Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ростислав Петров: Преживяваме дигитален преход. Трябва да има час по киберсигурност в училище

"Сигналите за бомби в училищата, изпратени по имейл, отчитам не като атака, а като проба"

киберсигурност
Снимка: neurope.eu
Преживяваме нов преход-дигитален. Това обясни пред БНР Ростислав Петров,  председател на Българската Асоциация на Сертифицираните Етични Хакери 

През последните два дни училищата в София, Варна, Бургас, Сливен и Плевен бяха засегнати от заплахи за поставени бомби. Учебните занятия се прекратяваха за 24 часа. Сигналите бяха подадени в учебните заведения по имейл.

"Това го отчитам не като атака, а като проба. Когато се правят атаки, повечето са на техническо ниво. Но ние не сме подготвени за дигиталния преход.  Ясен знак за това са кибер атаките срещу НАП и  ЦИК, които с лека ръка пренебрегнахме". 

Ростислав Петров смята, че трябва бързо да се предприемат необходимите мерки за защита. Началото трябва да се постави с въвеждане на поне един час по киберсигурност в училищата, убеден е експертът. 

"Децата по цял ден са на мобилните си телефони. Те са бъдещето на страната. Когато знаят как да се защитават и са придобили дигитална хигиена още в началните класове, тя ще бъде спазвана и след години. Те ще я пренесат на работното си място.  Трябва да се изгради навик в нашето общество".

Друга мярка, според Петров, е да започне да се филтрира трафика на критичните инфраструктури през центрове за сигурност. 

"Трябва се впрегне човешкият ресурс, заедно с изкуственият интелект и модерните технологии, за да се повиши сигурността. Секюрити центровете са съвкупност от много защитни механизми. Там се преценява кой имейл да бъде допуснат. Имат вградена база данни, която се актуализира. Когато потребителят е обучен, той също може да прецени дали този имейл е истински".

С атаките в училищата експертът предполага, че  се прави опит за изостряне на напрежението, което вече съществува в обществото ни. Той не изключи възможността да има и политически елемент. Петров обаче смята, че е трудно е да се намерят хакерите, които са извършили акцията.

"Те се крият зад прокси сървъри. Може да са в държава, където няма установен ред за подаване на информация. Възможно е да се използват и зомби компютри".

Цялото интервю на Диана Дончева с Ростислав Петров може да чуете в звуковия файл.


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътен инцидент с над 30 пострадали в Сърбия

В Сърбия над 30 души пострадаха при сблъсък между автобус и автомобил край Белград. Инцидентът е станал рано тази сутрин край село Мали Пожаревац. На място е загинал шофьора на рейса. Повечето пътници са с леки наранявания, предаде БНТ.

публикувано на 29.05.24 в 11:01
Мястото на израелското нападение в Рафах.

Белият дом смята, че Израел не е преминал "червената линия" в Рафах

Вчера от Белия дом заявиха, че въздушният удар на Израел, който уби десетки палестинци в Рафах в неделя, не е преминал "червената линия", за да има промяна в политиката на САЩ  относно конфликта. Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ следят израелското разследване  на удара за който се предполага, че смъртта на цивилни е резултат..

публикувано на 29.05.24 в 10:43

Нови камери следят за пътни нарушения в Атина, двойно повишение на глобите

Нови камери в Атина ще следят за пътни нарушения. Повишават се и глобите. Скоро Гърция въвежда и ограничение на скоростта в градовете до 30 километра в час по образец на други европейски страни. Общо 4000 нови камери за контрол поставя министерството на транспорта. В Атина вече работят първите камери, които разпознават регистрационните..

публикувано на 29.05.24 в 10:33

Катастрофа спря движението на трамваите по столичния булевард "България"

Лек автомобил е катастрофирал в района на булевард "България", съобщиха от МВР. Инцидентът е станал около 9:30 тази сутрин. Колата е застанала на трамвайните релси. Движението на мотрисите е блокирано. В района има и сериозно задръстване. Екипите на полицията изясняват причините за инцидента.

публикувано на 29.05.24 в 10:06

100 тоалета за абитуриенти в неравностойно положение от кампанията "Облечи дете в нужда"

100 момичета и момчета и тази година имат своя мечтан абитуриентски бал, благодарение на кампанията "Облечи дете в нужда". Кампанията се провежда вече над 20 години , за да подпомага зрелостници в неравностойно положение. В нея участват младежи от цялата страна. " Дарители изпращат своите прекрасни тоалети . Поставяме ги на закачалки,..

публикувано на 29.05.24 в 10:02

Изследване: Учителите планират добре уроци, но трудно дават свобода на учениците в клас

Близо 2000 учители са се включили досега в първото по рода си изследване на педагогическите умения на XXI век , организирано от най-голямата платформа за образователни ресурси prepodavame.bg. Изводът е, че учителите планират добре уроци, но трудно дават свобода на учениците в клас .  Инструментът за самооценка е първият по рода си в България,..

публикувано на 29.05.24 в 10:01

Изключителни мерки за сигурност преди финала на Лигата на конференциите в Атина

Футболен празник при изключителни мерки за сигурност се подготвя в Атина. Над 5000 полицаи охраняват гръцката столица за финала на Лигата на конференциите между Олимпиакос и Фиорентина. Гръцките власти въведоха изключителни мерки за сигурност в Атина. С дронове и хеликоптери се охранява небето над гръцката столица. Забранено е движението..

публикувано на 29.05.24 в 09:54