.06.24 в 15:05

Съюз на военноинвалидите: Военната подготовка да е задължителна, но не наборна служба в казарма

Военна подготовка трябва да е задължителна, но не трябва да е в рамките на наборна казарма. Това казаха от Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите. От Съюза отново припомниха, че редица законови промени пречат техни членове да получават по-високи пенсии.  Според председателя на Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите..

публикувано на 24.06.24 в 14:45

Черешовата реколта в Кюстендилско пред провал

Черешовата реколта в Кюстендилско е пред провал поради липса на изкупуване и трудно наемане на берачи, казаха земеделски производители от района.  При прибирани в предишни години около 7000 тона череши сега няма да се наберат и 5000 тона от плододаващи около 20 000 декара масиви, прогнозира дългогодишният директор на Института по земеделие в..

публикувано на 24.06.24 в 14:37
Мария Симеонова

Мария Симеонова: Отношенията на Тръмп с някои европейски лидери могат да подкопаят единството на ЕС

" Притеснителното за европейците е  възможността да се институционализира сътрудничеството между лидери като Доналд Тръмп и Виктор Орбан или Качински и т.н., в Европа. Този национализъм, за който говори Тръмп в САЩ, да се институционализира и в отношенията му с някои европейски лидери. Това е опасно, защото,  ако Тръмп се настани в Белия дом и..

публикувано на 24.06.24 в 14:24
Отляво надясно: Кирил Петков, Румен Радев, Николай Денков

ПП-ДБ потвърди пред президента, че остава в опозиция

Президентът Румен Радев се срещна представители на коалицията "Продължаваме промяната- Демократична България". Това е третият разговор на държавния глава в рамките на консултациите с парламентарно представените партии. "Лесно е да се свали правителство, трудно е ново да се направи. ГЕРБ получи 6 пъти мандати, това е 7-ият и нито един път не успя..

публикувано на 24.06.24 в 14:16

Райна Асенова: Управляващите в РСМ са заявили евроинтеграция на думи, нищо не предприемат като действия

Премиерът на РСМ Християн Мицкоски продължава политиката на Никола Груевски. В парламента направи изказване, което имаше два момента. Когато положи клетва, използва конституционното име на РС Македония и използва прилагателното "срамно" Северна. И заяви, че докато е премиер, няма да има конституционни промени под български диктат...

публикувано на 24.06.24 в 14:08