Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американското обществено радио се отказва от използването на Туитър

Причината е, че Туитър да определи общественото радио на САЩ като "свързана с държавата медия"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американското обществено радио заяви, че се отказва от използването на социалната мрежа Туитър, предаде Франс прес. Това е първият значителен отказ на голяма новинарска медия след придобиване на платформата от Илон Мъск. 

Дотук се стигна след продължилия цяла седмица спор относно решението на Туитър да определи общественото радио на САЩ като "свързана с държавата медия". Същото се случи и с британската обществена медийна корпорация Би Би Си. 

Франс прес припомня, че определянето на двете медии като държавни е същото, каквото е за медиите в авторитарни държави като Русия или Китай.

Отказът на американското обществено радио от използването на профилите му в Туитър се случи часове след като Мъск посочи в интервю за Би Би Си, че решението за етикета за държавна медия е било грешка и че ще обмисли да го промени на "публично финансиран".

По публикацията работи: Николай Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11

Повишението на пенсиите от първи юли може да бъде с 10, а не с 11 процента, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Причината е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети. Предложението се съдържа в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, научи БНР...

публикувано на 10.05.24 в 12:02

Йотова: В църквата в Перущица беше записан най-мощният глас за свобода

"Тук, в църквата "Св. Архангел Михаил", беше записан най-мощният глас за свобода – гласът на бащата, който убива жена, деца и себе си, за да не бъдат повече роби. Жителите на Перущица не развяваха като байрак жертвоготовността си, в нея не се чуваше звънът на монетите, които често са изкупление за греховете. Те се превърнаха във факли, за да..

публикувано на 10.05.24 в 11:39

ПСС: Лоши са условията за туризъм в планините

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Облачно е и почти навсякъде е мъгливо. Има превалявания от дъжд, като тенденцията е през целия ден да има превалявания и да е мъгливо. Над 2000 метра превалява сняг, предаде БТА. От ПСС съобщиха за инцидент от снощи - човек се е бил загубил в района..

публикувано на 10.05.24 в 11:18

"Who targets me" ни помага да проследим кои партии ползват данните ни в социалните мрежи

Инструментът "Who targets me" позволява да проследим кои политически партии ползват данните ни, за да ни подават определено съдържание в социалните мрежи, и да разберем дали може да станем мишени на профилирана политическа партийна кампания в социалните мрежи. "Това е разширение за браузъра. То следи кои политически партии чрез политическа..

публикувано на 10.05.24 в 11:12
Плаж в Пелопонес, Гърция

Гърция спешно търси 80 000 работници в туристическия сектор

Застрашен е летният сезон заради недостига на кадри, съобщават хотелиерите в Гърция. По предварителни резервации до сега Гърция очаква много силен туристически сезон с перспективи за над 30 милиона туристи, съобщават от министерството на туризма. Голям проблем пред сектора е липсата на достатъчно работници. Търсят се от..

публикувано на 10.05.24 в 11:09

Започна проверката в данъчните складове на "Лукойл"

От Министерство на финансите съобщават, че е в ход проверка в данъчните складове на "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България". За втори път тази година контролните органи извършват проверка на наличностите в складовете за енергийни продукти на "Лукойл Нефтохим Бургас".  Предстои физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл" На 1..

публикувано на 10.05.24 в 11:04

ЕК отпусна заем от 50 млн. евро на РСМ

Европейската комисия отпусна 50 милиона евро заем на Северна Македония. Това е първият транш от макроикономическата помощ за страната в подкрепа на икономиката, която беше сериозно засегната от икономическата криза, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна. ЕК изплати последния транш от 1,5 млрд. евро макрофинансова помощ за Украйна..

публикувано на 10.05.24 в 11:01