Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща на президента Радев с представителите на ДПС (видео)

Мустафа Карадайъ: Явно трябва ДПС да влезе във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации за съставяне на правителство с парламентарните групи в 49-ото Народно събрание.

В 11.00 часа започна срещата на държавния глава с представителите на Движението за права и свободи (ДПС). От страна на ДПС в днешните консултации участват Мустафа Карадайъ и Йордан Цонев. Председателят на движението  Карадайъ почерпи държавния глава със сладкиши и баклава, тъй като днес мюсюлманите празнуват Рамазан Байрам, известен и като Шекер Байрам, именно защото се подаряват сладкиши.

В началото на срещата Румен Радев припомни, че на предишните консултации (при формирането на 48-ото НС) г-н Карадайъ се е оказал прав, като е посочил, че в процентно съотношение партиите в новия парламент ще постигнат същия резултат.

"Още тогава призовавахте за нов поглед върху политическия процес и търсене на нови подходи за формиране на управляващо мнозинство. Заложихте в кампанията си необходимостта да се търси диалог, разум и компромис, и според мен това е една от причините да затвърдите солидното си присъствие в парламента", отбеляза държавният глава.

"Като партия с голям парламентарен опит бих искал да чуя вашата оценка за политическите процеси в 49-ото НС и как оценявате възможността за съставяне на правителство. Защото пред парламента, а и пред Президентството, предизвикателствата са огромни", попита Радев в началото на консултациите с ДПС.

"Има риск и от несъставяне на правителство, и ако вървим по стандартната процедура с раздаването на мандатите, това ще доведе и до неуспех в законодателната дейност, което ще има трайни последици върху страната. Редица важни закони, от редица парламенти, чакат да бъдат приети, и се наслагват. Това е сложна, взаимосвързана система от проблеми, и тя зависи от времето и приоритизирането на разглеждането им", каза още президентът.

Той също така попита "какви са условията ДПС да подкрепи мнозинството, при положение, че имате много общи интереси" във връзка със заявката на движението, че ще бъде опозиция на оформилото се мнозинство от първите две партии.

"Казахме, че засега ние не сме част от това мнозинство, не за нещо друго, а заради подхода - липсата на диалог. След като не сме участвали в тези разговори, след като не сме част от това мнозинство, засега, да бъдем опозиция на това мнозинство и като модел на поведение, и като политическа партия. Но за нас моделът е по-вежен", отвърна Карадайъ.

Радев отбеляза, че държавният бюджет ще бъде внесен от служебното правителство, защото няма яснота кога ще има редовно правителство.


"За европейската интеграция на България ние имаме своя принос като ДПС. Още 1991 година, от трибуната на НС, нашият почетен председател, доктор Ахмед Доган заяви посоката за развитие на България, а именно членството в НАТО и ЕС. За наша гордост това се реализира, когато ние участвахме във властта. 2004 г. влязохме в НАТО и ДПС беше във властта. А 2007г. а влязохме в ЕС и ДПС беше във властта. Явно трябва ДПС да влезе във властта, за да влезем в Шенген и еврозоната", заяви от своя страна Мустафа Карадайъ.

"Ако си спомняте, на предишната среща, пак говорихме за бюджета и тогава ние споделихме нашите опасения, че ако няма редовен кабинет и ясно мнозинство, което да нося отговорност за определен по-дълъг период от време и се отвори бюджета, само заявените политики, които тогава бяха в публичното пространство от полето на популизма бяха около 10 милиарда. Затова иде реч! В този случай не сме длъжни да кажем и още едно нещо - 2020 година трябваше да си разпишем оперативните програми и Плана за възстановяване и устойчивост и заедно със Стратегическия план за земеделието това са сумарно, грубо казано, 60 милиарда лева, които седят в Брюксел и чакат ние да си напишем домашното", подчерта Карадайъ.

Лидерът на ДПС добави, че след изборите има пропуснати 20 дни, в които е можело да се структурира мнозинство в НС, което да може да излъчи редовен кабинет.

"Но ние наблюдаваме, че първите две политически сили влязоха в полето популизма да определят едни законопроекти да се разглеждат, без да има ясен субект, който да носи отговорността за тези действия”, посочи лидерът на ДПС.

“В момента наблюдаваме по-скоро загубено време. Самите участници в политическия живот трудно могат да надскочат личното и политическото его, всеки говори за диалог, но различните хора, използващи понятието диалог, разбират различни неща", отбеляза Карадайъ.

