Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младият перкусионист Александър Вичев представя дебютните си записи за БНР

15-годишният талант от Пловдив е "Млад музикант на годината 2021"

3
Александър Вичев - Млад музикант на годината 2021
Снимка: Ани Петрова/БНР

Петнадесетгодишният Александър Вичев, ученик в Националното училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков“ в Пловдив в класа на преподавателя Пенчо Пенчев, представи в предаването „Алегро виваче“ по "Хоризонт" първите си студийни записи, продуцирани от Българското национално радио.

През изминалата 2022 г. той записа в Първо студио на БНР две пиеси за малък барабан от Джин Кошински - „SyNc“ и „Swerve“, както и творбата на Небойша Живкович за соло маримба „Iliash“.

Александър Вичев има цяла колекция награди от конкурси. Сред тях са Международният конкурс за млади музиканти в Перник, Международният конкурс за ударни инструменти „Пендим” в Пловдив, Националният конкурс за млади музиканти „Музика на Европа” в Бургас и Онлайн конкурсът „Велики композитори“. В дуо с перкусионистката Аглея Канева са завоювали първото място на международния онлайн конкурс в Смедерево /Сърбия/.

Александър има и богат артистичен опит. Солирал е на Симфониетите в София и Шумен, както и на Разградската филхармония.

В края на 2021-ва заедно с брат си Виктор, който е изявен пианист, представиха страната ни на ЕКСПО 2020 в Дубай, отложено от предходната година. Двамата имаха изяви в българския павилион на изложението и гостуваха в местната телевизия Abu Dhabi TV, където Алекс свири на живо. 

В допитването на "Алегро виваче" за „Музикант на годината“ Александър Вичев беше отличен с приза „Млад музикант на 2021 година“.

Предстоят му няколко концерта в следващите дни. На 9 април той ще гостува като солист на Камерния оркестър „Орфей“ в Перник с диригент Райчо Христов, а на 12 април е изявата му в дуо с перкусионистката Аглея Канева – в зала „Биад“ в София от 19.00 ч.

Продуцент на записите от екипа на БНР е Десислава Костантинова, която разказа в „Алегро виваче“ за съвместната им работа. Чуйте в звуковия файл интервюта с нея и с Александър Вичев, както и два от новите записи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Немо донесе победата за Швейцария в конкурса за песен "Евровизия 2024"

68-ото издание на “Евровизия” ще остане в историята със своето мащабно шоу, с политическите протести в центъра на Малмьо, с дисквалифицирането на участник, с победата на артист, който определя себе си като небинарен, при това от радост той счупи наградата си- кристалната статуетка. Най-престижният конкурс за песен се проведе в шведския град Малмьо..

публикувано на 20.05.24 в 16:12
Доц. Йосиф Аврамов и Десислава Янакиева

Не е лесно да си творец в България!

Европейската нощ на музеите е събитие, което събира любители на изкуството, художници и културни дейци, за да отпразнуват красотата и значимостта на изкуството в нашия живот. На този ден културните институции отварят врати за широката публика и предоставят уникална възможност за запознаване с богатството на изобразителното изкуство . Нощта..

публикувано на 20.05.24 в 16:00
изложба Фейс ту фейс

Ивайло Станев представя изложба с портрети на любими български актьори от три поколения

Фотографската изложба "Face 2 Face" ще бъде открита тази вечер (20 май) от 19.00 часа в София . Тя се състои от портрети на три поколения любими български актьори.  Това е проект, който съм започнал преди 22 години, разказа пред БНР фотографът Ивайло Станев. Той обясни, че избирането на снимките е било трудно.  "Успяхме да се..

публикувано на 20.05.24 в 11:43

Самобитната поезия на Людмила Данова

Людмила Данова е прописала късно и късно е издала книги. Въпрос на нагласа. За предаването "Рано в неделя" аз избрах стихосбирката " Дъга", но тя пише и проза. По професия е детска учителка, завършила е педагогика и е от с. Кътина, Софийско, където живее и работи, и твори. Определено мога да кажа, че Людмила Данова пише една различна и..

публикувано на 20.05.24 в 09:21
Мария Бакалова

Кан: Путин, наркобаронът Емилия и Мария Бакалова като Ивана Тръмп

В Кан продължава 77-ият филмов фестивал, който беше открит на 14 май. Филм за Путин с изкуствен интелект се радва на голям успех. Утре ще бъде представен и филм с българско участие. Тъй като руският президент Владимир Путин не може да се снима в биографичен филм, полският режисьор Патрик Вега се обръща към изкуствения интелект. Продуцентите..

публикувано на 19.05.24 в 09:11

Георги Арнаудов със световна премиера във виенския Музикферайн

На 10 май публиката в зала "Брамс" на концертния комплекс Музикферайн аплодира с възторг брилянтните изпълнения на „Паганини ансамбъл“. Формацията е основана от виртуозния цигулар с международно признание Марио Хосен, а в ансамбъла заедно с него се изявяват утвърдените инструменталисти Марта Потулска – виола, Лиляна Кехайова – виолончело и..

публикувано на 17.05.24 в 17:38