Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как протича подготовката за изборите в отделните общини на България?

"Нито една от институциите, организиращи изборния процес на централно ниво, не даде указания за параваните"

Снимка: Ани Петрова

При тези избори има два нови елемента, които трябва да бъдат осигурени със съдействието на общините - трансформирането на тъмните стаички в паравани и видеонаблюдението. Това посочи пред БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в България

Нито една от институциите, организиращи изборния процес на централно ниво, не даде указания за параваните. От общините се очаква да подходят творчески в изграждането им"

Тя обясни, че в по-голяма част от тях вече са намерили решение. 

"На някои места са поръчани нови паравани, на други ще бъдат използвани част от конструкциите в т.нар. тъмни стаички. В указаните срокове изборните помещения ще бъдат подготвени".

Общините ще раздават устройствата за видеонаблюдение на изборите. МЕУ изнесе данни, че над 1500 населени места няма да имат интернет връзка в реално време. 

"В над 60 общини все още няма широколентов достъп."

Общините, които отговарят за организационно-техническата подготовка на изборния процес, вече натрупаха много голям опит, отбеляза още Силвия Георгиева. 

"Процедурите, процесите и сроковете са ясни. Нашите екипи и администрациите нямат затруднения по логистичното осигуряване на изборния процес"

Цялото интервю на Таня Милушева със Силвия Георгиева може да чуете в звуковия файл.


По предварителни изчисления за безпроблемното протичане на изборите в русенско ще са необходими 222 500 бюлетини. Те са само част от изборните книжа, които ще бъдат необходими за законното протичане на вота на 2 април. 189 кандидати от 21 партии и коалиции ще се борят за 7 мандата в русенско на предсрочните парламентарни избори на 2-ри април тази година. Това ще са първите избори, на които хората от региона ще бъдат представени от един депутат по-малко. Вече е в ход подготовката за вота, който ще се провежда по променения Изборен кодекс. Какво затруднява организацията, сподели председателката на РИК Милена Хинкова

"Не е ясно по какъв начин ще се предоставят устройствата за заснемане. За останалите материали всичко е по график. Правим си сами параваните. За тях няма зададени параметри. Обикновено се използват досегашните тъмни стаички, които да се пригодят като паравани".

Проблемът с параваните идва от това, че нито от Централната избирателна комисия, нито от Министерския съвет бяха дадени точни параметри на въпросните средства за запазване на тайната на вота. В Русенска област старите тъмни стаички се съхраняват в училищата и другите места за гласуване, така че не се очаква да има проблеми, свързани с конструкциите.

Вече е ясно, че отчитането на резултатите от гласуването ще отнеме време. Забавянето ще е свързано както с броенето на бюлетините, така и с новите технически изисквания. 

"Ако наистина има задължение всяка бюлетина да бъде заснета, това отнема много време".

Според председателката на РИК Милена Хинкова в повечето села няма да има проблем с интернет свързаността, макар че в Поломието има райони, в които нито един от трите мобилни оператори не успява да достави данни.

По предварителни разчети в областта ще бъдат разкрити 324 секции. Тепърва ще се организират подвижни в социални заведения и болници.

Целият репортаж на Ася Пенчева може да чуете в звуковия файл.


Община Ямбол

Промените в Изборния кодекс изправиха пред нови предизвикателства, освен районните избирателни комисии и общинските администрации, които са натоварени с организацията на предсрочните парламентарни избори на 2 април. Видеонабюдение, устройства, броене на гласове, попълване на протоколи. Около всичко това се задават много въпроси.

Спецификата на община Ямбол- град община, както и минималният брой депутати, изпращани от Ямболска област в парламента, позволяваше спокойно преминаване на изборния ден и стройна организация при приемането на протоколите. Промените в Изборния кодекс обаче  са на път да променят картината. Организацията и в момента върви добре, единственото притеснение засега е видеонаблюдението, уточни секретарят на  Камелия Любенова. 

Членовете на СИК, колкото и да са опитни, може би ще срещнат затруднения. Беше обяснено, че са подготвени видеоклипове. Надяваме се да бъдат излъчени към момента на обучение. Осъзнаваме, че хората изпитват някакъв вид притеснение. В момента, в който на нас ни бъдат предоставени като файлове, ще ги качим на страницата на общината“

Опитът й на дългогодишен администратор позволява да даде следния съвет на членовете на секционните комисии: 

„Да се четат указанията и да се обръща внимание на това, което се предоставя на хората. Да се запознаят предварително с дадените методически указания“

Община Тунджа също е със своята административна специфика - състои се от 44 села. Директорът на „Гражданска регистрация и административно обслужване“ Елка Гьорина, споделя, че към момента нямат особени организационни проблеми. 

