Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На фона на протестите във Франция: пенсионна справка за европейските страни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спорната пенсионна реформа във Франция за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години вече е факт и ще влезе в сила от септември. Въпреки че законопроектът не беше гласуван в парламента, той беше приет от Конституционния съвет на Франция и след това подписан и обнародван от президента Еманюел Макрон. Според него той е необходим за поддържането на социалната система на фона на демографския спад. Профсъюзите обаче се зарекоха да не спират с протестите и призоваха за общонационална стачка на 1 май, Деня на труда, както и в традиционните за този ден шествия да се включат масово всички недоволни. 

Промените във Франция предвиждат пълна пенсия да се получава при 43 години трудов стаж, което означава, че някои хора ще трябва да продължат да работят докато навършат 67 години. Повишаването на възрастта за пенсиониране не е политически „горещ картоф“ само във Франция. Протести миналия месец имаше и в Чехия, където правителството възнамерява да я вдигне до 68 години. Задължителната пенсионна възраст ще расте в повечето страни от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Нейните данни показват, че средната възраст, при която хората излизат в заслужен отдих варира за мъжете от 52 години в Турция до 67 г. в Норвегия и Исландия, а за жените съответно – 49 години в Турция и отново 67 години в Норвегия и Исландия. За Европейския съюз средните нива на пенсионната възраст са 64 години и 3 месеца за мъжете и 63 години и 5 месеца за жените. Най-млади – на 62 години и двата пола, имат право да се пенсионират в Гърция, Швеция, Люксембург, Словения, и досега – във Франция. В Австрия и Полша на жените е разрешено да се пенсионират по-рано – след навършване на 60 г., в сравнение с 65 г. за мъжете.

Евродепутатът от центристката партия „Обнови Европа“ Драгош Пъслару, който е бивш министър на труда на Румъния, обяснява:

Букурещ, Румъния

„В Румъния, освен влошаващия се коефициент на демографска зависимост – баланса между броя на пенсионираните и броя на работниците, внасящи осигуровки в хазната, са налице и миграционни ефекти. Много румънци напускат страната, за да работят в Западна Европа. Ясно е, че се нуждаем от реформа. Възрастта ще се вдигне до 65 г., но ще има промени и за професиите, които са с изключения и специален статут. Ако има дефицит в системата и все по-малко работници, които да осигуряват за все повече пенсионери – това не е субективно, трябва да говорим за това. Много страни членки на Европейския съюз и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие правят връзка между продължителността на живота и пенсионната възраст и това е проява на здрав разум. Това не е единствената мярка, но в Нидерландия възрастта е вече 68 г., в Естония наскоро се вдигна. Седем или осем държави членки лансират доброволното пенсионно осигуряване – т.нар. втори стълб.“

Именно онези, които се очаква да живеят по-дълго и следователно да се пенсионират по-късно – настоящите младежи, са сред активните протестиращи срещу пенсионната реформа във Франция. 18-годишният Шарл Шолиак е един от тях:

„Против тази реформа съм, защото имам двама родители, които се убиват от работа, съсипват си здравето и не искам да съм свидетел как умират на работното си място. Баща ми става всеки ден в 3 сутринта, защото трябва в 5 ч. да товари самолетите на летището „Шарл дьо Гол“. Трудно ми е да си представя себе си на 64 години да ставам в 3 след полунощ.“

Копенхаген, Дания

По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие до 2060 г. се очаква датчаните да се пенсионират на 74-годишна възраст, което ще бъде доста над средното ниво за останалите страни от Евросъюза, което според прогнозите ще е 66 години. Евродепутатът от Дания Николай Вилюмсен, съпредседател на групата на левицата в Европейския парламент, коментира:

„Аз съм на 39 г. и ще трябва да работя докато навърша 72 г. Но, разбира се, аз съм политик и като такъв просто пътувам и говоря. Представете си обаче да се разхождате на улицата и да видите 72-годишен дърводелец, който трябва да поправя покрив. За мен това е неразумно. Рискуваме много хора на практика да работят докато стигнат предела на силите си.“

Едно от исканията на недоволните от тази ситуация, включително и на протестиращите във Франция, е справедлива данъчна система, включително за богатите. Филипе Мартинес – бившият генерален секретар на втория по големина синдикат във Франция:

Казват ни, че няма пари за заплати. Казват ни, че няма пари за пенсии и затова искат да удължат трудоспособната възраст. И в същото време има много големи компании, които отчитат изключително огромни печалби. Ще е достатъчно те да бъдат обложени с данъци, например чрез социални вноски, и така ще влязат пари в системата за социално осигуряване. Тогава ще е възможно да се финансира пенсиониране на 60 г. и да се увеличат пенсиите. Всичко е свързано.“

Сесил Дюфло – генерален директор на френското звено на международната хуманитарна организация „Оксфам“:

„Намираме се в ситуация на социално вълнение, която има възможност да ескалира. Ако домакинствата бъдат принудени да плащат за всичко, въпреки че вече плащат солидарно наравно с компаниите по време на настоящата криза, се създава напрежение и несправедливостта е очевидна. Няма да молим тези компании, няма да им налагаме големи данъци, а просто им казваме, че ще върнат малка част от парите, които така или иначе са им паднали от небето. Това никак не е революционно, а е нещо нормално.“

