Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Богословският факултет на СУ чества своя вековен юбилей

Вие сте с рубриката „Духовен поглед“. Аз съм Румяна Иванова.
Този петък, 10-ти март, Богословският факултет на СУ чества своя вековен юбилей. Точно преди сто години, на 10 март, се състоял първият факултетен съвет. По този повод поканих завеждащия катедра Практично богословие, доц. д-р протойерей Иван Иванов. Той служи и в българските църкви в Рим. Добре дошъл доц. Иванов!

Отец Иванов: Здравейте! Добро утро на вашите слушатели!

Румяна Иванова: Има ли интерес към богословието у нас?

Отец Иванов: Голяма част от българите, специално за България, откриват своя път в богословието за познание на Бога и Неговите истини, но и за познание помежду ни, познание на себе си. Оказва се, че голяма част от нашите студенти се обучават в нашите магистърски и докторски програми. Радостно е, защото това са хора, които в богословския факултет се опитват да надграждат не само в науката, но и в етапите на своето духовно, личностно и професионално развитие. Затова в Богословския факултет имаме многообразие от студенти. От най-малките, онези, които излизат от ученическата скамейка, онези които идват от семинариите в България, до много възрастни господа и госпожи, които на една зряла възраст се оказват наши студенти. Както те самите казват, желанието им е да се усъвършенстват в живота си. Преди това те са били специалисти в различни професии. Оказва се, че богословието ги привлича с мистиката си. Необикновено важното значение на богословието е в усещането за среща с Бога, чрез науката, чрез Словото, чрез онова, което ние поучаваме от Евангелието. Това е много важно.


Р. Иванова: Практикуват ли дипломираните след това богословие? Стават ли свещеници, учители по религия?

Отец Иванов: Нашите програми са разнообразни. Имаме две бакалавърски специалности - теология и новата специалност "религиите в Европа". В тях се обучават студенти с различни интереси. Имаме няколко магистърски програми, с богата палитра от дисциплини и докторски програми. Интересно е да се спомене. че студентите ни започват своята практика, започват своя стаж като богослови още по време на обучението си в Богословския факултет.. Религията винаги е в основата на развитието на едно общество. Правилното практикуване на дадено вероизповедание е много важно.

Р. Иванова: Отец Иванов, как съвместявате служението в Рим и преподавателската си работа? 

Отец Иванов: Поставен съм от Българската Православна Църква и лично от Негово Високопреосвещенство Западно и Средноевропейски Митрополит Антоний, да обгрижвам българите в Италия, предимно в Рим. Ние, българските свещеници в известна степен сме продължители и наследници на делото на Светите братя Кирил и Методий и на техните ученици. Бидейки свещенослужител в Италия, в Рим, като център на католическия свят, аз съм длъжен да изпълнявам тази двойна мисия. Като преподавател, човек който се занимава с наука и академично знание и като духовен пастир, водач на българите в Рим и Италия. С различните методи на църковно дипломатическата дейност на нашата мисия, ние даваме своя принос за развитието на българите в чужбина. Те са далеч от своята родина, но не трябва да забравят своя корен и православието, но да учат потомците си, децата си на своята вяра. С голяма благодат и радост изпълнявам това служение и в академичните среди в Богословския факултет и в храма в Рим, като мисионер на Българската Православна Църква. 

Р. Иванова: В кой храм служите там?

Отец Иванов: По договор използваме храмът "Сан Пауло а ла регула" и храмът "Санта Мария ин Монтичели". Това са два прекрасни древни, раннохристиянски храма. Те са там, където  живял Свети апостол Павел в Рим, докато бил под домашен арест, преди да бъде изведен извън стените на Рим, за да бъде осъден. За нас е голяма чест и достойнство и благодарим за предоставената възможност от католическата църква и лично на папа Франциск за възможността да извършваме своята пастирска литургична дейност в тези уникални за цялото християнство, за цяла Европа места.

Р. Иванова: Отношенията ви с католическата църква явно са положителни.

Отец Иванов: Положителни, прекрасни, опитваме се по всякакъв начин приятелски, братски да сътрудничим, да помагаме в социалната и обществена дейност за каквото има нужда. Те също разбират нашите нужди.