Имаме 26 секции, които ще бъдат с машина и хартия. Може при тях да има проблем, защото ще се броят отделно. Но хората в комисиите са опитни. От срещата с „Информационно обслужване“ стана ясно, че ще ни бъде оказана всякаква помощ-на място и по телефона"

Нямаме проблем с параваните, обясни още тя. Успокои също, че във всички населени места има интернет. 

"Той е кабелен, но секциите са близо до обхвата". 

В община Стралджа също нямат сериозни организацинни проблеми, но става ясно, че за някои секциите е трудно да  се намерят членове, казва зам. кметът на общината Гроздан Иванов. 

„Има отлив. Партиите трудно намират хора за секционни комисии. Те са разочаровани от предни избори. И все по-трудно ще става. Моля се държавата да тръгне напред с едно постоянно правителство, защото и за нас е много трудно, като ръководители в общините“

Кметът на крайграничната община Болярово Христо Христов съобщи, че в 8 от 20 - те населени места има проблем с интернет връзките. Спешно е потърсена помощта на мобилен оператор, който, макар и частично, е решил проблема.  

„Само в две населени места не могат да осигурят интернет“

Това, което прави впечатление в тази предизборна кампания в община Болярово е, че няма голяма активност от страна на партиите. За да не се харчат повече милиони за избори и най- сетне държавата и общините да имат бюджети, Елка Гьорина призова:

„Надяваме се партиите да свършат своята работа-да агитират добре хората, защото  е важно да се гласува“

Целият репортаж на Даниела Костова може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Павела Митова, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов ИТН дават брифинг след срещата с контактната група от ГЕРБ-СДС.

Тошко Йорданов: Чухме идеите на ГЕРБ, ние сме за експертен кабинет

Ако очаквате някаква конкретика, трудно мога да ви дам такава, защото просто изслушахме техните идеи, заяви на брифинг в парламента Тошко Йорданов от "Има такъв народ"  след среща с ГЕРБ-СДС. Оттук нататък ще трябва да обсъдим с колегите, да помислим, казахме нашите приоритети, запознахме ги с тях. Ако има конкретика оттук нататък, ще я споделим,..

публикувано на 18.06.24 в 14:23

Дискусия: ЕРП-тата могат да обновят системите си само чрез промяна в тарифите

Електроразпределителните дружества ще могат да обновят системите си само чрез промяна в тарифите на тока или чрез европейски фондове за модернизация. Около това мнение се обединиха представителите на компаниите на дискусия, организирана от Центъра за изследване на демокрацията. Карел Крал от "Електрохолд" обясни, че в момента българските цени на..

публикувано на 18.06.24 в 14:11

Силвия Великова: Съдии си дават отвод и от февруари не тръгва делото за отнетия лиценз на КТБ

Ние ще си платим освен фалита на КТБ и лукса да разследваме фалита на КТБ. Това коментира журналистката на БНР Силвия Великова в предаването "12+3" за 10-годишнината от "Мега делото за грабежа на века" - фалита на банката на Цветан Василев. И прогнозира, че скоро ще започне още едно подобно дело, това на Васил Божков с много..

публикувано на 18.06.24 в 13:57

Съдът: "Пирогов" да даде подробна информация за заседанието на Медицинския съвет по казуса "Даная"

Болница "Пирогов" е осъдена на последна инстанция да даде подробна информация за заседанието на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи, от което изтече аудиозапис с изказвания и заплахи срещу членове на фондация "Даная". Заплахи: Казусът "Пирогов" продължава Ръководството на болницата трябва да плати и над 1000 лева за разноски по делото,..

публикувано на 18.06.24 в 13:55
Емил Бранчевски

Кметът на столичния район "Илинден" отрече да има фирма в Англия

Общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София предупредиха, че кметът на столичния район "Илинден" Емил Бранчевски, избран от листата на "Спаси София", може да бъде освободен от поста заради регистрирана на негово име фирма.  В понеделник в администрацията на столичния район "Илинден" е постъпило уведомление от Общинската избирателна комисия -..

публикувано на 18.06.24 в 13:38

ИТН на разговор за кабинет с ГЕРБ-СДС

Започват преговорите на ГЕРБ-СДС с партия "Има такъв народ".  На срещата от страна на ИТН участват Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова. И БСП не се отзова на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС В очакване на преговори за кабинет по покана на ГЕРБ-СДС. Кои ще се отзоват? ИТН са втората парламентарна формация след ДПС, която..

публикувано на 18.06.24 в 13:06

Честванията на 155-годишнината на БАН започнаха в Браила

Началото на отбелязването на 155-годишнината от създаването на Българската академия на науките бе поставено днес в румънския град Браила от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и участниците в 19-ата световна среща на българските медии, която ще започне утре в Одеса.  На честването, което се състоя в двора на българската църква в Браила,..

публикувано на 18.06.24 в 13:06