Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меглена Плугчиева: В момента сме в тотален дисбаланс, министър Велкова поставя критериите за стабилност

Меглена Плугчиева
Снимка: Стопкадър bTV

"Служебният министър на финансите поставя пред политиците и пред обществото ясните критерии, които трябва да бъдат изпълнени, ако искаме да върнем сериозността и стабилността на държавата си. ... Кандидатстващите за управление на държавата трябва да се съобразят с тази картина и да влезем в рамките, в които бяхме повече от 20 години - на първо или второ място по бюджетен дефицит (под 3%) и държавен дълг далеч под 60%, каквато е границата. А в момента сме в тотален дисбаланс"

Този коментар направи пред БНР Меглена Плугчиева, дипломат и бивш вицепремиер, отговарящ за усвояване на европейските фондове (2005 - 2009 г.).

Според нея министър Росица Велкова е представила в доклада финансовата картина в страната такава, каквато е, и не се съгласи, че с изнесените данни служебното финансово министерство се намесва в предизборната надпревара: 

"Трябва да се вслушаме в становищата и в мерките, които предлагат експертите. Няма как да не се стигне до този дисбаланс, когато, по данни на Евростат, в България има 16% увеличение на заплатите, а само 2% увеличение на производителността. Ако не увеличим производителността, не можем да се върнем към финансова стабилност". 

По думите на Меглена Плугчиева мерките за овладяване на инфлацията на служебното правителство са закъснели, но изказа надежда да бъдат резултатни.

В предаването "12+3" тя коментира и посещението в България на еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон:

"Бих се радвала повече, ако комисар Бретон беше дошъл в България, за да насърчи нашето производство на лекарства, където имаме наистина капацитет и има огромна нужда, защото и в ЕС има липрса на лекарства".

Според Плугчиева трябва "да се търси край на войната в Украйна с дипломация". 

Интервюто на Даниела Големинова с Меглена Плугчиева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Рекордно количество кокаин е открито в пратка на пристанището на Хамбург

Рекордно количество кокаин е открито от германската полиция в пратка на пристанището на Хамбург. Дрогата е за няколко милиарда евро. Вероятно това е най-големият досегашен успех в разследването на германските служители от отдела за борба с наркотиците: както съобщи Централната служба за борба с организираната престъпност към прокуратурата в..

публикувано на 15.06.24 в 13:13

ДПС с мандат в Ямбол, ПП без народен представител в областта

ДПС взе мандат в Ямбол, въпреки че партията е на седмо място по резултат в избирателния район. Без народен представител в областта остават "Продължаваме промяната". Кметът на бургаското село Трояново, община Камено, Димитър Николов спечели депутатското място по системата "Хеър – Ниймайер" при резултат за ДПС – 4,3% за района.  ГЕРБ- СДС,..

публикувано на 15.06.24 в 13:06
Огнян Минчев

Проф. Огнян Минчев: Предложението на Путин показва, че Русия не е готова за преговори и Москва е "нервна"

Основната цел на мирната конференция в Швейцария, която започва днес, е да покаже, че Украйна разполага с много силна подкрепа на много широки кръгове от международната общност, не само ЕС и САЩ, но и множество страни от т. нар. „Глобален юг“, които през последните години имат за цел създаване на алтернативна общност, в която да се реализира..

публикувано на 15.06.24 в 12:58

БНБ посрещна стотици посетители в Деня на отворените врати

Българската народна банка посрещна стотици посетители в Деня на отворените си врати. Всеки има възможност да получи сувенирна банкнота, да види кабинета на управителя и уникалната музейна експозиция на банката. Кабинетът на управителя е съхранен в автентичен вид, а разходка в БНБ ни среща с маслените портрети на всички ръководители на..

публикувано на 15.06.24 в 12:56

В САЩ разследват попаднали ли са титаниеви части със съмнително качество в пътнически самолети

Авиационннте власти в Съединените щати разследват дали и как в пътнически самолети, произведени в последните години, са попаднали титаниеви части със съмнително качество. Spirit AeroSystems, производителят на корпуса на самолетите "Боинг" и крилата за "Еърбъс" съобщи за фалшифицирани документи, свързани с доставката  на части от титан...

публикувано на 15.06.24 в 12:24

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Първи, Втори, Трети - работети!

Също така искам да напомня… Първият е първи!... Вторият е втори, третият е трети. В това състезание си има ред! Ето така, драги слушатели и скъпи съучастници, спазихме реда на поредните избори и определихме първо, второ и трето място за слугите на народа. И те почват на нова сметка и в нов състав да ни слугуват. Но дали ще си дават зор?..

публикувано на 15.06.24 в 12:13
Христо Иванов

Христо Иванов ще положи клетва като депутат

Вече бившият председател на "Да, България" Христо Иванов ще положи клетва като депутат, след което ще подаде заявление за напускане на парламента, обявиха от партията. В деня след изборите Иванов подаде оставка като партиен лидер и обяви, че няма да е народен представител заради резултата на коалицията Продължаваме промяната - Демократична..

публикувано на 15.06.24 в 11:44