След срещата Карадайъ сподели пред медиите, че има "много причини" да се стигне до поредната патова ситуация след изборите и затруднение да се състави правителство. Той прогнозира, че дори и да има още едни избори, резултатите ще бъдат сходни. И призова политиците да загърбят личното си его в името на държавата: 

"Диалог трябва да има! Диалог между управляващи и опозиция, между институции... Много дълго време си позволихме да се откажем от нормалността в политиката и в момента плащаме тази цена. На политическия терен се появяват нови играчи, които казват: "ще сменим модела". Да сменят модела обаче те разбират: "Стани да седна", защото, както виждаме, те абсолютно са copy-paste на същия модел и цялостното им поведение е огледално. От тази от тази гледна точка, самите ние, участниците на политическият терен, първо сами за себе си трябва да си обясним разум и отговорност мястото и ролята ни изобщо в социалните процеси; да тръгнем с отговорност към проблемите на хората".

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ все пак не изключи възможността за съставяне на правителство още с първия мандат.


По-рано днес президентът Румен Радев разговаря с представителите на партия "Възраждане".

Вчера президентът Радев се срещна с първите две парламентарни формации – ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната – Демократична България", а по-късно днес той ще проведе политически консултации и с останалите две парламентарни групи в 49-ото Народно събрание - тези на "БСП за България" (от 13.00 часа) и на "Има такъв народ" (от 15.00 часа).

След края на политическите консултации с шестте парламентарни формации президентът трябва да реши кога ще връчи мандат за съставяне на кабинет на ГЕРБ-СДС.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

РСМ отхвърли гръцките обвинения, че нарушава Преспанския договор

Северна Македония отхвърли обвиненията на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис и външния министър Йоргос Герапетритис, които поставиха пред Европейския съюз въпроса за нарушаването на Преспанския договор от страна на новото ръководство на страната, предаде БТА. Според правителството в Скопие, поетите ангажименти са двупосочна улица, като..

публикувано на 28.06.24 в 20:40
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин: Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден обсег в отговор на действията на САЩ

Русия трябва да започне да произвежда ракети със среден и малък обсег в отговор на действията на Съединените щати. Това заяви президентът Владимир Путин по време на днешното заседание на Съвета за сигурност на Русия, чието начало беше излъчвано по държавната телевизия. "Днес е известно, че Съединените щати не само произвеждат тези ракетни..

публикувано на 28.06.24 в 20:29

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко

Доставките на боеприпаси за украинските войски са нараснали рязко, съобщава Франс прес в репортаж от фронта в Донбас. Руската армия обаче запазва превъзходството си в жива сила и артилерийски системи, твърдят украински войници пред репортери на агенцията. Руското военно министерство обяви, че войските му са взели Росдоливка. Това е украинско..

публикувано на 28.06.24 в 20:19

МФ отчита близо 147 млн. лева излишък в хазната към края на май

Излишъкът в хазната към края на май е 146,9 млн. лева, което 0,1% от прогнозирания брутен вътрешен продукт, сочат данните на Министерството на финансите. От институцията подчертават, че събраните приходи към края на петия месец на годината са в размер на 28,256 млрд. лв. или около 37,5 % от разчетените в държавния бюджет, докато разходите са..

публикувано на 28.06.24 в 19:47
Чакащи пътници на летище Гетуик

Хиляди пътници бяха блокирани на лондонското летище "Гетуик"

Хиляди пътници на лондонското летище "Гетуик" (Gatwick Airport) бяха блокирани, след като пистата за излитане и кацане бе затворена заради повреда на самолет. Общо 23 полета трябваше да бъдат отменени след прегряване на спирачките на самолет на "Бритиш Еъруейс" (British Airways), съобщиха от летището. Пистата вече е разчистена и работи..

публикувано на 28.06.24 в 19:34

В село Карпачево стартира фестивалът "Джаз под звездите на Деветашкото плато"

Тази вечер в ловешкото село Кърпачево се открива десетия фестивал "Джаз под звездите на Деветашкото плато", който продължа до неделя. Фестивалът събира популярни български музиканти на откритата сцена на поляната край пещерата "Гарваница", между селата Кърпачево и Горско Сливово, съобщи Ива Таралежкова, председател на сдружение "Деветашко..

публикувано на 28.06.24 в 19:25

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха в Перник

Схема за незаконна търговия с хормони на растежа, стероиди и пране на пари разкриха при съвместна операция ГДБОП и ДАНС. Специализираната операция е проведена на територията на град Перник.  Действията са осъществени от служители на ГДБОП и ДАНС и са във връзка с разкриването на престъпна схема, свързана с изпиране на пари от незаконна търговия с..

публикувано на 28.06.24 в 19:18