Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европрокуратурата извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с еврофондове

Европейска прокуратура
Снимка: eppo.europa.eu

Европейската прокуратура извършва обиски в София като част от разследване за корупция и злоупотреба с европейските фондове за реставрацията на историческия център на града, в т.ч. и знаменитите жълти павета, съобщават от прокуратурата. Щетите възлизат на поне 3 млн. евро.

Според твърденията в разследването с кодовото име "Жълт паваж", става дума за злоупотреба със средства, отпуснати на Столична община за обновяване на стария град по линия на  Европейския фонд за регионално развитие, както и за възможна корупция.

Европейската прокуратура започна разследването през есента на 2022 г. въз основа на медийни публикации. В нейния обсег са договорите, подписани между Столична община и две търговски дружества след процедурите за възлагане на обществени поръчки.

Разследването показва, че първият договор е подписан през 2018 г. за реставрацията на централната част на София, в т.ч.  на бул. "Цар Освободител" и площад "Народно събрание". Две години по-късно обаче, когато няколко плащания вече са направени, договорът е прекратен по взаимно съгласие. Като причина се посочва липсата на съответствие между условията в договора и инвестиционния проект.

Било е отбелязано също така, че строителните дейности биха могли да навредят на построения през 1907 г. Военен клуб, който има историческа стойност. Въпреки това, около 3 млн. евро са платени на изпълнителя, без да се удържат неустойки.

След изтичането на договора, общината подписва ново споразумение с нов изпълнител при същите условия. Последният е поискал да му бъдат изплатени авансово около 750 хиляди евро за реставрацията на жълтите павета. Сумата обаче не е платена до този момент заради проверките. 

Проверки на изпълнението на ремонтните дейности около площад "Александър Невски" от градския център на София се извършват от декември миналата година от МВР, Агенцията за държавен финансов контрол и от ДАНС по възлагане от Европейската прокуратура, съобщиха междувременно от Столичната община.

Днес във връзка с досъдебно производство на Европейската прокуратура от общината са били изискани заверени копия на сключените договори за строителни дейности през 2018 и 2022 г. и строителна документация.

Столичната община съдейства изцяло на проверяващите и в рамките на деня предоставя изисканите документи.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Посланик Бончев: Българите, които са и белгийски граждани, могат да гласуват за ЕП само веднъж

Българските граждани, които са и белгийски, могат да гласуват само на едните избори за Европейски парламент, в противен случай носят и наказателна отговорност - това казва в интервю за БНР посланикът на България в Белгия Пламен Бончев, който организира подготовката и провеждането на вота в кралството. "Тези избори са малко по-различни от..

публикувано на 02.06.24 в 20:58
Иван Николов

Иван Николов с орден "Стара планина" за отстояване на правата на българите в Сърбия

Президентът Румен Радев ще удостои с орден „Стара планина“ първа степен изявения деятел на българското национално малцинство в Сърбия Иван Николов. Председателят на Културно-информационния център „Босилеград“ получава най-високо държавно отличие на специална церемония в Гербовата зала на „Дондуков“ 2. Държавният глава връчва на Иван..

публикувано на 02.06.24 в 20:48

Урсула фон дер Лайен в Пловдив благодари за българската подкрепа за Украйна

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна  в Пловдив. В момента визитата й се радва на голям интерес от пловдичани, които са изпълнили Античния театър.  Там започна срещата с пловдивската общественост, която откри кметът на града Костадин Димитров.    Урсула фон дер Лайен е придружена от известни европейски и български политици...

публикувано на 02.06.24 в 20:17
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО

Последните действия на НАТО по укрепване на източния фланг целят възпиране на Русия. Това заяви германският канцлер Олаф Шолц. По думите му на Москва трябва да я ясно, че Алиансът ще е готов да се защити, ако се наложи, предава "Ройтерс".  В реч пред Източногерманския икономически форум и в компанията на литовския премиер Ингрида Шимоните Шолц посочи, че..

публикувано на 02.06.24 в 19:59

ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол

Групата на страните-износителки ОПЕК+ удължи с повече от година ограниченията върху добива на петрол, като същевременно определи график за постепенно премахване на някои от тези ограничения по-късно тази година, съобщи "Ройтерс" Към момента в картела ОПЕК и партньорите му са намалили добивите си с общо 5 милиона и 860 хиляди барела дневно - това са..

публикувано на 02.06.24 в 19:21

Избрани са 10-те делегати за Патриаршеския събор от Софийската митрополия

Ясни са имената на 10 делегати от Софийска света митрополия, които ще представляват епархийските избиратели по време на Патриаршеския избирателен църковен събор на 30 юни. Тогава ще бъден избран и нов български патриарх. Единствено в Софийска епархия броят на делегатите е 10 - шестима клирици и четирима миряни, а не 5, както при останалите епархии...

публикувано на 02.06.24 в 19:00

Пловдивският митрополит Николай: Аз няма да съм патриарх, това мога да ви заявя

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да участва в избора на български патриарх. Той и духовници от цялата страна приветстваха в морския град новия Сливенски митрополит Арсений.  Посрещането и тържествената церемония преминаха при засилени мерки за сигурност.  Преди началото на церемонията Пловдивският митрополит Николай..

публикувано на 02.06.24 в 18:54