Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Инж. Ирена Колева: Стойността на радон трябва да влезе в техническия паспорт на сградата

Хронично излагане на високи стойности на радон води до рак на белия дроб, подчерта доц. Кремена Иванова

Снимка: БГНЕС

"Много би ми се искало стойността на радон да влезе в техническите паспорти на сградите". Това заяви пред БНР инж. Ирена Колева от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

Тя е категорична, че качеството на сградите у нас не е високо, дори при луксозното строителство:

"Не мога да кажа, че има сграда, в която аз съм влизала, и съм намерила всички инсталации, прокарани през съответните стени, подове, плочи достатъчно качествено и компетентно. Ако се отвори една шахта, която хората, които живеят вътре, не са виждали, просто ще се ужасят". 

инж. Ирена Колева / Снимка: Лора Търколева
В интервю за предаването "Хоризонт до обед" инж. Колева обясни какво представлява радонът и до какво води:

"Радонът е газ, който не се вижда, няма мирис и вкус, съответно е по-тежък от въздуха, но хората не могат да го възприемат, след като не могат да го пипнат или усетят по някакъв начин. В миналото къщите бяха дишащи. През прозорците преминаваше въздух, духаше, не беше приятно, но радонът си намираше място и излизаше. Радонът идва като газ от почвата, навлиза през цепнатини, пролуки, отвори за тръбопроводи, навлиза в сградата и остава вътре, ако няма откъде да излезе. Моят апел, не само заради радона, а заради качеството на въздуха, който дишаме, е, че трябва да се проветрява редовно". 

България е на едно място, наред с държави като Чехия и Хърватска, където има изготвена радонова карта, коментира тя и припомни, че от 2019 г. в България е влязла в сила и нормативна уредба, която регламентира техническите изисквания към сградите за предпазване от радон. Имаме нормативната база и национален план, но нямаме информацията към хората, отбеляза експертът. 

"В нашата наредба делим съществуващите сгради от новото строителство. Това са две много различни неща. При новостроящи се сгради - налични са средствата, за да се измери радон в почвен газ преди да започне строителството. Като че ли само чуждестранни инвеститори имат интерес от такова изследване. Ако се направи това изследване на площадка, където в бъдеще ще се строи сграда, има възможности, заложени в наредбата, и се знае как може да се намали количеството на радон, да се защити сградата и хората вътре да са спокойни", обясни още инж. Колева.

Доц. Кремена Иванова от Националния център по радиобиология и радиационна защита обясни каква е връзката между земетресенията и радона: 

"Радонът е дъщерен продукт от естествения ред на уран 238, който го има навсякъде около нас, в земята. Като се разместяват земни пластове, естествено той много по-лесно може да излезе на повърхността. При земетресения се повишава концентрацията на радон. Ползва се като индикатор на земетресенията". 

И без земетрение обаче в къщите има радон, подчерта тя. По думите й този газ води до сериозни последствия:
 
"Когато човек хронично стои на високи стойности, това предизвиква рак на белия дроб - той е втората причина за рак на белия дроб". 

радонов детектор
България изпълнява национална програма и има стратегия за намаляване на концентрациите на радон в жилищата, отбеляза експертът. По думите й е направено и национално проучване на база на области: 

"В сайта radon.bg публикуаме карти и селища с бройката измервания, високи лимити и средни стойности. Досега сме измерили в Сливен, Кюстендил, Силистра и Благоевград. В момента събираме детекторите от Ямбол. До средата на годината ще бъдат публикувани резултатите в страницата. Сега сме предоставили детектори за Добрич и Ловеч - всяка област ще може да види детайлно какви са вероятностите да бъдат намерени по-високи стойности в сградите".
Според нея строителни материали може да бъдат източници на газа, затова се извършва контрол на тях. Всеки строителен материал, вложен в строителството, трябва да има сертификат за радиоактивност, припомни доц. Иванова и добави: 

"Купувайки си жилище, трябва да имаме информация какви материали са вложени, дали са предприети мерки и дали е измерена концентрацията на радон. Идеята да се проучва концентрацията на радон е подобряване на качеството на въздуха, който дишаме". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Михаил Миков

Михаил Миков: Записите показват циничен манталитет на хора, които се занимават с псевдодемокрация

Изтеклите записи показват " циничен манталитет на хора, които се занимават с псевдодемокрация ". Това заяви в интервю за БНР Михаил Миков, бивш председател на парламента, бивш председател на БСП и бивш вътрешен министър. " В този разговор се вижда, че тези хора не би трябвало да имат претенцията да управляват страната . Ако щете, като..

публикувано на 28.05.23 в 12:18
Проф. Иво Христов

Проф. Иво Христов: България ще изпълни служебната роля да бъде обслужваща територия в една война

"Ние сме жалка картина. Били сме по-бедни, по-гладни, много по-потиснати. Но толкова морално отвратително състояние нашето общество никога не е имало в цялата ни известна съвременна история. И за това носим вина всички. Тук няма невинни.  Българското общество допусна да влезе в клопката да бъде водено за носа 30 години , на него това му харесваше...

публикувано на 27.05.23 в 13:16

Д-р Николай Болтаджиев: Трябват радикални мерки за здравеопазването

" За да излекуваме системата, трябват коренни реформи. Тя е част от държавата и тя се пропи с корупция. В здравеопазването трябват радикални мерки. Трябва изцяло реформа в системата. Трябва демонополизация на НЗОК ". Това заяви пред БНР д-р Николай Болтаджиев - председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Според него трябва да..

публикувано на 25.05.23 в 10:38

Иво Чобански, Ученик на годината в община Враца: Има време и за врабчетата, и за телефона

Второкласникът Иво Чобански от Иновативно основно училище "Васил Левски" във Враца стана Ученик на годината в общината. Момчето беше отличено от местната управа за днешния празник, след като  през април спечели първо място в Националната олимпиада по гражданско образование с проект за намаляващия брой на врабчетата .  Подобава в Деня на..

публикувано на 24.05.23 в 14:17
Гл. ас. Ивайло Марков и гл. ас. Атанаска Станчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН

Смело на село и как се живее в защитена територия - за и против

Млади учени изследват миграцията от града към село, дори и на чужденци в български села, както и живота в защитените територии – това  са гл. ас. Ивайло Марков и гл. ас. Атанаска Станчева от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей /ИЕФЕМ/ при БАН . "Важно е да поясним, че етнологията изследва не само традициите,..

публикувано на 24.05.23 в 11:05

Манол Пейков: Всяка дума на Георги Господинов е заредена със сила

Наградата "Букър" е най-големият успех, най-голямото международно признание , заяви пред БНР издателят на Георги Господинов – Манол Пейков. "Става въпрос за това, което Европа и светът вижда в нас. Това е гигантски успех за литературата ни". Георги Господинов взе "Букър" за "Времеубежище" Георги Господинов е голям и като човек,..

публикувано на 24.05.23 в 10:51

Неделното училище "Слънчо" е притегателен център за българите в ЮАР

Сънародниците ни в Южна Африка ще отбележат заедно 24 май - Деня на българската азбука, просвета и култура, и на славянската книжовност. Там живеят над 4 хиляди българи. През 2009 година беше открито и българско неделно училище .  И на 12 хиляди километра разстояние от Родината, възпитаниците на българското неделно училище "Слънчо" в Република..

публикувано на 23.05.23 в 17:59