Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Анат Хохберг-Маром: Ако обстановката в Близкия изток стане нестабилна, това ще се отрази и на Европа

Джамията "Ал Акса" в Ерусалим.
Снимка: БТА


Преди ден излезе забраната евреи да посещават джамията "Ал-Акса" в Йерусалим до края на Рамазана. Това е повод за опасения от възможен тероризъм и други неудобства при струпването на едно място на хора с различни религиозни виждания. Обикновено в Йерусалим от рано се изготвят тактики за сътрудничество на еврейската и палестинската полиция, както и на службите за сигурност. Но сега министър на вътрешните работи на Израел е крайно десен политик. 

В началото на Рамазана част от богомолците в "Ал Акса" се бяха въоръжили с пиратки, готови да безпокоят с тях молещите се на Стената на плача. Намесата на израелски полицаи предизвика реакция в целия мюсюлмански свят. В отговор започна обстрелване с ракети на пограничните територии на Израел. 

В такава обстановка бе посрещнат еврейският празник на свободата от робството на фараоните - Песах. На третия ден от празника бяха осъществени два атентата с трима убити и 7 ранени. Общото между тях бе, че започват с автомобили, врязали се в жертвите. Сред загиналите е и млад турист от Италия. 

На фона на тревожните вести и продължаващ обстрел на израелска територия, кореспондентите на БНР в Израел Феня и Искра Декало разговаряха с Д-р Анат Хохберг-Маром, специалист по гео-политика, международни кризи и тероризъм. 

- Д-р Хохберг-Маром как оценявате обстановката в Израел по празниците ? 

- Случилото се бе донякъде закономерно. Отдавна следя взаимното проникване на състояние на нестабилност от един регион в света в друг. Войната, която се води в Европа, влияе върху Близкия изток ,както с движението на хора и идеи, така и с оттеглянето на стабилизиращите военни сили в региона- тези на Русия и САЩ. На тяхно място се настаниха ирански съветници. Никога не сме виждали толкова синхронни действия на организации като Хамас и Хисбула, които са непримирими врагове (едните са шаити, а другите сунити). Личи вещата ръка на Иран.

Ако обстановката в Близкия изток стане нестабилна, ще се отрази на Европа - не само с нови вълни бежанци, а много по-сериозно. Израел е сериозна военна, но и икономическа, и технологическа сила в региона. Въпреки известни несъгласия с водената от сегашното му правителство политика, силните му съюзници не са се отказали да му помагат. Това е сериозен сдържащ фактор за всеки ,който би поискал да застраши външната сигурност. Бих го сравнила с детските игри на улицата. Важно е ти да си силен, но и да имаш силни приятели, за да си сигурен, че враговете ти ще кротуват. 

Но не всичко е еднозначно. И противниците на еврейската държава се съюзяват. Мисля, че затоплянето на отношенията между доскорошни врагове като Саудитска арабия и Иран, няма да попречи на Израел да продължи опитите за сближаване със страните от Персийския залив и арабския свят, както и да разшири контактите с тези от тях, при които сближаването вече има резултат. 

Израел и регионът се изменят пред очите ни. Това е фонът, на който се развиват събитията по сегашните празници на всяка една от трите монотеистични религии. 

Мисля, че по-лесно ще се справим с изстреляните ракети към Израел. Все пак имаме Железен купол... По-сложна е вътрешната нестабилност. За дясното правителство е много важно да прокара законите за ограничаване на властта на Върховния съд. Това среща яростната съпротива на сили, които смята, че в страна ,която няма Конституция, Върховният съд е единственият коректив на властимащите. Затова, въпреки несигурността и опасността от тероризъм, и тази събота имаше многохилядна демонстрация. 

- Великден е времето, когато хиляди поклонници от цял свят идват да видят падането на Благодатния огън. Опасно ли е за тях да пътуват до Израел? 

- Има допълнителна мобилизация в полицията - и израелската,и палестинската, м службите за сигурност, а и армията помага. Срещу тях са националистически арабски, а и еврейски организации ,които не искат успокояване на обстановката. Не по-малка е ролята на социалните мрежи, които поощряват най-черни помисли и на хора, които не участват в организации, но подтиквани от обещания за директно попадане в Рая или други верски примамки са готови на тероризъм. 

