Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

40 000 украински войници са в готовност за офанзива, боеве за Бахмут и Авдеевка

Украински войник стреля в района на Бахмут, 7 април 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинските въоръжени сили съобщиха, че 40 000 войници са в готовност за офанзива. Продължават ожесточените боеве около Бахмут и Авдеевка, както и в района на Мариинка и Лиман. Украинските военни са отбили над 40 вражески атаки за последното денонощие.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи за два ракетни, 35 въздушни и над 40 удара от руски реактивни системи за залпов огън през изминалото денонощие. Няколко области, сред които Херсон и Купянск, са били подложени на обстрел, загинал е един цивилен, ранени са осем души, сред тях - две деца. При престрелки в Донецк през последните 24 часа са убити четирима, един е ранен.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба заяви пред местна телевизия, че в следващия пакет санкции срещу Русия, които се очаква да засегнат компанията "Росатом", Европейският съюз може да направи изключение за някои държави, които зависят в критична степен от руските ядрени технологии:

"Сега ще се работи активно над 11-ия пакет европейски санкции. Ние вече ще поставим въпроса за т.нар. ядрени ограничения, но ситуацията тук е много проста. Има някои държави, които зависят в критична степен от ядрените технологии на "Росатом", затова те ще ги блокират на всяка цена. Така че когато тези санкции бъдат приети, мога да предположа, че ще има изключения за тези страни."

По-рано тази седмица Ройтерс съобщи, че в новия пакет се предвижда двегодишна дерогация за страните членки, които все още имат действащи договори с "Росатом".

България вече изрази резерви по повод ограниченията срещу компанията. През февруари президентът Румен Радев предупреди, че ще наложи вето на всяко предложение за санкции, засягащи руската ядрена енергетика.

Украйна ще възобнови износа на електроенергия за Европа след прекъсване, което продължи половин година заради разрушителните руски ракетни атаки срещу енергийната инфраструктура на страната, обяви министърът на енергетиката Херман Халушченко. Договорен е бил износ на максимум 400 мегавата за европейската енергийна мрежа.

А вчера външният министър на Русия Сергей Лавров предупреди, че Украйна ще трябва да използва сухопътен и речен маршрут, за да изнася земеделската си продукция, ако Западът не отстрани пречките за експорта на руско зърно и изкуствени торове.

Миналия месец Москва се съгласи да не пречи на украинския експорт през Одеса, но само до средата на май, и поиска Съединените щати и съюзниците им да облекчат застрахователните и банковите услуги за руските износители.

При визитата си в Анкара вчера Лавров заяви, че ограниченията не само не са били отстранени, но се затягат все повече и повече.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МО на САЩ е договорило производството на средства за радоелектронна борба за Ф-16 с "Локхийд Мартин"

Министерството на отбраната на Съединените щати е договорило с компанията "Локхийд Мартин" производството на средства за радиоелектронна борба за изтребители Ф-16, съобщи Пентагонът на сайта си, предаде БТА. Производството на комплектите "Вайпър Шийлд" е въложено въз основа на предишен договор, като фиксираната цена не бива да надхвърля 520..

публикувано на 03.07.24 в 07:39

Терзиев е спрял конкурса за Мемориала на загиналите войници от I и VI пехотен полк

Столичният кмет Васил Терзиев е прекратил конкурса за изграждането на Мемориала на загиналите войници от Първи и Шести пехотен полк.  Решението е било качено и в сайта за електронни обществени поръчки. Заради това с писмо до медиите общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София поискаха оставката на Терзиев. Спирането на конкурса е заради "..

публикувано на 03.07.24 в 07:30

Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна

Протест в цялата страна на собственици на аптеки и фармацевти ще спре за два часа работата на обектите. Причина за това са предложените промени в начина на отпускане на лекарства по Здравна каса, с които се намаляват плащанията за изпълнение на такива рецепти. Фармацевтите подкрепят текстовете на наредбата, които предвиждат вместо много рецепти..

публикувано на 03.07.24 в 07:26

На редовно заседание МС обсъжда промени в Бюджет 2024

Служебното правителство ще проведе редовното си заседание преди в Народното събрание да бъдат гласувани структурата и съставът на проектокабинета на ГЕРБ-СДС. Министрите от кабинета "Главчев" ще разгледат редица финансови въпроси, сред които - и законопроект за промени в Бюджет 2024. Програмата за донорство също ще е във фокуса на..

публикувано на 03.07.24 в 07:18

НС гласува проектокабинета "Желязков"

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ СДС.  От партията номинираха бившия председател на 49-ото НС Росен Желязков за министър-председател. Точно в 13 часа Народното събрание ще обсъди и ще се произнесе по предложения от ГЕРБ-СДС кабинет.  Гласуванията са разделени в отделни точки – първо ще стане ясно дали депутатите..

публикувано на 03.07.24 в 07:15
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44