Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В най-голямото великотърновско село излизат на протест заради проблеми с водоснабдяването

Хората в най-голямото великотърновско село тази събота излизат на протест. Причината  за това е дългогодишното безхаберие на институциите за водоснабдяването на Ресен. Населеното място е на воден режим. Хора от инициативния комитет на селото за първи път седнаха вчера на една маса с ръководството на ВиК „Йовковци“ и на Община Велико Търново и почти се разбраха как да бъде решен проблемът с безводието. Ще трябват милиони левове и години, за да се построи над 10 километра нов допълващ водопровод за Ресен. 

Село Ресен, със своите 2000 жители, е най-голямото в община Велико Търново, но там животът е труден, заради едно-единствено нещо – проблеми с водоснабдяването и сериозен режим на водата от две години, който през лятото става непоносим с по 16 часа безводие в денонощието. Недоволството ескалира и на 18 март хората в Ресен излизат на протестно шествие с искане да имат питейна вода. Васил Драганов разказа: 

„Безводието в Ресен не е от вчера. Преписка върви с искане за проектиране, за подобряване на водоснабдяването приблизително от 2010 година. Последните две-три години нещата много загрубяха. Селото не е със затихващи функции – има млади хора, има предприятия, има училище, детска градина, всичко това иска вода. Хората настояват това нещо да бъде решено. Така че този въпрос не е прищявка, това е жизнено важен въпрос за населението на Ресен“. 

Село Ресен е било с 12 кладенеца и система за водоснабдяване, която от години е извън строя. Когато селото е било с 4000 население, проблем с питейната вода не е имало, сега при двойно по-малко население, сме на воден режим, коментира Цветан Йовчев и разказва, че Ресен се водоснабдява от местен водоизточник, който пълни резервоар: 

„Към момента единият водоизточник, който захранва този резервоар, приключи. Ние го замервахме и от 6 метра воден стълб през 2005 година, в 2021 година, когато го наблюдавахме, имаше 60 сантиметра воден стълб. Той е бил с дебит около 12 литра в секунда, говорим за 60-е години на миналия век, а в момента е около 5 литра в секунда“. 


Заместник-управителят на ВиК „Йовковци“ Росен Трифонов обяснява защо в Ресен няма питейна вода: 

„Едно, че е сушата и другото е спирането на напоителните канали. От напоителните канали се оросяваха дренажите и кладенците и водата стигаше. След спирането на каналите и след засушаването се получи недостиг на вода“. 

Решението на проблема е в проектирането и изграждането на нов довеждащ водопровод, който да свърже водоснабдителната система на селото с водопровода от язовир „Йовковци“. От ВиК казват, че нищо не могат да направят: 

„Защото това не е в правомощията на ВиК „Йовковци“ да проектира нови довеждащи водопроводи. Със Закона за водите на нас ни иззеха активите. Дадени са в ръцете на общините. ВиК и Община, ако не вървят заедно, няма как да се случат нещата“. 

Нещата не тръгнали със старото ръководство на водоснабдителното дружество, което, по думите на заместник-кмета на Велико Търново проф. Георги Камарашев, отказало да даде изходни данни за проектиране на довеждащ водопровод за Ресен. Новото ръководство дало исканите данни. Община Велико Търново е платила 27 хиляди лева за парцеаларен план и за изготвяне на инвестиционен проект за новия водопровод, който се оказва, че не може да се реализира, става ясно от отговора, който жител на Ресен получи по Закона за достъп до обществената информация от Общината. 

При съгласуването на проекта от Регионалния исторически музей посочват, че трасето на новия водопровод е невъзможно да бъде изпълнено, защото минава през археологическия резерват „Никополис ад Иструм“, където са предвидени разкопки, както и през охранителни зони на историческия комплекс. Заключението е да се търси друг маршрут, който не засяга обхвата на античния римски град, но и не нарушава водоснабдяването на други населени места, поясни проф. Георги Камарашев: 

„Твърдо трябва да се каже, че ние не желаем да отнемаме водата на други селища надолу по деривацията. Това е допълващо захранване за Ресен. Ресен имат собствено захранване, което не стига. Имат достатъчно големи резервоари. Идеята е със съответната електроника и автоматика това допълващо водозахранване да пълни резервоарите през нощта, когато другите населени места нямат тази консумация. През деня консумацията ще бъде от собствения източник и допълващото захранване на резервоара“.   

