Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 80 години от спасяването на българските евреи

Паметникът на спасението в София
Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 80 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта.

"Ролята на юристите в спасяването на българските евреи" ще е темата на международна конференция, домакин на която е Софийския университет - с участието на вицепрезидентът Илияна Йотова.

По повод кръглата годишнина служебният премиер Гълъб Донев ще участва в шествие в Кюстендил.

В Пловдив ще се проведе митинг-поклонение на “Паметника на благодарността” на площад "Цар Калоян".

На годишнината от спасяването на българските евреи е посветено и специалното предаване на БНР, което ще излъчим едновременно по програма “Хоризонт” и Радио Пловдив след новините в 10 часа.


По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Посолство на България в Лондон - архив

По-ниска избирателна активност на вота в Обединеното кралство

При по-ниска активност протичат изборите за Народно събрание и Европейски парламент в Обединеното кралство в сравнение с предишни години. Опашки обаче има пред посолството в Лондон поради спецификата на вота 2 в 1 за страните, които не са членки на ЕС. Около 15.30 часа българско време повече от 7000 души бяха гласували в общо 118-те секции..

публикувано на 09.06.24 в 17:45

Жена почина, след като бе нахапана от куче

Полицаите от Вълчедръм изясняват случай на починала възрастна жена след ухапване от куче. Инцидентът е станал на улицата. Кучето е намерено. 54-годишен жител на Вълчедръм е подал сигнал до полицейския участък вчера около 9:45 минути, че е открил 85-годишната си майка в дома ѝ в града с рана на крака.  Възрастната жена споделила, че била..

публикувано на 09.06.24 в 17:37
Росица Матева

ЦИК за избирателната активност към 16:00 ч.: 20,44 % за НС, 20,89% ЕП

Избирателната активност към 16:00 ч. в изборите за членове на Европейски парламент е 20,89%, за Народно събрание е 20,44%. Това каза пред журналисти заместник-председателят и говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) Росица Матева. Тя добави, че активността за изборите за ЕП е най-ниска в Сливен – 14,86%, а най-висока в Кърджали – 28,57%. За..

публикувано на 09.06.24 в 17:35

Радослав Илиев: Нагласите не се променят драматично, променят се каналите

Нагласите на избирателите не са се променили драматично по общите въпроси. По скоро се променят каналите, по които се изразяват. Това коментира пред БНР историкът Радослав Илиев. По думите му сред младите има много силно осезаема не просто политизация, но силна идеологизация. "Надявам се обаче този първоначален стимул на идеологизация да не..

публикувано на 09.06.24 в 17:30

Сигнал за проблем с машина в 3-то училище в столичния район "Илинден"

За проблем с машина, която издава разписка само от вота за Народно събрание, сигнализира Ралица Явашева, гласоподавател в 28-а секция, която се намира в 3-то училище в столичния район "Илинден".  Жената е подала жалба в 25-а Районна избирателна комисия в ранния следобед. Самата тя е гласувала с хартиена бюлетина:  "Поисках да дойде човекът, който..

публикувано на 09.06.24 в 17:28

Опашка за гласуване в Брюксел

Дълга опашка се изви пред постоянното ни представителство в Брюксел, където се намират две от секциите за гласуване за Европейски и национален парламент. Много белгийски граждани чакат също пред своите секционни комисии, за да дадат вота си, освен за европейски, и за федерален и регионален парламент на кралството. За белгийците вотът е..

публикувано на 09.06.24 в 17:10

Сигнал за агитация на майчин език в силистренската община Главиница

Към 16 часа избирателната активност в Силистренско е 23% за български представители в Европейския парламент и 22% за Народно събрание, съобщиха от Районната избирателна комисия. Подаден е сигнал за агитация на майчин език в населени места от община Главиница.  Направена е проверка, като няма потвърждение на сигнала.

публикувано на 09.06.24 в 16:57