Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Платформа за стартиращи компании: България има голям потенциал за развитие на бизнес

България има голям потенциал за развитието на бизнес – в това е убеден екипът на платформата за стартиращи компании Plug and Play. Компанията по същество е екосистема, която през последните 16 години обединява над 35 000 стартиращи компании, над 500 световни корпорации, фондове за рисков капитал, университети и правителствени агенции. С централа, базирана в Силициевата долина, тя е била инвеститор на ранен етап в компании като Google и PayPal. Представители на тази компания бяха в столицата ни, за да проучат възможностите за разширяване на бизнеса си. 

Наталия, Алфредо и Джейкъб идват без секунда закъснение, но не и преди уречения час за среща. Без вратовръзки, усмихнати и готови за бизнес разговор. Не губим време в празни приказки. 

"Искаме да разширим дейността си в Централна и Източна Европа, затова сме тук, в София. Вече присъстваме на повече от 50 пазара. Имаме си 35 еднорога. Работим с най-големите корпорации в света и вярваме в българската бизнес екосистема", обясни Наталия  

Олсън-Уртечо - предприемач, експерт по обществена политика и градско планиране в Plug and Play каза:

"Ако не сте изкушени от бизнес начинанията, сигурно ще се запитате какви еднорози се появиха в тази приказка? Това е жаргонът, който в инвеститорските среди използват за стартираща компания – или както вече и у нас се нарича „старт-ъп“, която вече се оценява на над един милиард долара".  

"Работим с много добри старт-ъп компании. Те имат капацитет да растат. Искаме да им помогнем да привличат повече клиенти. Вярваме, че българските стартиращи компании могат да продават продукцията си по целия свят.  Говорим за пазари в Африка, Близкия Изток и Латинска Америка. Техните продукти могат да бъдат пригодени за местните пазари навсякъде. Мисля, че вече отворихме вратите за 40 от тях, които имат идеи за развитие в сектора на здравеопазването, изкуствения интелект и енергетиката", смята Наталия.

До тук всичко изглежда наистина като приказка, но какви проблеми виждат пред българските старт-ъпи и достъпа им до финансиране? 

"Капитал за започването на бизнес има, но витае едно усещане, че не трябва да се поема голям риск. Всъщност, в България има познание как се развива фонд за инвестиции в нови компании или какво е бизнес ангел. Ако бихме искали да ви дадем част от нашето познание, което засега не притежавате, то ще бъде именно смелостта да се впуснете в ново бизнес начинание.  

Късметлии сте, защото имате европейския инвестиционен фонд и други различни фондове, от които може да се набави необходимият капитал. Въпросът е да се направи следващата стъпка към създаването на фонд за финансиране на нови бизнеси. Разбира се, има доста бюрократични битки, които трябва да бъдат спечелени, но най-голямото предизвикателство е в това да се вземе решението за инвестицията и да се поеме риск. Понякога хората се виждат всеки ден, знаят възможностите си, но не правят тази важна крачка.  


Компаниите трябва да излизат от зоната си на комфорт, когато постигнат първия успех. Много често те започват да се чувстват могъщи като орли, смятат, че са благословени от бога, но не – не са. Трябва да продължават да работят усърдно, за да се задържат на пазара и да се развиват напред. Когато преговарят за средства, трябва да бъдат малко по-скромни. Важно е да докладват за постигнатото на фонда, който ги е финансирал. Това е един вид брачен съюз – ние като венчър фонд осигуряваме капитала и поемаме нашия риск, защото вярваме в техния продукт, но трябва да бъдем информирани. От наша страна също се изисква гъвкавост. Най-важното и за двете страни обаче е да мислим глобално, когато развиваме бизнеса си", обясни Наталия.  

В разговора се включва и Джейкъб Улсник, който се занимава с корпоративните връзки на компанията. Питам го – какви са най-честите грешки, които правят стартиращите компании. Той се усмихва – всеки задава този въпрос, но уви – тези грешки се повтарят, затова е необходим и отговор. 

"Създаването на добър екип е най-важният аспект. В една компания имате администрация, технически лица, специалисти по продажби и какви ли още не. Работата трябва да върви гладко помежду им, да се разбират само с поглед. Освен това трябва да сте бързи, гъвкави и иновативни. Представете си, че старт-ъп компанията е като бара, в който се срещаме - днес произвеждате иновативен дизайнерски стол, но вече работите по проекта за маса и в главата ви се оформя още по-голямата идея – как да създадете цялото пространство в заведението. От наша гледна точка, тъй като осигуряваме венчър капитал, искаме да стимулираме младите компании да не стоят на едно място, а постоянно да се развиват. Да не се задоволяват с първия успех, а вече да са готови със следващия страхотен продукт.