Р. Ижанова: Днес в храмовете ще се чете Евангелие от Марк, глава 2 от 1 до 12 стих. Предлагам да прочета текста и да поговорим: „След няколко дни Той пак влезе в Капернаум; и се разчу, че е в една къща. Тозчас се събраха мнозина, тъй че и пред вратата не можеха да се поберат; и Той им проповядваше словото.  И дойдоха при Него с един разслабен, когото носеха четворица и като не можеха да се приближат до Него поради навалицата, разкриха и пробиха покрива на къщата, дето се намираше Той, и спуснаха одъра, на който лежеше разслабеният.
Като видя вярата им, Иисус каза на разслабения: чедо, прощават ти се греховете. Там седяха някои от книжниците и размишляваха в сърцата си: какво тъй богохулствува Тоя? Кой може да прощава грехове, освен един Бог?  Иисус, веднага като узна с духа Си, че размишляват тъй в себе си, рече им: що размишлявате това в сърцата си? Кое е по-лесно да кажа на разслабения: прощават ти се греховете ли, или да кажа: стани, вземи си одъра и ходи?
Но за да знаете, че Син Човеческий има власт на земята да прощава грехове (казва на разслабения): тебе казвам: стани, вземи си одъра и върви у дома си.
Той веднага стана и, като взе одъра си, излезе пред всички, тъй че всички се чудеха и славеха Бога, като казваха: никога такова нещо не сме виждали.“

Интересен случай. Но Бог не е сътворил човека да живее в немощи, болести и недъзи. Тези язви са резултат от грехопадението на първия човек. Греховността на човешкия род, неговия бунт към Бога са отворили врата за действието на Сатана, който нанася болести и поврежда хората. Всяко изцеление от Господ Иисус Христос или в Неговото име е проява на Божията милост и Го прославя. Какъв е Вашият коментар на този текст?

Отец Иванов: Изключително важен евангелски текст, който още веднъж ни напомня за вярата, която се изисква, за да промени човекът своя духовен и реален път в живота. Виждам два акцента - единия думите на Господ Иисус Христос, на Богочовека: "Прощават ти се греховете."

Виждаме заповедта, която самия Бог отправя ккъм болния - да премине през духовната и след това физическата терапия. Тоест, да оздравее първо духовно, за да оздравее и физически. Интервенцията на Господ Иисус Христос в този процес е изключително важна. Той е лекарят на душите и телата. От Него зависи опрощаването на греховете и Той прощава греховете на човечеството. Благодарение на Неговата кръстна смърт и страдания, на Неговото възкресение човекът се освобождава от греховете. Вторият момент в Евангелието е "стани, вдигни постелката си и върви у дома си", като едно следствие от духовното и физическо изцеление. Както болният, който е бил в болница, а след като се изцели, сам става с радост, оставя болничното място, оставя всичко на заден план, оставя всичко в миналото и продължава напред с надежда за живот, така и вярващите, след като са осъзнали греха си и след като са изповядали вярата си пред Господ Иисус Христос и пред църквата, оставят миналото, забравят този минал живот и продължават напред с надежда за спасение и бъдещ живот. Това Евангелие е изключително важно, защото изяснява тези два момента на изцелението - духовното и телесното, което минава през, чрез Господ Иисус Христос. Не случайно тези, които опитали да похулят Спасителят в това Негово дело, в този момент размишлявали: "Това Бог ли е? Как той от името на Бога?" Е да, Той е Бог, Той е Богочовекът, чието право и дълг е да изцели немощният и да го спаси.


Р. Иванова: Той им доказал. че е Бог чрез това, което направил. Особено впечатление ми правят четиримата, които носели паралитика. Някои богослови наричат тези приятели Съчувствие, Съдействие, Съобразителност, Упоритост.  Ние също носим нашите близки с молитвата си, с любовта и грижата за тях, носим ги в нозете на Господа. По някакъв начин издигаме нашия народ, ходатайстваме за всеки, който не вярва, който отхвърля Бога и се молим. По този начин, чрез молитвите си ние принасяме в нозете на Бога народа си и България за изцеление.