Ерик Хейер – икономист и директор на отдела за анализ и прогнози към изследователския център на Френската обсерватория за икономическата конюнктура, казва, че най-засегнати от новата пенсионна система във Франция ще са трудещите се с ниска квалификация, които са започнали работа рано – на 19 или 20-годишна възраст. И още:

„От предишни реформи виждаме, че когато възрастта за пенсиониране се повишава, това има положителна страна – процентът на заетостта сред възрастното население се увеличава, което е добрата новина. Но, от друга страна, безработицата в същата група, или дори по-общо казано – делът на неактивните, също се увеличава. И това е тъмната страна. Според нашите прогнози, като цяло, когато пенсионната възраст се увеличи с две години, 300 000 възрастни остават на пазара на труда. Но също така други 300 000 не упражняват професионална дейност. Това има цена за обществото.“

Поглеждайки и на Изток – „Ройтерс“ писа, че Китай планира постепенно, на етапи, да вдига възрастта за пенсия заради бързо застаряващото население. Очаква се в азиатския гигант хората над 60 години да се увеличат от 280 милиона в момента на 400 милиона в следващите 12 години. Все още обаче повишаването на пенсионната възраст не е обявено официално и е само намерение, а Китай остава една от държавите, където хората се пенсионират най-рано – мъжете на 60 г., жените чиновници на 55 г., а жените, които работят в заводи – на 50 г.

Пред правителствата в Европа обаче не стои единствено демографската криза, а и войната в Украйна, зависимостта от руските енергийни доставки и намеренията за големи инвестиции в решенията за справяне с климатичните промени. И вдигането на заплатите остава на заден план. Грегори Кле от базирания в Брюксел институт „Брьогел“, където се работи по идеи в областта на икономиката, изтъква:

„Ако сте беден, нивото на инфлация за вас ще е по-високо. В момента за работниците в Италия, Испания или Гърция е по-трудно да си осигурят увеличение на заплатата заради нивата на безработицата. В САЩ обаче това не е така заради недостига на работна ръка. В САЩ работниците са в по-силна позиция за водене на преговори. Но това все още не е така в Европа и това се проявява чрез социално напрежение.“

Колко струва старостта? Кой трябва да плаща повече и кой – по-малко? Продължава търсенето на философския камък, наречен справедлива система за пенсионно осигуряване. До намирането му обаче всеки има социалното право да се радва на плодовете на труда си и заслужава поне няколко уютни години в есента на живота си в компанията на своите близки, без да навива алармата. 

Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Арнаудов

Андрей Арнаудов: Няма тема, по-важна от демографията!

Потенциалът от българи в чужбина, които могат да се върнат в страната, е огромен. Това заяви в интервю за БНР Андрей Арнаудов, създател на платформата "Bulgaria wants you"/"България те иска". 81% от българите, живеещи в Берлин, обмислят завръщане в страната – сочат резултатите от онлайн анкета, проведена на кариерен форум там през..

публикувано на 09.05.24 в 09:51
Снежана Тодорова

Снежана Тодорова: И до днес наш девиз е този на Йосиф Хербст - "Никому в угода, на никому напук"

През последните 130 години организираното журналистическо движение в България е преживяло множество промени и предизвикателства, но някои от основните въпроси, които вълнуват журналистите и обществото, остават вечни и неделими. Дори и през годините на големи промени, въпросите за моралността и етиката в журналистиката, както и за справедливото..

публикувано на 08.05.24 в 13:38
Късноантична сграда

В археологическия подлез на Пловдив може да видите късноантичната сграда "Ирини"

Епископската базилика на късноантичния Филипопол вече трета година е един от най-посещаваните културно-исторически обекти в Пловдив, а уникалните мозайки от 4-6 век , разположени на две нива предизвикаха интереса и на прочутата Бетани Хюз – професор, историк, телевизионна и радиоводеща, автор на книги. Филмът от поредицата й "Съкровищата..

публикувано на 05.05.24 в 16:34

Димитър Димитров успя да съгради храм в село Искър

За Димитър Димитров ви разказахме за първи път преди три години. Тогава неговата мечта да съгради храм в родното плевенско село Искър беше в самото начало на реализирането. Днес градежът на параклиса „Света Параскева“ е към края си. Преди три години Димитър Димитров малко притеснен ни разказа за завета на дядо си  – да съгради храм в..

публикувано на 05.05.24 в 09:12

Ученици от столичните училища взеха участие във Великденски базар

По традиция и по програма в училищата и детските градини текат интензивни приготовления за Великденските празници. В тазгодишния базар за Великден, който се провежда в Министерството на образованието, се включиха близо 500 деца и ученици от над 60 учебни заведения. Коридорите на два етажа от министерството на образованието се..

публикувано на 05.05.24 в 07:11

Манастирите на България от IV век до днес

Нови манастири се строят от църквата, но винаги има някой инициатор, който става ктитор , той дава средства. Това каза пред БНР Христо Шанов, автор на книги за манастирите на България, работил 45 години като експерт в Националния институт за паметниците на културата.  "Книгите ми "Манастирите на България", които са три тома, обхващат периода от..

публикувано на 03.05.24 в 18:33
Мерим Тенев

Мерим Тенев: Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие

" Това, което съм правил в професионалния си живот, ми дава невероятно спокойствие и мога да спя спокойно , защото никога не съм се продал, никога не съм правил услуги, не съм заблуждавал с информациите, които съм предавал. Проблем е отношението на другите към професията ни, защото много хора се постараха тя да бъде подценявана и да девалвира"...

публикувано на 03.05.24 в 15:44