Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Танев: Ако Александър Стоцки бъде върнат в Русия, той може да бъде преследван, защото е политически активист

"Много хора в българските институции нямат представа какво се случва в Русия"

Петър Танев
Снимка: Ирина Недева

Много хора в българските институции нямат представа какво се случва в Русия. Това заяви пред БНР Петър Танев, сдружение „За свободна Русия“. Той представлява руската опозиция в отношенията с ЕП в Брюксел. 

Вчера сдружението организира демонстрации в София, Варна и Бургас срещу отказа от предоставяне на убежище у нас на руския гражданин Александър Стоцки, което може да доведе до екстрадирането му.

Утре се очаква да се произнесе последната инстанция в България по делото на Стоцки, който обжалва решението на Държавната агенция за бежанците. 

Той се противопоставя на политиката, водена от Путин и на войната в Украйна от самото начало на руската инвазия. Още през март 2022 година застава зад знамето на Украйна като осъжда руската интервенция в суверенната страна. Въпреки това е получил  призовка за мобилизация. 

Алекс Стоцки

"Никой не знае какво ще стане с мен. Получих първоначалното решение на Държавната агенция за бежанците. Не виждам друг вариант, освен да подам жалба. То все едно  е изготвено от човек, живеещ в бункер, далече от реалността. Пише, че в Русия вече 20 години има демокрация, работещи демократични институции, честен съд и съдебна система. Неща, които нямат нищо общо с реалността"

Петър Танев смята, че разрешаването на този казус е изключително важно за руските бежанци. 

"Държавната агенция за бежанците трябва да се вгледа по-обективно. Те бягат по политически причини".

Танев обясни в предаването "Хоризонт до обед", че целта му е да информира българите какво се случва в Русия и да предотврати кремълското влияние, което е много сериозно. 

"Може да го забележим и в казуса с Александър".

Ако Стоцки бъде върнат в Русия, той може да бъде преследван, защото е политически активист, посочи Петър Танев. 

"Имаше много участия в България. Съществува сериозна опасност да бъде изпратен на фронта"

ЕС няма адекватна нормализирана политика за хората от Русия, които бягат от войната, обясни още председателят на сдружение  „За свободна Русия“.

"Не само България е в тази ситуация. Ще положа всички усилия хората да бъде изработена обща позиция и политика". 

Петър Танев отправи и призив към българските медии, когато пишат за Владимир Путин, да посочват, че е обвинен във военни престъпления и издирван от Международния наказателен съд в Хага. 

"Така контекстът се променя. Обикновеният зрител може да прочете нещата по различен начин".

Цялото интервю на Ирина Недева с Петър Танев може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще въведе мерки за борба с нелегалната заетост

Близо 10 млн. евро приходи годишно губи Фондът за социално осигуряване в Кипър заради работа "на черно", обяви социалният министър Янис Панайоту. Правителството предприема засилени мерки за справяне с недекларирания труд, които ще бъдат обсъдени днес със социалните партньори. 8% от работната сила, или почти 40 000 души, работят без договори..

публикувано на 10.05.24 в 05:16
Британският крал Чарлз III

Чарлз Трети изненадващо посети казарма в графство Хемпшър

Британският крал Чарлз Трети, който се завърна към обществените си ангажименти, направи изненадващо посещение в казарма в графство Хемпшър. По време на посещението кралят се пошегува с войниците, че са го "пуснали да излезе от клетката", визирайки доскорошната му изолация след диагностицирането с раково заболяване. Той посети 3-то Кралско училище по..

публикувано на 10.05.24 в 05:09

Германия ще достави на Украйна още три системи за залпов огън

Германия ще достави на Украйна още три мобилни реактивни системи за залпов огън HIMARS, обяви министърът на отбраната Борис Писториус, който е на посещение във Вашингтон. Трите системи са налични в резерва на американските въоръжени сили и ще бъдат платени от Берлин, уточни Писториус, след като беше приет в Пентагона от американския министър на..

публикувано на 09.05.24 в 23:14
Министър-председателят на Армения Никол Пашинян

Протест в Ереван с искане за оставката на премиера Пашинян

Хиляди протестиращи се събраха в столицата на Армения Ереван, за да поискат оставката на премиера Никол Пашинян. Повод за недоволството стана решението на Пашинян да предаде на Азербайджан няколко необитаеми гранични села в Тавушкия район, които Армения контролира от 90-те години на миналия век. Според премиера това е от ключово значение за подписването..

публикувано на 09.05.24 в 23:09

Гръцки съд оправда българин по обвинение за трафик на хора

Гръцки съд оправда българин по обвинение за нелегален трафик на хора. Гръцкият съд оправда изцяло Тошко Тодоров - Машора Един несменен талон на кемпер щеше да изпрати в затвора за шокиращите 224 години съвсем невинен българин. Случаят предизвика много коментари в медиите и недоумение на юристите. Гръцки съд  реши,че обвиняемият Тошко..

публикувано на 09.05.24 в 23:01

Тежка катастрофа на пътя Мездра - Ботевград

Девет души са пострадали при тежка катастрофа на международния път Е-79 между Мездра и Ботевград. Ранените са пътували в микробус, който се е ударил в ТИР. Четирима от пострадалите са транспортирани в софийски болници с опасност за живота.  На по-леко ранените - с фрактури и контузии на крайниците, се оказва медицинска помощ в спешното отделение на..

публикувано на 09.05.24 в 22:53
Президентите на Китай Си Дзинпин (вляво) и на УнгарияТамаш Сульок - Будапеща, 9 май 2024

"Златно пътешествие" - Си Дзинпин в Будапеща

Китай и Унгария започват "златно пътешествие", заяви китайския лидер Си Дзинпин след среща в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан. Унгария е третата и последна точка в европейското турне на Си, който посети по-рано Франция и Сърбия. Си след разговорите с Макрон и Фон дер Лайен: Китай и ЕС трябва да останат партньори Унгарският президент..

публикувано на 09.05.24 в 22:42