Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на АЦБ предупреди с ново увеличаване на лихвите при ръст на цените

Управителят на Английската централна банка Андрю Бейли.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Директорът на Английската централна банка (АЦБ) Андрю Бейли предупреди фирмите да избягват да повишават цените, които подклаждат по-високата инфлация, защото ще последва ново увеличение на лихвените проценти.

Увеличаването на цените води до още по-голямо поскъпване на живота и ще засегне най-вече по-бедните, заяви Андрю Бейли.

"Ако всички цени се опитат да бият инфлацията ще получим по-висока инфлация", каза банкерът в интервю за Би Би Си. Той предупреди, че лихвените проценти ще се повишат отново, ако цените продължават да се покачват.

Думите на Бейли идват ден след като банката повиши на 4,25% основния си лихвен процент, което е най-високото ниво от 14 години насам, а това бе в резултат на изненадващия скок на цените през февруари.

Растящата инфлация във Великобритания и по света изцежда финансите на домакинствата, особено с покачването на цените на храните и горивата. По-високите разходи за живот удрят най-сериозно по-бедните, защото те харчат по-голямата част от доходите си именно за храна и гориво, констатира Би Би Си.

Английската централна банка непрекъснато увеличава лихвените проценти, тъй като се опитва да направи заемането на пари по-скъпо и да насърчи хората да харчат по-малко с цел да се обуздае инфлацията. По-високите лихвени проценти обаче засягат и хората с налични заеми, като ипотечни кредити.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Болницата в Кюстендил.

Кюстендилската болница ще има нов управител

Кюстендилската болница ще има нов управител  -  Димитър Стоилов, досегашен експерт в регионалния клон на Здравната каса. Така е според обявените от Министерството на здравеопазването резултати от проведения конкурс. Досегашният управител - д-р Александър Величков, заемаше поста 14 години без прекъсване.  В лекарското съсловие и сред работещи в..

публикувано на 14.05.24 в 17:01
Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

Стоянов: Собственикът на оръжието от инцидента в Арбанаси ще бъде обвинен

Отделът за закрила на детето във Велико Търново не е информиран от прокуратурата, както заявиха снощи от държавното обвинение, а се е самосезирал за инцидента, при който дете простреля с боен пистолет друго дете на частно празненство в неделя в село Арбанаси. Започнало е проучване.  На този етап са се отзовали само родителите на момчето, което..

публикувано на 14.05.24 в 17:00
Найден Тодоров (вдясно) на днешния Съвет

Предложение: Аудиовизуалните платформи да влагат в европейско съдържание

Част от печалбата на аудиовизуалните платформи да се влага в създаването на европейско съдържание - това е едно от предложенията, които са били дебатирани на днешния Съвет "Образование, култура, младеж и спорт", съобщи министърът на културата Найден Тодоров. То е част от идеите за промяна на директивата за работата на аудиовизуалните платформи:..

публикувано на 14.05.24 в 17:00

В Босилеград искат да намалят недействителните бюлетини на вота на 9 юни

Да намалят недействителните бюлетини на вота на 9 юни  в секцията в Босилеград, каквито на предишните избори били доста, ще се постараят организаторите от Културноинформационния център там, каза директорът Иван Николов. Гласоподавателите не отбелязвали с X в квадратчето на бюлетината, а с кръгче, каквото е правилото при гласуване в Сърбия. И на..

публикувано на 14.05.24 в 16:59
Областният управител на Монтана Ивайло Антонов

Повече катастрофи, ранени и жертви в Монтанско спрямо преди година

Увеличава се пътният травматизъм в област Монтана. От началото на годината са станали 255 пътно-транспортни произшествия с петима загинали.  Спрямо миналата година има повече катастрофи, убити и ранени по пътищата. До края на април в областта са станали 60 тежки катастрофи с петима загинали и 89 ранени. Информацията съобщи Елвис Иванов,..

публикувано на 14.05.24 в 16:43
Стойчо Стойчев

Доц. Стойчо Стойчев: Възможни са нови предсрочни избори през есента

Възможни са нови предсрочни парламентарни избори през есента. Тази прогноза направи пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Стойчо Стойчев. "Смятам, че изборите през юни ще произведат парламент, който няма да бъде способен да излъчи стабилно мнозинство . И е много вероятно през есента отново да ходим на парламентарни избори. .....

публикувано на 14.05.24 в 16:38
Людмила Петкова с Паоло Джентилони

Министърът на финансите Людмила Петкова разговаря с еврокомисаря по икономика

Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова се е срещнала вчера с еврокомисаря по икономиката Паоло Джентилони и с президента на Еврогрупата Паскал Донахю, съобщиха от постоянното ни представителство в Брюксел. На срещата са били обсъдени политическата ситуация и последните събития, свързани с практическата подготовка и изпълнението..

публикувано на 14.05.24 в 16:23