Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Аврамов: Държавата не успява да намери точния език и баланс в разказа за българските евреи

Румен Аврамов
Снимка: БГНЕС

Между спасението и депортациите - съдбата на евреите по нашите земи във Втората световна война буди различни интерпретации. В навечерието на 80-ата годишнина от събитията, назовавани Спасение на българските евреи, група български учени призовават "възпоменанието на събитията да излезе от руслото на шаблонните и митологизиращи мотиви, от постоянното наддаване в приписването на заслуги и от неспиращото бягство от отговорност, като отразява и незаличимата мрачна страна на случилото се". 

Автори на призива са Румен Аврамов – икономист и историк, Александър Везенков – историк, доц. Стефан Дечев – историк, проф. Лиляна Деянова – социолог, проф. Стилиян Йотов – философ. Техният призив е подкрепен от още много други учени, журналисти, правозащитници, общественици. Над 270 души са подписали призива, към момента има и петиция по въпроса.

"Наслагват се клишета, митологизиращи мотиви в отбелязването на тази годишнина. Държавата не успява да намери точния език и баланс на отношение към тези събития, с който за разкаже и да почете това, което трябва да се почете, и да осъди това, което трябва да се осъди."

Това мнение изрази в предаването "Хоризонт до обед" Румен Аврамов.

България е третирала тези земи като анексирани територии, категоричен е той относно изпращането на евреите от т.нар. нови земи, които са били непосредствено заплашени. България е разполагала с достатъчно автономия в тези земи, с достатъчно самостоятелност да взема решения, посочи той. Едно от решенията е да не позволи на евреите от тези земи да станат български граждани, което ги обрича на депортация към лагерите на смъртта.

Антисемитското законодателство е прието "в угода на евентуално бъдещо сътрудничество и присъединяване към Тристранния пакт", уточни Аврамов. След като България става съюзник на Германия, следват и други законодателни актове, които още повече затягат режима, допълни той.

Депортирането на евреите от Вардарска Македония, Беломорска Тракия и Пирот е темата на двутомник под съставителството и общата редакция на проф. Надя Данова и Румен Аврамов  Снимка: БГНЕС

Тезите, които отричат българското съучастие в Холокоста, омаловажават ролята на българската държава. Оставаме с впечатлението, че има "грандиозен спасителен план" на българската държава "от онези мрачни години", коментира Румен Аврамов в предаването "Хоризонт до обед".

"Приписва се спасителна умисъл на мерки, които очевидно нямат такава."

Според него се получава "абсурдна, буквално гротескна картина, в която българската държава е представена за спасител" и "това е новата линия на  възпоменанието, която беше прокарана и силно натяквана от настоящия инициативен комитет, който отбелязва тази годишнина".

Относно ролята на цар Борис III по време на събитията през 40-те Аврамов изтъкна:

"Царят не действа с подписи. Той подписва законите, но в този случай, както и при много други политически решения той действа задкулисно и над институционалните механизми. Ако кажем, че има заслуга за спасяването, можем със същата тежест да кажем, че има заслуга и за изпращането на евреите от новите земи на изток. Това е решение, което той е одобрил от самото начало, от което в нито един момент не се е отметнал и което е изпълнено от българската държавна машина по един абсолютно последователен и хладен начин."

Аврамов открива "нишка на гузност и бягство от отговорност" в позицията на българската държава за Холокоста и българските евреи.

Само чрез критично отношение обществото може да покаже своята зрелост и цивилизованост, обобщи той. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разбиха престъпна група за разпространение на наркотици

При специализирана полицейска операция на територията на Бургас, Варна и Стара Загора са задържани 3-ма души, а 2-ма се издирват. Срещу тях са повдигнати обвинения за престъпна група за трафик и разпространение на високорискови наркотични вещества. Разследването на групата е започнало от началото на годината. Организаторът на групата е на 35..

публикувано на 10.06.24 в 16:27

Шофьорът на изгорелия на Е-79 тир е настанен в болница

Шофьорът на изгорелия тир, на международен път Е 79, край село Винище е настанен в болницата в Монтана. Няма опасност за живота му. Пътят остава затворен. Горящ камион затвори движението по участък от Е-79 в Монтанско, има обход Водачът на тира, от турски произход, е с охлузни рани по ръцете и краката. Шофьорът е успял да напусне..

публикувано на 10.06.24 в 16:27

МОН публикува теста от изпита за НВО за десетокласниците и отговорите към него

Теза на темата "Любов и власт" по откъс от "Изворът на Белоногата" писаха десетокласниците, които днес се явиха на националното външно оценяване по български език и литература. Те трябваше да отговорят и на въпроси защо това произведение е поема, да дадат две характеристики, които определят Гергана като типична героиня от възрожденската литература, да..

публикувано на 10.06.24 в 16:24

Съдът във Велико Търново постанови задържане под стража на 22-годишен мъж за трафик на мигранти

Районният съд във Велико Търново задържа под стража 22-годишен мъж за трафик на 11 мигранти, сред които пет деца, в Прохода на Републиката. От събраните до сега доказателства е изяснено, че обвиняемият млад мъж е автор на деянието и има опасност да са укрие и да извърши друго престъпление, затова по искане на Великотърновската районна..

публикувано на 10.06.24 в 16:21

При 100% обработени протоколи: Убедителна победа за ГЕРБ-СДС в 11 МИР - Ловеч

В 11-и многомандатен избирателен район Ловеч ГЕРБ-СДС печели убедително изборите за Народно събрание с подкрепа от 33,38% при 100% обработени протоколи. ГЕРБ-СДС са първи и в изборите за ЕП с 31,52%. Коалицията ГЕРБ-СДС изпреварва конкурентите си с 20 процентни пункта. Втора политическа сила в региона е Движението за права и свободи - с..

публикувано на 10.06.24 в 16:07
Каталин Друла

Опозиционен лидер подаде оставка след евровота в Румъния

Над 50 процента е била избирателната активност в Румъния, където вчера се проведоха избори за европейски представители и за местни власти, предава Радио Румъния. Алиансът на управляващите социалдемократи и либерали събира над 50 на сто от гласовете, подадени в страната и чужбина. Лидерът на опозиционната партия "Съюз за спасение на Румъния"..

публикувано на 10.06.24 в 16:05
Олексий Гончаренко

ПАСЕ оцени като добре подготвени и проведени изборите в България

Проведените избори бяха свободни, прозрачни, добре подготвени и проведени. Това каза пред медиите Олексий Гончаренко, водач на делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), която бе в България да наблюдава провеждането на изборите за Народно събрание и Европейски парламент. Гончаренко е народен представител в парламента..

публикувано на 10.06.24 в 16:00