Това е единственият вариант да се оцелее в супер конкурентна среда, убедени са предприемачите. Само че именно в Силициевата долина, където е базирана централата им, имаме съвсем скорошен пример – иновативна регионална банка, работеща предимно с инвеститори, фалира и повлече крак, а властите се втурнаха да спасяват системата. Къде е тънката линия между премерения риск в името на успеха и благоразумното поведение 

"Банките също трябва да разберат, че трябва да бъдат по-иновативни. В „Силикън Валей банк“ голяма част от депозитите бяха на компании от аграрния сектор. Крахът им отваря нови възможности пред останалите банки. Нали знаете, ние сме американци, винаги гледаме на случващото се като възможност. Винаги си казваме, добре – спънах се и паднах. Сега ставам, изтупвам праха от себе си и продължавам напред. Това е отношението към развитието на всяка една компания, което искаме да създадем сред старт-ъпите, на които помагаме. Даже често се шегувам, че си избрахме президент, който е фалирал пет пъти.

Това е опит, от който се учим. Когато бях в администрацията на Обама, трябваше да спасяваме автомобилната индустрия. Всички пари бяха възстановени. Просто нямаше как да ги оставим. Като цяло обаче ще се върна на основната си теза, това е много важен урок, особено за консервативни институции, като банките. Те трябва да бъдат по-иновативни, да се движат в крак с времето. И – да, ще го кажа направо, да работят повече със стартиращи компании, защото те са бъдещето", посочи Наталия.  

На дали се чудите кой е американският президент с многото фалити, но за всеки случай ще уточня – Доналд Тръмп, а броят е дискусионен в пресата. Няма как да не хванем и предизборната закачка, тъй като Наталия е убеден демократ и не одобрява политиката на републиканците, а след края на официалния ни разговор се заговаряме за още един аспект – социалните мрежи, толкова важни за развитието на бизнеса, но и екосистема за дезинформация. Логично – заради предизборната кампания у нас, тя ми споделя собствения си опит в Белия дом. Когато се връщаме в разговора си към победата на Тръмп през 2016 година, когато в президентската надпревара от страна на демократите участваше Хилъри Клинтън, Наталия казва: „Тогава подценихме лъжите и пропагандните съобщения в социалните мрежи, затова изгубихме изборите“.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Избиратели в старата столица: Политиците да са по-честни, да не се държат като подлоги, а като българи

В област Велико Търново избирателната активност към 11:15 часа е 9,65% за националните избори и 9,11 на сто за изборите за Европарламент. Активността е аналогична от предходния вот, съобщиха от Районната избирателна комисия. Как протича изборния ден  Работата на секционните избирателни комисии в област Велико Търново започна с нарушения. В..

публикувано на 09.06.24 в 13:23
Националната Априловска гимназия в Габрово

Изборният ден в Габрово преминава без жалби и сигнали за нарушения

Изборният ден в Габрово преминава без жалби и сигнали за нарушения от партиите и коалициите, участници във вота, но с проблеми с машините в 5 секции и изненада за избирателите в секции в центъра на града. В Националната Априловска гимназия в центъра на Габрово са разположени осем секции и повечето избиратели в тях са възрастни хора...

публикувано на 09.06.24 в 13:12

Рекордно нисък интерес към вота в сливенския квартал "Надежда"

Слаб интерес към изборите за Народно събрание и Европейски парламент отчитат секционните избирателни комисии в Сливен. Рекордно нисък интерес се отчита в секциите, в които гласуват жителите на квартал "Надежда". Там в някои от секциите в първите часове на изборния ден бяха гласували само членовете на избирателните комисии . Избиратели..

публикувано на 09.06.24 в 13:08

Колко са машините с проблеми? (Обновена)

Към 11 ч. машините, с които е преустановено гласуването са 42 общо, 2 от тях са извън страната - в Цюрих и в Текирдаг, а останалите 40 са в страната. Това съобщиха от ЦИК. ЦИК: Избирателната активност към 11.00 ч. е 8,34% за НС и 8,49% за европарламент Репортерите и кореспондентите на БНР обаче съобщиха за много повече сигнали за..

обновено на 09.06.24 в 13:08

Избирателната активност в страната към 11 ч.

Централната избирателна комисия съобщи на брифинг, че к ъм 11.00 ч. в изборите за Народно събрание активността е 8,34%, а за Европейски парламент - 8,49%.  Тези стойности обаче са различни в отделните райони на страната, установи БНР. Избирателната активност в Перник към 11.00 ч. е 8,3% за НС 7,73% избирателна активност към 11 ч. в..

публикувано на 09.06.24 в 13:04

Област Благоевград: Около 9% активност, 17 машини разпечатвали празни бюлетини

В област Благоевград избирателната активност за Европейски парламент е 9,51% и 8,7 % за национален, сочат данните на Районната избирателна комисия към 11:00 часа. Най- много хора са упражнили правото си в община Якоруда - 23%, а най-ниска е активността в областния център - около 7 на сто. 17 устройства за машинно гласуване са разпечатвали празни..

публикувано на 09.06.24 в 13:04

20 държави от ЕС гласуват днес за свои представители в Европарламента

Днес е вотът за Европейски парламент в най-много страни членки - 20, сред които и България. С него приключва и изборът на евродепутати за следващите 5 години. Освен в България днес за Европейски парламент се гласува в Белгия, Дания, Германия, Естония, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Кипър, Литва, Люксембург, Унгария, Австрия, Полша,..

публикувано на 09.06.24 в 12:16