Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ако посоката остане политически към еврото – рано или късно ще си изпълним показателите"

Петър Ганев: Малките производители да бъдат по-гъвкави - да търсят директен достъп до клиентите

"Държавата, ако иска да разследва има ли, няма ли картел – това може да бъде направено"

Петър Ганев
Снимка: БГНЕС

"Търговските вериги продават около 30-35% от млечните продукти и яйцата. Всичко останало е в малки квартални, във фирмени магазини, пазари. Има много различни начини за продажби на дребно. Голямата верига обикновено концентрира 30-40% от всички продажби. Повече от половината е по други канали."

Това коментира в интервю за БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика.

При млечните продукти има история на директните взаимоотношения - производителят да търси достъп до клиентите, отбеляза икономистът. По думите му това е въпрос на действие, политика и търговски нюх на самите производители.

Липсата на български стоки в големите вериги опира и до готовността на българския производител да осигурява количества и стабилност. Ако имаме множество малки производители, които не могат да захранят всички вериги, очевидно трябва да се търси по-гъвкаво решение, смята той.

Снимка: Ани Петрова

"Има много производители, които не могат да го изпълнят, затова се коментира такъв тип – фермерски пазар пред самата верига. Алтернативата е да развият такива канали за директен достъп до своите потребители, включително онлайн."

Политическия хаос, в който се намираме, е част от проблема, отбеляза Петър Ганев в предаването "Преди всички". Той е на мнение, че анонсираният от правителството таван на надценките за някои храни ще се случи много трудно.

"Едно е да се осъществява мониторинг при превишаване на някаква надценка, друго – да се тръгва директно към забрана."

Илюстративна снимка: БГНЕС

Държавата, ако иска да разследва има ли, няма ли картел – това може да бъде направено. Може КЗК да го поръча на други институции, които имат възможност да направят подобен анализ, подчерта Ганев. По думите му обаче държавата не прави това, а "различни чиновници ходят да гледат етикети".

"Към момента, отново по подобие на производителите, които невинаги успяват да покрият високите изисквания, за да захранват всички вериги, по същия навик чиновниците правят дребните чиновнически неща."

Дали някои производства не са твърде концентрирани също е интересен казус – дали няма нелоялни търговски практики или картелни споразумения, които са отвъд магазина, посочи още в анализа си Петър Ганев.

Посоката на инфлацията изглежда към успокояване и предстои да излезем от двуцифрените нива, отчита той. Според него обаче успокоението в цените на храните обаче няма да бъде толкова бързо.

Въпросът за еврозоната виси и политически, заяви Ганев.

"Инфлацията ще ни бъде проблем по принцип, независимо дали влизаме тази, следващата или след две години. Това се знае от 20 години – че най-трудно ще изпълним инфлационния критерий. И с други показатели ще имаме проблеми – с бюджетния дефицит. Трябва доста внимаваме и с бюджета да не издъним някой друг показател отвъд инфлацията. Другото е да видим дали политически остава този консенсус за еврото. Ако посоката остане политически към еврото – рано или късно ще си изпълним показателите."

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Волфганг Шюсел: Реалистично е до края на годината Австрия да вдигне шенгенското вето

До края на годината е напълно реалистично Австрия да вдигне шенгенското вето, прогнозира в интервю за БНР бившият канцлер на Австрия Волфганг Шюсел.  По негова идея от печат излезе първото специализирано издание за външна политика European Voices с фокус върху бившите социалистически страни.  Австрия няма да бърза с решение за пълноправното..

публикувано на 16.05.24 в 16:48

Учени: България не знае с какви стратегически суровини разполага! Няма дори геоложка служба

Учени настойчиво призовават за приемането на Националната научна програма за критичните и стратегическите суровини . Идеята беше лансирана от БАН и университети миналата година, но няма развитие. Със сигурност в България има от съвременните суровини, необходими за развитието на новите технологии , твърди проф. Ирена Пейчева от Геологическия..

публикувано на 16.05.24 в 12:06

Какво искат негласуващите?

"Ние проучваме системно, по време на всички избори, психологическите профили, начина на живот, емоционалното състояние, психично-здравния статус на хората, които не гласуват. Последното голямо изследване беше 2023 г ., след поредните избори за парламент. Тогава обхванахме 1836 икономически активни българи , без пенсионери, студенти и..

публикувано на 16.05.24 в 08:42
Роберт Фицо

Очакват се подробности за покушението срещу Фицо. Без опасност за живота е

Словашката полиция днес ще съобщи подробности за покушението срещу премиера Роберт Фицо.  Той беше прострелян вчера в град Х а ндлова и опериран в болницата в Банска Бистрица. Вицепремиерът То маш Та раба съобщи, че операцията е минала добре и за момента няма опасност за живота му. Робърт Фицо е дошъл в съзнание след продължилата три..

публикувано на 16.05.24 в 07:23

Прогноза на ЕК: 3,1 на сто е очакваната инфлация за България

3,1 на сто е очакваната инфлация за България за тази и 2,6 на сто за следващата година, сочат данните от огласената пролетна икономическа прогноза на Еврокомисията за 2024-та година. Низходящата тенденция на външните цени се очаква да ограничи инфлацията на цените на енергийните и неенергийните индустриални стоки, се казва в прогнозата...

публикувано на 15.05.24 в 13:36

Атанас Василев: Лозята в България намаляват драстично

От днес започва прием на документи за подпомагане застраховането на реколтата при лозарите . Интервенцията е с бюджет от 800 хил. лв., съобщи преди дни зам.-министърът на земеделието Деян Стратев.  " Тази програма за застраховане на реколта има определен лимит. В момента се застраховат до 400 лв. насажденията ", посочи пред БНР Атанас Василев -..

публикувано на 15.05.24 в 10:19

Прогноза: Летният туристически сезон ще е по-добър от миналогодишния

Първите туристи у нас за летния сезон пристигнаха на 2 май и са от Великобритания. На 17 май ще се състои официално откриване на летния сезон в Несебър. Прогнозите са този сезон да бъде по-добър от миналогодишния.  От ефира на БНР председателят на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм Иван Грошев апелира към всички в туристическия бизнес..

публикувано на 15.05.24 в 09:15