Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Угърчинска: Отсега нататък Макрон и правителството му много трудно ще управляват Франция

"Проблемът не е само пенсионната реформа. Една голяма част от французите са работещи бедни"

Румяна Угърчинска
Снимка: Ани Петрова
Отсега нататък Макрон и правителството му много трудно ще управляват Франция. Това обясни пред БНР журналистът Румяна Угърчинска. Протестите във Франция срещу пенсионната реформа продължават, въпреки че правителството оцеля във вота на недоверие, гласуван в Националното събрание.

"Правителството оцеля, но начинът, по който беше гласуван този вот на недоверие, е симптоматичен.  Показва, че президентът и неговото правителство  не разполагат с твърдо мнозинство в парламента. Те имаха относително мнозинство, когато прибавяха 60-те депутати от класическата десница. Една голяма част от тях обаче решиха да подкрепят вота на недоверие. Правителството се крепи на 9 гласа. Отсега нататък е почти неуправляемо. Почти невъзможно е Макрон да прокара реформите, които искаше".

Пенсионната реформа се отхвърля от 75% от французите, посочи тя. 

"Нито парламентът беше за, нито френските граждани я приемат в този вид. Използването на член 49 от Конституцията, който е наричан „атомната бомба в политиката“, се смята за недемократичен начин да се прокара закон. (Той позволява на правителството, дори да има малцинство в парламента, да може да прокара много важен закон).

Някои от парламентарните групи ще предложат да бъде организиран референдум по споделена инициатива, обясни Угърчинска.

"Това е тежка процедура. За 4 месеца трябва да бъдат събрани 4 милиона и 700 хиляди подписа. След това да бъде организиран референдум".

Французите са убедени, че причината парите да не стигат не е само социалната система на Франция, която е много щедра, разясни журналистът. 

"Те мислят, че това се дължи  и на политиката в икономическата сфера и международните отношения. Има наслагване на недоволство и бедност. Една голяма част от французите са работещи бедни. Те се обръщат към управляващите и им казват, че трябва да намерят решение, чрез което всички да бъдат равноправни в социалната система. Проблемът не е само пенсионната реформа. В предградията, където има най-много имигранти и най-много млади хора, безработицата понякога надвишава 30%. Нищо не се предлага на тези млади хора. Те се чувстват изключени от обществото. Това се повтаря от години и сега ги виждаме по улицата. Те са гневни. Но не са само те. Крайната левица иска да продължи напрежението, за да бъде заставен Макрон  да разпусне Националното събрание. Това се чува и от крайната десница. Този вариант съществува и той ще бъде пагубен за него".

Най-големите са в рафинериите, обясни Угърчинска и посочи, че в някои бензиностанции вече липсва бензин.

Цялото интервю на Даниела Големинова с Румяна Угърчинска може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руската армия е превзела село в Луганска област

Руската армия е превзела село Белогоровка в украинската Луганска област, съобщи министерството на отбраната в Москва, цитирано от "Франс прес." Селището е едно от малкото в областта, които все още се намираха под украински контрол.   В същото време Украйна съобщи, че контролира около 60% от граничния град Вовчанск в Харковска област на фона на..

публикувано на 20.05.24 в 14:53

На "Московска" 33 си прехвърлят топката и се обвиняват за лифтовете на Витоша

Спирането на Симеоновския лифт е недопустимо и дава право на Общината да си върне лифтовете на Витоша, твърдят общинските съветници от ГЕРБ-СДС.  Столична община веднага трябва да наложи на собственика предвидената по договор неустойка от над 8 млн. лева. Нямаме нито един работещ лифт, което е фрапиращо неизпълнение на договора. Това е..

публикувано на 20.05.24 в 14:38

Проблеми с матурата по английски език във В. Търново

Във Велико Търново е имало закъснение с началото на матурата по английски език и затруднения с аудиотехниката за възпроизводство на текстовете. За това сигнализираха в БНР зрелостници, които днес се явиха на държавния зрелостен изпит.  От Регионалното управление на образованието заявиха, че не са получили писмен сигнал за проблема от училището...

публикувано на 20.05.24 в 14:33
Горан Благоев

Горан Благоев: Новият Сливенски митрополит ще е много важен за лобитата при избор на патриарх

Светият синод има голям интерес да избере нов Сливенски митрополит, той е много важен на коя страна ще се наклонят везните при избора на патриарх.  Това мнение изказа пред БНР журналистът и историк Горан Благоев и коментира: "Опасявам се, че този нов митрополит, в зависимост от това накъде ще се наклонят везните, ще премине към едно от двете..

публикувано на 20.05.24 в 14:33

Миляна Велева: Има политическо нежелание и бойкот да се реши проблемът на Витоша

Лифтовете на Витоша са юридически батак, а проблемът е елементарен и може да се реши , коментира журналистът Миляна Велева в интервю пред БНР. Според нея "има юридически батак, защото лифтовете са продадени, не са на концесия". Решението е възможно, ако Планът за управление на Витоша се промени, защото в момента, ако се строи,..

публикувано на 20.05.24 в 14:28
Йоав Галант

Израел възнамерява да разшири операцията си в Рафах

Израел възнамерява да разшири военната си операция в град Рафах в южната част на Газа. Това е казал израелският министър на отбраната Йоав Галант на съветника по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, който е на посещение в страната. "Ангажирали сме се да разширим сухопътната операция в Рафах, докато не бъде ликвидирана..

публикувано на 20.05.24 в 14:27
Щаб за изборите сформираха в Монтана

В Монтана няма сигнали за купуване на гласове, сформиран е областен щаб

В област Монтана няма постъпили сигнали за купуване на гласове за изборите на 9 юни. Към момента обстановката е спокойна, потвърдиха и от прокуратурата.  Организацията за вота обсъдиха на среща при областния управител представители на полицията, ДАНС, прокуратурата и Районната избирателна комисия.  Сформиран е областен щаб.  Поръчани са по..

публикувано на 20.05.24 в 14:06