Бих препоръчала на поклонниците да не отиват там, където има струпване на хора и по-лесно би могъл незабелязано да се промъкне нежелан човек. Но в случая, церемониите предполагат колективни молитви и шествия. Въпреки, че има един убит турист, нямам чувство за безпомощност на полицията и охранителните служби. 

Малко по-непредвидимо е с неорганизираните терористи. Трудно е да се предвиди какво става в нечия глава. Те често взимат пример от вече извършени атентати. Бих препоръчала медиите да не описват толкова подробно как е действал някой убиец. Все пак, те не са учебници по тероризъм. Що се отнася до обстрелването на граничните райони на страната, обикновено следва ответна реакция. Израел е демократична държава и би могла да премълчи, но враговете й съдят по отговора му за силата и тактиката му.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частични избори в редица селища

С активност от над 62 на сто завърши изборният ден в община Борован, където се проведоха частични местни избори за Общински съвет, след като съдът касира вота заради дописване на преференции в секция в село Малорад в полза на кандидати от селото. Без нарушения на изборите за общински съвет в Борован Спокоен беше и изборният ден във врачанското..

публикувано на 23.06.24 в 21:00

"Исторически хотели" - нова инициатива на кипърското министерство на туризма

Кипър въвежда нова сертификационна марка за качество, чрез която ще насърчава туризма и ще обогати предлагания на острова туристически продукт. Тя ще се издава по програмата "Исторически хотели в Кипър“, чийто старт бе обявен от Министерството на туризма. Хотели и туристически места за настаняване, чиято сграда или значителна част от нея е на най-малко..

публикувано на 23.06.24 в 20:51
Президентът на Сърбия Александър Вучич

Сърбия индиректно е доставила боеприпаси за Украйна за 800 млн. евро

Сърбия дискретно увеличава продажбите на боеприпаси на Запад, които в крайна сметка подпомагат отбраната на Украйна, въпреки че е една от двете европейски държави, които не се присъединяват към западните санкции срещу Русия. Според оценки, споделени с "Файненшъл таймс", износът на боеприпаси от..

публикувано на 23.06.24 в 20:38

Църква и синагога са станали обект на нападение в руската република Дагестан

Църква и синагога в южния руски град Дербент са били обстреляни тази вечер от неизвестни нападатели. В еврейския храм е възникнал пожар, съобщават руски медии. В социалните мрежи бяха разпространени твърдения за нападение и над църква в Махачкала - главния град на Република Дагестан, където се намира и Дербент. Властите съобщиха за въоръжено нападение..

публикувано на 23.06.24 в 20:11
Служебният министър на земеделието Георги Тахов

Съвътет на ЕС ще обсъди предложение на България за Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи

По инициатива на България Съветът на Европейския съюз по земеделие и рибарство ще обсъди искането за изменение на Временната рамка за кризисни и преходни държавни помощи Предложението на нашата страна е съвместно с Румъния, като двете държави предлагат индивидуалният лимит на предприятие в първичното земеделско производство да бъде или..

публикувано на 23.06.24 в 20:01

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат нормализирани до края на деня

Летището в Манчестър очаква полетите да бъдат подновени по-късно днес, след като в резултат на прекъсване на електрозахранването бяха отменени близо 70 полета, а много самолети излетяха с големи закъснения. Проблеми с тока възпрепятстват полети на летището в Манчестър В публикация в социалната мрежа Х летищните власти информираха,..

публикувано на 23.06.24 в 19:42

Продължава обсъждането на новото правителство на Северна Македония

В парламента на Република Северна Македония продължава двудневното заседание, на което се обсъжда програмата и състава на новото правителство на страната, предложен от номинирания за премиер Християн Мицкоски.  Като приоритети на бъдещето управление се посочват повишаването на жизнения стандарт, борбата с корупцията и спазването на принципите на..

публикувано на 23.06.24 в 19:11