По думите на заместник-кмета на Велико Търново са проучвани няколко трасета за допълващо водоснабдяване, за да се заобиколи античния град Никополис ад Иструм. Трябва да се направи над 10 километра довеждащ водопровод. При един от вариантите се засягали частни имоти, което е неприемливо, при друг - довеждащият водопровод щял да мине през имоти на община Горна Оряховица. Спират се на трети вариант, който тепърва тези дни започва предпроектно да се проучва. При него довеждащият водопровод за Ресен ще трябва да мине през главния път Русе – Велико Търново, да пресече две реки, да засегне обекти на „Напоителни системи“, поясни проф. Камарашев:  

„Няма как да не минем през реките, няма как да не минем през шосето, просто е невъзможно, такъв е теренът. Проектантът ще проходи трасето, една голяма част е ясна, тя е недвусмислена. Проблемът беше частта, която заобикаля Никополис. Много силно се надяваме да няма помпени станции и т.н. да усложни проекта, т.е. всичко да върви на самотек от язовир „Йовковци“.   

Предпроектното проучване ще продължи с месеци. То ще даде представа за проектирането, което ще трябва да се възложи с обществена поръчка и от своя страна да изясни колко милиона ще трябват за допълващото водоснабдяване за Ресен. С обществена поръчка ще се избира и строителят. Всичко това означава още дълго време безводие за Ресен. От инициативния комитет в най-голямото великотърновско село приемат идеята, но хората не могат да чакат и в събота излизат на протест. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Иран Ебрахим Раиси

Инцидент при пътуване с хеликоптер на иранския президент

Ирански медии, цитирани от "Ройтерс", съобщават за инцидент по време на пътуване на иранския президент Ебрахим Раиси в хеликоптерна група.  По първоначални данни един от хеликоптерите е извършил твърдо кацане при инцидент в провинция Източен Азербайджан.  Иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди потвърди информацията, като посочи, че..

обновено на 19.05.24 в 21:06

Украински губернатор: Руското настъпление към Харков е спряно

Руското настъпление към град Харков в североизточна Украйна е било спряно днес, съобщи областният управител Олег Синегубов, цитиран от АФП. Той съобщи и за отразяване на руски атаки към разположения на изток град Купянск. Ракетни удари в двата района по-рано днес причиниха гибелта на 11 мирни жители. Украинският генерален щаб съобщава за боеве и в..

публикувано на 19.05.24 в 20:19

Турска делегация разгледа новия затвор в Самораново

Турска делегация, предвождана от Юмер Ербиз, съдия докладчик в Главна дирекция на затворите и пробацията към Министерство на правосъдието в Република Турция, e посетила  новоизграждащия се затворнически комплекс край дупнишкото с. Самораново. Това съобщава на сайта си Министерството на правосъдието, където са имали среща с турската група...

публикувано на 19.05.24 в 19:30

Бдение със свещи на кюстендилския пл."Велбъжд" за жертвите на ХИВ/СПИН

С бдение със свещи на кюстендилские пл."Велбъжд" тази вечер ще  бъде отбелязан Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. Организатори са РЗИ  в партньорство с организацията на Българския младежки Червен кръст, Общината, Езикова гимназия „Д-р Петър Берон“, ПМГ “Проф. Емануил Иванов“ и Професионалната гимназия по икономика..

публикувано на 19.05.24 в 19:00
Бени Ганц

Бени Ганц с ултиматум към правителството на Нетаняху

Израелските лидери влязоха в открити пререкания за целите на войната в Ивицата Газа и бъдещото управление на палестинския анклав, предава "Ройтерс" На фона на нестихващи протести за освобождаване на заложниците чрез компромис с "Хамас" един от партньорите на Бенямин Нетаняху във военния кабинет - Бени Ганц, постави ултиматум на премиера да изготви в..

публикувано на 19.05.24 в 18:24

Кипър: "Хоризонт Европа“ в борба с климатичните проблеми

Разработването на решения за справяне със здравните проблеми в резултат на климатичните промени е целта на започващия мащабен изследователски проект по програмата "Хоризонт Европа“ /HorizonEurope/. Той бе спечелен и се координира от Университета на Кипър, съобщиха от най-голямото висше учебно заведение на острова. Проектът „Иновативни решения в..

публикувано на 19.05.24 в 18:07

Сводката на КАТ: 37 шофьори с алкохол

В рамките на изминалия ден са установени общо 37 водачи, качили се зад волана след употреба на алкохол, съобщиха от МВР. От тях 20 са шофирали след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, а 17 - с над 1,2 на 1000, един е отказал да бъде тестван. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени да шофират 13 водачи,..

публикувано на 19.05.24 в 17:24