Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Размирици в Северна Ирландия на годишнината от споразумението от Разпети петък

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролни бомби бяха хвърлени по полицаи в Северна Ирландия по време на незаконен парад на дисиденти републиканци в град Лондондери. Това става в навечерието на посещението на американския президент Джо Байдън в Белфаст.

Инцидентът стана в района на Креган в Лондондери, наричан Дери от националистите, където полицията провежда операция след като дисиденти републиканци се събраха за неразрешен поход.

Освен че днес се навършват 25 години от мирното споразумеине от Разпети петък, на тази дата републиканците традиционно отбелязват годишнината от Великденското въстание през 1916 година срещу британското управение.

Полицаи в брониран „Ланд Роувър“, паркирали встрани от парада, са били нападнати със запалителни бомби.

За кратко автомобилът е бил обхванат от пламъци, след което се е оттеглил. Няма съобщения за ранени. Парадът е бил предвождан от група хора, облечени в камуфлажни дрехи.

Група младежи с маски са подпалили кофи за боклук и са блокирали един от пътищата към Креган.

Лидерът на центристката партия „Алианс“ Наоми Лонг заяви, че е „абсолютно трагично“ да се наблюдават хора, родени след споразумението от Разпети петък да нападат полицията. Полицията призова за спокойствие.

Британското и ирландското правителсво осъдиха инцидента. Министърът за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис заяви, че се надява страстите бързо да се успокоят и полицята де се върне към рутинното си изпълнение на задълженията.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Глоба от 2000 лв. за младеж, заснел се да шофира със 127 км/ч в Пловдив

21-годишен младеж, заснел се да шофира със 127 км/час по бул. "Цариградско шосе" в Пловдив, беше признат за виновен по бързо производство на Районната прокуратура.  След споразумение, одобрено от съда, му е наложено административно наказание - глоба от 2000 лева. Лишен е и от правото да управлява моторно превозно средство за срок от 1..

публикувано на 10.06.24 в 13:34

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" отново работи след планов годишен ремонт

Приключи плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй", съобщиха от атомната централа. Блокът бе включен в националната електроенергийна система в 09:53 часа след извършена проверка и издадена положителна оценка от страна на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР). Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спира за планов ремонт Пети блок на АЕЦ..

публикувано на 10.06.24 в 13:28
Смолян

77-годишна жена почина на пешеходната улица в Смолян

77-годишна жена почина на пешеходната улица в Смолян, на моста до бившето кино "Дружба“. Сигналът е подаден от гражданин в 10.20 часа, уточниха от полицията в областния град. На място веднага са пристигнали линейка и полиция, които са установили смъртта на жената. Тялото на починалата жена е приведено за аутопсия в МБАЛ "Д-р Братан..

публикувано на 10.06.24 в 13:16

При 66% обработени протоколи в област Силистра води ДПС

В Силистра се бави приемането и обработването на изборните книжа. В двора на Езиковата гимназия в града все още е пълно с автобуси и чакащи членове на секционни комисии. Работният ден на членовете на секционни избирателни комисии надхвърли 24 часа. Недоволството основно е заради дългото чакане. "Забавянето предполагам, че се дължи на може би..

публикувано на 10.06.24 в 13:10
Снимката е илюстративна.

Осъждан 67-годишен мъж простреля столичен полицай

67-годишен мъж с множество присъди нападна двама столични полицаи с нож и пистолет и простреля единия от тях. Нападателят е арестуван. На 8 юни късно вечерта двамата полицаи са били изпратени по сигнал за междусъседски скандал. На място подателят на сигнала обяснил пред униформените служители, че негов съсед е заплашил семейството му с..

публикувано на 10.06.24 в 13:04
Проф. Вили Лилков

Вили Лилков: Следващите избори няма да са далече

Следващите избори няма да са далече . Това прогнозира пред БНР каза пред БНР проф. Вили Лилков от "Синя България" и уточни, че формацията ще продължи работата си "за разширяване на подкрепата" си за предстоящи избори: "След като си направим анализите в следващите дни и седмици, ще подготвим стройна програма за следващия вот".  При..

публикувано на 10.06.24 в 13:02
Костадин Паскалев

Костадин Паскалев: Стабилната конфигурация в парламента отново ще бъде на базата на закона "Магнитски"

Стабилната конфигурация в парламента ще бъде отново на базата на закона "Магнитски" . Това заяви пред БНР Костадин Паскалев, "Левицата".  "Т.е. под въздействието на външни фактори. В противен случай управлението ще бъде нестабилно и нетрайно". Трудно е да се каже, че на тези избори има победители и победени , отбеляза той...

публикувано на 10.06.24 в 13:00