Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сегашната ситуация в "Напоителни системи" е "плод на десетилетия бездействие и разбойническо отношение на управителите и управляващите", смята той

Тодор Джиков: Безплатна вода за напояване в момента не може да има, ще компенсираме земеделците

От 10-15 години се позволи на веригите да прилагат абсолютно всички нелоялни търговски практики съвсем свободно и без контрол, заяви заместник-министърът на земеделието

Тодор Джиков
Снимка: БГНЕС

Безплатна вода за напояване в момента по така действащата нормативна уредба не може да има, тъй като това се води нерегламентирана държавна помощ. Държавата не може да предостави компенсации или подпомагане на "Напоителни системи". 

Това обясни пред БНР заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков.

Служебното правителство обаче е решило като краткосрочна мярка да покрие разликите в цената на водата за напояване от миналата до тази година, съобщи той.

"Ще компенсираме земеделските производители, но това е моментно решение – сега и днес. Трябва да се мисли в хоризонт", увери Джиков земеделците. Според него следващият редовен кабинет, трябва да предприеме "генерално, фундаментално решение". 

"Напоителни системи" е било уникално дружество само по себе си, били сме втори в света след Израел по процент напоявани площи. Дружеството е имало над 40 ВЕЦ-а и изключително атрактивни оперативни и неоперативни активи, които са били разпродадени, било е "опоскано през годините", а сега подава вода с неефективна мрежа и изключително енергоеки помпи, направи кратък обзор Тодор Джиков. По думите му сегашната ситуация е "плод на десетилетия бездействие и разбойническо отношение на управителите и въобще на управляващите".

Някои от областните клонове като Пловдив, Пазарджик и Сливен са печеливши, а други са на голяма загуба, отбеляза още Джиков.

Относно евентуалното въвеждане на таван на цените на определени храни у нас Тодор Джиков даде примери с Унгария и Хърватия и изтъкна, че "веригите надуха зверски останалата част от стоките, за които няма тавани и компенсираха тези тавани".

"Липсват закони и то много сериозни, и то не от вчера. Поне от 10-15 години се позволи на веригите да прилагат абсолютно всички нелоялни търговски практики съвсем свободно и без контрол. Това, което те отлично знаят, че не можеха да го правят в Западна Европа, го прилагаха тук в пълнота. Явно институциите, които са били длъжни да контролират този процес, не са си вършили качествено работата", коментира Тодор Джиков в предаването "Преди всички".

"Как това, че земеделските производители не са се сдружили, влияе върху надценките между 50 и 100%? Това не е обективно и адекватно оправдание", заяви още Джиков.

Относно днешните протести на зърнопроизводители заради вноса на украинско зърно, което създава дисбаланси на пазара, заместник-министърът на земеделието каза, че това е помощ "в борбата с Брюксел да се вземе рационално решение", защото пазарите са изключително притеснени заради ценовия натиск от евтиното руско и украинско зърно.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отец Генадий от град Арциз: Хората ми задават тежки въпроси, душата ми вадят!

"Имаме близки и познати, които воюват на фронта или лежат ранени в болница, имаме и загинали приятели във войната в Украйна, това е изпитание и за духовенството, и за всички останали , каза за "Хоризонт" отец Генадий от град Арциз, Украйна .  "Когато е в мирно време, проповедите на свещениците са едни, във военно време е необходима лична..

публикувано на 21.05.24 в 10:45

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00