Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Расте броят на възрастните, желаещи да ползват домашен социален патронаж

Общини задържат таксите, поемат повишените разходи заради цените на храните и енергията за своя сметка

Снимка: Община Русе

Инфлацията и липсата на приет годишен бюджет затруднява дейността на домашния социален патронаж в общините от Ямболска област. Месечно услугите се дофинансират от местните бюджети, за да не се увеличи таксата за потребителите.

Повишените цени на хранителните продукти и горивата затрудняват дейността на социалния патронаж. Липсата на приет общински бюджет налага строги ограничения, подчертава заместник-кметът на Стралджа Гроздан Иванов. 

"Много трудно е да се работи без бюджет. В момента нямаме право да харчим повече от 1/12, колкото сме харчили миналата година. Тоест, ако миналия февруари сме изхарчили 20 хил. лева за патронаж, тази година имам право да изхарчим точно 20 хиляди лева. Какво обаче се случва, ако за миналата година за тези 20 хиляди лева сме могли да закупим Х броя зеленчуци, тази година Х:2, два пъти по-малко можем да купим. И ние какво трябва да направим? Да кажем на възрастните – ще спрем да ви храним, или да им вдигнем таксите, което няма как да го направим."

Снимка: Ани Петрова

"Във връзка с повишението на цените на хранителните продукти се вдигнаха се таксите на потребителите – между януари 2022-ра и януари 2023-а – с 26 лева по общата диета на потребителите. Месец януари е 111, 26 лв.", разказва Петя Панайотова, директор на Дома за възрастни хора в Ямбол, която отговаря за домашния социален патронаж.

Кметът на крайграничната община Болярово Христо Христов обяснява, че през януари и февруари са предоставили за социалния патронаж допълнително по 12 хил. лева, за да могат таксите да останат 2 лева на ден за потребителите. Разликата до пълната стойност - 3,20 лв., се поема от общината.

"Към момента задържаме тези такси. Само януари и февруари сме дали около 12 000 лева за тази дейност. Ако направим една груба сметка, до края на годината са около 60-70 хил. лева допълнителни средства, които при приемането на бюджета, когато дойде време, трябва да бъдат предвидени, да бъдат гласувани, за да може да остане тази услуга." 

Предизвикателство за общините е да не изоставят нито един човек, който има необходимост от подкрепа с топла храна, подчерта пред БНР Росица Димитрова, съпредседател на комисията за социална политика на НСОРБ, директор на дирекция "Социални дейности и здравеопазване" в Община Велико Търново.

"Да не утежняваме техния бюджет, който е оскъден. Това няма как да не рефлектира върху джоба на всички живущи в съответните общини. Това е традиционна социална услуга, тя съществува устойчиво във времето."

Снимка: Радио Шумен

За 2022 г. при изразходвани 1 040 000 лева, възвращаемостта от такси е 34% и това показва изключително социалния елемент в тази услуга, коментира Росица Димитрова.

Броят на заявленията на жители на общината, които искат да ползват услугите на домашния социален патронаж, бележи изключителен ръст, уточни Димитрова.

Миналата година след анализ е била сформирана такса на ден ползвана храна за различни хранителни пакети, като най-високата цена е 6,40 лв., поясни тя.

"Тази гъвкавост дава възможност на хората всеки съобразно доходите, които получава от пенсия, съобразно количеството храна, за да няма разхищаване, да си избере този пакет храна, който иска да получава."

Снимка: Радио Шумен

За целта общината във Велико Търново не е вдигала данъци. В детската  млечна кухня заплатите на служителите се поемат от държавния бюджет, а за издръжката – закупуване, изготвяне и разнос на храната, купоните не са били повишавани, посочи още Росица Димитрова.

Патронажът остава услугата, която ни показва, че приоритет на държавната и местна политика трябва да бъде оставането на хората в домашна среда, обобщи Димитрова.

Повече по темата чуйте в звуковите файлове.

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Миков

Михаил Миков: Записите показват циничен манталитет на хора, които се занимават с псевдодемокрация

Изтеклите записи показват " циничен манталитет на хора, които се занимават с псевдодемокрация ". Това заяви в интервю за БНР Михаил Миков, бивш председател на парламента, бивш председател на БСП и бивш вътрешен министър. " В този разговор се вижда, че тези хора не би трябвало да имат претенцията да управляват страната . Ако щете, като..

публикувано на 28.05.23 в 12:18
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: България ще изпълни служебната роля да бъде обслужваща територия в една война

"Ние сме жалка картина. Били сме по-бедни, по-гладни, много по-потиснати. Но толкова морално отвратително състояние нашето общество никога не е имало в цялата ни известна съвременна история. И за това носим вина всички. Тук няма невинни.  Българското общество допусна да влезе в клопката да бъде водено за носа 30 години , на него това му харесваше...

публикувано на 27.05.23 в 13:16

Д-р Николай Болтаджиев: Трябват радикални мерки за здравеопазването

" За да излекуваме системата, трябват коренни реформи. Тя е част от държавата и тя се пропи с корупция. В здравеопазването трябват радикални мерки. Трябва изцяло реформа в системата. Трябва демонополизация на НЗОК ". Това заяви пред БНР д-р Николай Болтаджиев - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според него трябва да..

публикувано на 25.05.23 в 10:38

Иво Чобански, Ученик на годината в община Враца: Има време и за врабчетата, и за телефона

Второкласникът Иво Чобански от Иновативно основно училище "Васил Левски" във Враца стана Ученик на годината в общината. Момчето беше отличено от местната управа за днешния празник, след като  през април спечели първо място в Националната олимпиада по гражданско образование с проект за намаляващия брой на врабчетата .  Подобава в Деня на..

публикувано на 24.05.23 в 14:17
Гл. ас. Ивайло Марков и гл. ас. Атанаска Станчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН

Смело на село и как се живее в защитена територия - за и против

Млади учени изследват миграцията от града към село, дори и на чужденци в български села, както и живота в защитените територии – това  са гл. ас. Ивайло Марков и гл. ас. Атанаска Станчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей /ИЕФЕМ/ при БАН . "Важно е да поясним, че етнологията изследва не само традициите,..

публикувано на 24.05.23 в 11:05

Манол Пейков: Всяка дума на Георги Господинов е заредена със сила

Наградата "Букър" е най-големият успех, най-голямото международно признание , заяви пред БНР издателят на Георги Господинов – Манол Пейков. "Става въпрос за това, което Европа и светът вижда в нас. Това е гигантски успех за литературата ни". Георги Господинов взе "Букър" за "Времеубежище" Георги Господинов е голям и като човек,..

публикувано на 24.05.23 в 10:51

Неделното училище "Слънчо" е притегателен център за българите в ЮАР

Сънародниците ни в Южна Африка ще отбележат заедно 24 май - Деня на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Там живеят над 4 хиляди българи. През 2009 година беше открито и българско неделно училище .  И на 12 хиляди километра разстояние от Родината, възпитаниците на българското неделно училище "Слънчо" в Република..

публикувано на 23.05.23 в 17:59