Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събират пари за две ямболски църкви

Снимка: Даниела Костова

На днешния голям християнски празник в две ямболски църкви се организират благотворителни кампании. Камбанарията на храма "Св. Георги" се нуждае от спешен ремонт, а най- старата ямболска църква "Св. Троица" се руши от години.

Около 20 хил. лева са необходими за подмяната на старото дървено стълбище на камбанарията в храма „Св. Георги“. Днес в църковния двор е поставена кутия за дарения. 

Хората дават средства, някои по-малко, други повече, кой колкото има. На празници са винаги отзивчиви. 

По всяко време има дарители, но не всеки го афишира. Споделят доброволци.


За шеста поредна година на Цветница доброволци събират средства за ремонт на най-старата църква в Ямбол – „Света Троица“. Близо 140-годишната църква, която е паметник на културата, се нуждае от спешен ремонт на камбанарията и покрива, както и от реставрация на иконописите, разказва Васко Стоянов, който е един от организаторите.  

„За цялостна реставрация на храма са необходими близо 500 хил. лева, по предварителни разчети. До момента са събрани около 70 хил. лева от началото на кампанията“. 

Събирането на средства и за двата храма продължава.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Панама избират президент

Президентски избори се провеждат в Панама. За фаворит е сочен опозиционният лидер Хосе Мулино,  близък довереник на изпадналия в немилост бивш държавен глава Рикардо Мартинели, отбелязва ДПА . Той си поставя за цел да прекрати незаконната миграция през джунглата в южната част на централноамериканската страна към Съединените щати. Победителят ще..

публикувано на 05.05.24 в 14:07
Австрийският канцлер Карл Нехамер

Австрия въвежда повече ДНК тестове при събиране на семейства на мигранти

Управляващата Австрийска народна партия (АНП) постави изискване за по-строг контрол върху събирането на семействата на мигрантите, предаде БТА. Въпреки че ДНК тестовете са възможни и досега, в бъдеще те ще се извършват по-често, за да се установят семейните връзки. ДНК проверките трябва да се извършват дори и при "най-малкото съмнение дали..

публикувано на 05.05.24 в 14:06

Над 100 семейства и нуждаещи се получиха хранителни пакети за Великден в Добрич

Над 100 семейства и крайно нуждаещи се хора получиха хранителни пакети за посрещането на великденските празници в кампанията "Споделен хляб" в Добрич. Инициативата се организира от фондация "Милостиво сърце" и Клуба по народни танци "Жътвари" осма година. В акцията по милосърдие участие вземат и десетки дарители и доброволци. С всяка следваща..

публикувано на 05.05.24 в 13:33

Почистиха историческите паметници в Монтана

Предпразнично почистиха историческите паметници в Монтана. Средствата са отделени от бюджета на Общината. 11 паметника са почистени в Монтана през последните седмици. Възстановен е единият рог на скулптурата на елена пред Ловно-рибарското дружество в центъра на Монтана, който от дълги години липсваше. Акцията е част от годишната програма и се..

публикувано на 05.05.24 в 13:02

Ръст на безработните младежи у нас на годишна база

Безработните младежи под 25-годишна възраст в България са 16 процента или 19 000 души – това сочат най-новите данни на Евростат за март 2024 година. За една година - в сравнение с март 2023 г., техният брой се е повишил драстично - с 6000 души. Средно за Европейския съюз делът на хората без препитание в тази възрастова група според..

публикувано на 05.05.24 в 12:56

Пловдивчани изпълниха храмовете, за да изразят радостта си от Христовото възкресение и да се помолят

В Пловдив стотици миряни изпълниха тази сутрин храмовете в града, за да изразят своята радост от Христовото възкресение. Детски празник с игри и забавления събра много млади семейства на площада пред Общината.  Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците Богослужения за Второ Възкресение Митрополит Николай..

публикувано на 05.05.24 в 12:39
Празнично богослужение за така нареченото Второ Възкресение Христово, в митрополитския катедрален храм

Богослужения за Второ Възкресение

Днес в православните храмове има богослужения за така нареченото Второ Възкресение. На тях отново след отминалата нощ бяха прочетени текстове от Евангелието, свързани с възкресението на Божия син. С пасхалния поздрав "Христос воскресе" духовници и вярващи се събраха за втори път днес за обща молитва в столичния митрополитски храм "Света..

публикувано на 05.05.24 в 12:22