Отец Иванов: Да това е нашето призвание, от името на Бога и в името на Господ Иисус Христос, да се молим за всички, които са осъзнали вярата си и които все още са слаби и не са определили себе си като вярващи, като наследници на Бога и делото Му. Това е нашето призвание.

Р. Иванова: Да се молим за тези качества, за четирите качества на четиримата приятели!

Отец Иванов: Бог да дава на всички разум, мъдрост, любов, надежда, за да може да се осъществи Неговото дело на земята.

Р. Иванова: Амин! Благодаря ви много за този разговор, отец Иванов! Да се помолим.

Отец Иванов: Да се помолим в деня на Господа, неделята.

„Отче наш. Който си на небесата! Да се свети Твоето име; да дойде Твоето царство; да бъде Твоята воля, както на небето, тъй и на земята; насъщния ни хляб дай ни днес; и прости нам дълговете ни, както и ние прощаваме на длъжниците си; и не въведи нас в изкушение, но избави ни от лукавия; защото Твое е царството, и силата, и славата вовеки. Амин.“

Желая ви благодатна седмица, леки и спасителни пости!

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доц. Илиан Господинов: Чака ни горещо лято. Валежите през юни са далеч под нормата

Към Балканите има почти постоянен поток на по-топъл въздух. Това е естествен процес. Нормално е времето да бъде относително по-топло от климатичните норми . Това обясни в интервю за БНР доц. Илиан Господинов от Националния институт за метеорология и хидрология (НИМХ). През юни миналата година температурите бяха по-скоро около нормата и..

публикувано на 13.06.24 в 09:28

Тен Хаг остава начело на Манчестър Юнайтед

Ерик тен Хаг ще остане мениджър на Манчестър Юнайтед след прегледа на представянето на клуба за сезона, съобщават британските медии. Според Би Би Си Юнайтед е разговарял с холандеца за удължаване на договора му на „Олд Трафорд“. Слабата втора кампания за Тен Хаг завърши с висока оценка, тъй като той..

публикувано на 12.06.24 в 07:40
Ивелин Михайлов и Николай Марков

Откъде дойде пробивът на "Величие"?

"Има го феномена на непрестижния вот . Второто е, че паралелната реалност онлайн съществува. Съществуват изключително странни хора, със свои видеоканали, своя аудитория, свои зрители. И когато схванем върху колко голяма аудитория имат влияние хора като Цанов (Станислав Цанов - бел. ред.) и Киро Брейка, които няма да видите в национален..

публикувано на 10.06.24 в 12:07
Александър Маринов

Александър Маринов: Ще се появи мощна политическа сила. Ако не е президентът, ще е нещо друго

" В България ще се появи нова мощна политическа сила, от която има нужда обществото . Такава, около която да се формира нов тип управление. Ако не е президентът, ще е нещо друго." Това мнение изрази в интервю за БНР  политологът проф. Александър Маринов. Персонифицираните очаквания са насочени към президента , смята той. "В момента това..

публикувано на 10.06.24 в 09:01

Затихва ли интересът към покупко-продажбата на гласове в Силистренско?

Купуването и продаването на гласове е престъпление. Преди и по време на избори се правят специализирани полицейски операции срещу нарушаване политическите права на гражданите. Но защо да са нарушени правата им, ако всичко става по съгласие - и на едната, и на другата страна? Практиката показва, че това са най-трудно доказуемите престъпления...

публикувано на 09.06.24 в 11:46

Диагноза от Дивчовото: Политиците много подценяват народа!

На географския ръб на ЕС – в селата Лесово и Мелница от Ямболска област, настроенията са сходни. Лесово е само на няколко километра от българо-турската граница.  Някои жители там са доволни, че България е в ЕС, други не отчитат промяна. Всички обаче са обидени на политиците. В предизборната кампания виждат само "надплюване, кал". За..

публикувано на 09.06.24 в 11:24

„Криле за приземяване“ и творчеството на Диана Иванова

И в най-уредената държава да отидеш, си чужденец. Това е разбрала поетесата Диана Иванова, когато обстоятелствата я принуждават да напусне родния Сливен и да отиде в Англия при децата си.   Там работи в Медицински център, но едно редовно слушано българско предаване като "Рано в неделя" и болката към България тази година я вдъхновяват да..

публикувано на 09.06.24 в 06:00